Atidarymo ceremonijos metu festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis palygino pirmojo ir 10-ojo „Nepatogaus kino“ katalogus.

„Lengvai galime atskirti, kuris priklauso pirmajam, o kuris dešimtajam. Šie leidiniai puikia atspindi, ką festivalis patyrė per 10 metų. Nors abu skiriasi savo dydžiu, profesionalumu ir ambicijomis, vienas dalykas liko nepakitęs. Tai nuoširdus mūsų tikėjimas dokumentinio kino galia ir pasiryžimas kalbėti visais žmogaus teisių klausimais, net ir pačiais nepatogiausiais“, – sakė jis.

G. Andriukaitis susirinkusiųjų paprašė prisiminti ilgametį festivalio draugą, globėją ir įkvėpimo šaltinį a.a. prof. Leonidą Donskį. Specialiai jam skambėjo akordeonu atliekama viena mėgstamiausių profesoriaus dainų – grupės „The Beatles“ kūrinys „Here Comes the Sun“.

Festivalio "Nepatogus kinas" atidarymas

„Nepatogus kinas“ šiemet pristato 8 programas, aprėpiančias itin didelį socialinių problemų spektrą. Konkursinę programą sudaro naujų režisierių darbai – pirmas arba antras ilgo metro dokumentinis filmas. Vertinama juostų meninė vertė, kūrėjų profesionalumas ir temos aktualumas.

„Panoramoje“ apžvelgiami ryškiausi pastarųjų metų filmai, dalyvavę svarbiausiuose dokumentinių filmų festivaliuose. Programoje „Tokie kaip visi“ daugiausiai dėmesio teikiama psichikos sveikatos stigmai. „Karama: žvilgsnis į Artimuosius Rytus“ ne tik atveria politines ir socialines regiono žaizdas, bet ir paaiškina prieštaringos Jordanijos, Libano, Irano ir Izraelio visuomenės būvį ir pailsusių, tačiau orumo neprarandančių žmonių kasdienybę.

Specialieji seansai atkreipia dėmesį į Lietuvoje aktualias ar patogiai nutylimas temas. Penkis šios programos filmus lydės papildomi renginiai svarbiomis socialinėmis temomis: prostitucija, migrantų krizė, lytinis ugdymas, teisėsaugos institucijų krizė Egipte, kūrėjo etikos ir reprezentacijos klausimai dokumentiniame kine. Po vieną programą skirta ekologijai ir vaikams.

Programa „Holokaustas: atmintis ekrane“ tęsia projektą „Šviečiantys ekranai, kalbantys akmenys: Lietuvos žydų palikimo refleksijos“. Jo metu keturiuose Lietuvos miestuose įmontuoti „Atminimo akmenys“ (vok. Stolpersteine), įamžinantys Antrojo pasaulinio karo metais nužudytus ar nukankintus žydus bei romus. Taip valstybė prisijungė prie didžiausio Europos memorialo po atviru dangumi. Bendradarbiaujant su Berlyno kino ir videomeno institutu „Arsenal“, retrospektyvai atrinkti septyni skirtingas reprezentacijos taktikas pasitelkiantys dokumentiniai filmai, liudijantys vieną sunkiausiai suvokiamų XX a. įvykių Europos istorijoje.

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis dokumentinių filmų festivalis, unikalus savo programa ir formatu. Tai socialinis – kultūrinis projektas, kuriame gali dalyvauti kiekvienas. Festivalio metu Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. Nepaisant festivalio socialinės misijos ir nekomercinio pobūdžio, „Nepatogus kinas“ kartu yra ir vienas gausiausiai lankomų kino renginių Lietuvoje bei vienintelis tokio pobūdžio kino festivalis Baltijos šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją