Dokumentinis G. Žickytės filmas „Šuolis“ pasakoja Šaltojo karo metu nuskambėjusią lietuvio radijo operatoriaus Simo Kudirkos istoriją, kai 1970 m. peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, jis paprašė politinio prieglobsčio, tačiau netrukus buvo grąžintas į sovietinių budelių rankas. Incidentas sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje. Taip prasidėjo istorija apie įkalinimą, atradimą, šlovę, laisvę ir jos kainą.

Kūrėjos dėka Lietuvos vardas per pastaruosius metus daugybę kartų skambėjo pasaulyje. Naujausias jos filmas „Šuolis“ buvo pakviestas į daugiau nei 40-yje šalių vykusių tarptautinių kino festivalių programas 4-iuose žemynuose: Šiaurės Amerikoje, Europoje, Azijoje ir Australijoje. Net 9-iuose kino festivaliuose filmas buvo nominuotas ir pelnė apdovanojimus – tiek iš profesionalų žiuri kaip geriausio, tiek iš žiūrovų pusės kaip mylimiausio filmo.

Šis filmas Jungtinėse Amerikos Valstijose vykstančiame Salemo filmų festivalyje laimėjo pagrindinį festivalio apdovanojimą – „Special Jury Award“.

Tarptautiniame A klasės Varšuvos kino festivalyje režisierės Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“ pelnė geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą.

„Šuolis“ šių metų sausio pradžioje taip pat buvo atrinktas į kasmet Biarico kurorte vykstančio pagrindinio Prancūzijos dokumentinių filmų festivalio konkursinę „FipaDoc“ programą.

Režisierės G. Žickytės kurtą filmą „Šuolis“ prodiusuoja studija „Moonmakers“ (Lietuva), bendroje gamyboje su „VFS Films“ (Latvija) ir „Faites un Voeu“ (Prancūzija). Filmo gamybą dalinai finansavo Lietuvos kino centras, ES programa „Kūrybiška Europa – MEDIA“, Prancūzijos nacionalinis kinematografijos centras, Latvijos nacionalinis kino centras, LRT, France Televisions, WDR, MDR, YLE, SVT, Lietuvių fondas Čikagoje, Vilniaus miesto savivaldybė, JAV ambasada Vilniuje ir kt. Filmo platintojas Lietuvoje – „Pasaka distribution“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)