Kultūros dienas šeštadienį pradės tibetiečių vienuolių grupė iš Indijos Sera vienuolyno. Jie Užupio meno inkubatoriuje, galerijoje "Galera", pradės pilti smėlio Mandalą. Jos kūrimo procesą visi norintieji galės stebėti kasdien 10-19 valandomis iki rugsėjo 12 dienos, pranešė organizatoriai.

Rugsėjo 12 dieną Dalai Lama vadovaus šios Mandalos suardymo ceremonijai. Jis taip pat dalyvaus dviejų metrų skersmens mozaikinės kompozicijos "Mandala" atidengime Tibeto skvere.

"Galeroje" bus atidaryta Algirdo Kumžos fotografijų iš Tibeto paroda "Himalajai" atidarymas. Savo kelionių metu jis fotografavo piligrimus šventajame Kailašo kalne, budistų religines apeigas, klajoklių buitį ir Himalajų viršūnes.

Tibeto skvere bus eksponuojamos rašytojos, dailininkės ir Tibeto rėmėjos Jurgos Ivanauskaitės fotografijos iš jos kelionės į Tibetą, o Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje bus atidaryta budistinių šventųjų, dievybių paveikslų thankų paroda iš M.K.Čiurlionio muziejuje sukauptos Rytų meno kolekcijos.

Vilniuje ir Kaune bus rodomas dvidešimt metų kurtas režisierės Jennifer Fox dokumentinis pasakojimas "My Reincarnation" ("Mano reinkarnacija") apie lamą Namkhai Norbu Rinpochę (Namkhai Norbu Rinpočę) ir jo užsispyrusį sūnų, nenorintį žengti tėvo pėdomis. Filmų apie Tibetą popietės taip pat vyks Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje.

Mokytojų namuose tibetiečiai vienuoliai iš Indijos Sera Vienuolyno demonstruos ritualinius Čam šokius, kurie įprastai atliekami per budistines iškilmes vienuolyno kieme. Vienuoliai nori atkreipti dėmesį, kad sunkioje padėtyje atsidūrusio Tibeto budistinis menas yra visam pasauliui priklausantis dvasinis paveldas.

Mokytojų namuose taip pat vyks susitikimas su buvusiu politiniu kaliniu tibetiečiu Ngawangu Phuntsoku (Ngavangu Phuntsoku). Renginio metu bus rodomas filmas apie dramatišką situaciją Tibete ir tibetiečių susideginimus, svečias dalysis asmenine patirtimi. Protestuodami prieš Pekino režimą, nuo 2009 metų jau susidegino per 100 tibetiečių.

Dala Lama Vilniuje lankysis rugsėjo 11-14 dienomis. Tai bus trečiasis jo vizitas Lietuvoje.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)