Kartu su teatro profesionalais sukurtuose spektakliuose nagrinėjamos socialinės bei žmogiškosios sielos polėkio temos, festivalio tikslas – skatinti žmones su negalia atskleisti savo meninius sugebėjimus, mąstymo būdą, kūrybines galias bei sudaryti tinkamas sąlygas neįgalių žmonių meninei saviraiškai. Šiais metais dėl susiklosčiusios pandeminės situacijos festivalis-konkursas vyks virtualioje erdvėje – stebėti spektaklius ir dalyvauti pokalbiuose su jų kūrėjais bus galima „Zoom“ platformoje bei aktualios kultūros naujienų portale „voxart.lt“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

LŽNS prezidentė Rasa Kavaliauskaitė džiaugiasi tradicija tapusiu renginiu ir pažymi, kad kūrybinė saviraiška neįgaliam žmogui tampa ir socializacijos veikla, ir emocine atrama gyvenime.

„Neįgaliems žmonėms svarbu būti pastebėtiems, pripažintiems, reikalingiems. Gera publikos reakcija pakylėja neįgaliuosius, kurie nemažai laiko gyvena uždarą gyvenimą. Meno kolektyvas neįgaliam žmogui tampa tarsi antra šeima, kurioje jis gauna didžiulę gerų emocijų puokštę“, – kalba R. Kavaliauskaitė.

Viena iš festivalio įkūrėjų ir meno vadovė kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė pasakoja, kad šiuo festivaliu-konkursu siekiama ne tik mažinti socialinę atskirtį, bet kartu kelti neįgaliųjų teatrų profesionalumo lygį, plėsti teatro teritorijos ribas.

„Šiais metais tarp programos dalyvių turime ne tik teatrus iš tolimų ir egzotiškų šalių, tačiau maloniai stebina kai kurių jų pasirodymų itin aukštas meninis lygis. Todėl nekantriai laukiu, kai žiūrovai galės išvysti spektaklius, kurie kalba apie ne tik neįgaliems, bet ir mums visiems svarbias temas“, – džiaugiasi S. Dikčiūtė.

Anot jos, kiekvienais metais festivalis ne tik pristato spektaklius, bet skatina jų kūrėjus tobulėti ir siekti kuo aukštesnio meninio lygio. Todėl kasmet geriausi spektakliai apdovanojami specialiu prizu – keramiko Eugenijaus Paukštės kurta „Begaso“ – Pegaso sparnais apdovanoto begemoto – statulėle. Spektaklius vertina tarptautinė žiuri. Šiemet ją sudaro režisierius iš Ukrainos Vitalіj Lubota (pirmininkas), lektorius, kūno raiškos ir judesio terapijos specialistas iš Lenkijos Janusz Szymański, latvių režisierius Vieturs Rozins, teatro kritikas ir kultūros analitikas Vaidas Jauniškis, režisierė ir aktorė Saulė Degutytė bei Snieguolė Dikčiūtė.

Šiais metais festivalyje pasirodys Taškento (Uzbekija) judesio teatras „Likas“. Tikrais įvykiais paremto spektaklio „Pašaukęs iš gelmių tave“ centre – neįgaliojo vežimėlyje sėdintis Valera, kuriam kiekvienas sutiktas žmogus padeda žengti naują žingsnį. Kaune įsikūręs Nepriklausomas plastinės dramos teatriukas pristatys audiovizualinį spektaklį „Gimimo mitas“. Anot kūrėjų, kiekvienas gyvename bent trijuose būviuose – kokie esame iš tikrųjų, kokiais save matome ir kokie norėtume būti.

Kelco (Lenkija) Tears „Šypsena“ judesio spektaklyje „Sename kine“ pantomimos ir šokių inscenizacija persipynusi su juodai balto nebylaus kino tradicija, kurią sujungia Čarlio Čaplino vaidmuo. Vilniaus dienos centro „Šviesa“ teatro studija TTT taip pat pristato judesio spektaklį „Akmens sriuba“. Veiksmas sukasi aplink vieno miestelio gyventojus, kurie itin atsargūs ir godūs. Netikėtai užklydęs nepažįstamasis jiems išverda sriubą iš akmens ir taip į miestelį sugrąžina vienybę bei bendrystę.

Muzikinę misteriją „Skambantis miestas“ parodys Lietuvos žmonių su negalia sąjungos muzikinio teatro trupė MTT ir „Stalo teatras“. Audiovizualinėse miniatiūrose – skirtingų istorinių laikotarpių Vilniaus kasdienybė ir čia gyvenantys žmonės. Žiūrovai turės galimybę išvysti ir Tbilisyje įsikūrusio integracinio teatro „Azdako Sodas“ muzikinį spektaklį „Vieno grašio opera“ pagal Bertoldą Brechtą“. Taip pat Sopoto (Lenkija) Vargšo ryšių teatro spektaklį „Jis ir Ji – be moralo“, pasakojantį istoriją apie du žmonės, kurie susitinka netinkamu laiku.

Festivalį-konkursą „Begasas“ birželio 1-ąją užbaigs speciali programos dalis, skirta Tarptautinei vaikų gynimo dienai. Sumų krašto (Ukraina) kompleksinės reabilitacijos centro vaikams ir asmenims su negalia Vaikų teatro kolektyvas „Perliukai“ parodys du teatrinio gatvės veiksmo spektaklius. Vienas jų – „Be ribų“ – skirtas palaikyti vaikus su autizmo sutrikimais. Kitame – „Pamokymas apie Laimę“ – aktoriai pasakoja mūsų planetos gimimo istoriją, žmonijos evoliuciją.

Nors šiais metais festivalis vyksta internetu, „Begaso“ žiuri pirmininkas Vitalij Lubota sako, kad tai sukuria progą pritraukti į teatrą žiūrovą, ypač tokį, kuris dėl gyvenimiškų aplinkybių negali ateiti pats. „Teatras turi savo specifiką, kuri sukuria nepakartojamą atmosferą „Čia ir dabar“. Teatrinį procesą internete reikėtų galbūt vadinti kitokiu terminu, kuris organiškai sujungia šio meno priemones ir IT technologijas. Tikiu, kad ir po pandeminių apribojimų teatras naudosis savo virtualiais pasiekimais“, – kalba režisierius iš Ukrainos.

Tarptautinis ypatingųjų teatrų festivalis-konkursas „Begasas“ vyks gegužės 28 – birželio 1 dienomis, spektakliai bus rodomi kiekvieną dieną nuo 18 val. „Zoom“ platformoje ir portale „voxart.lt“. Po peržiūrų vyks pokalbiai su spektaklio kūrybine grupe, darbų aptarimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)