Parodoje – akimirkos iš 2019 m. vykusių ekspedicijų į Peru ir Pietų Afrikos Respubliką. Būtent jų metu fotografas Dainius Ščiuka kartu su „Integracijos centru“ ir asociacija „Aktyvus jaunimas“ lankėsi šių šalių laisvės atėmimo įstaigose bei susipažino su vietinėmis organizacijomis, kurios padeda buvusiems kaliniams grįžti į visuomenę. Svečiose šalyse ekspedicijos nariai bendravo ir su užsienyje kalinčiais lietuviais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Reaguodami į COVID situaciją šalyje ir naujus ribojimus, parodos organizatoriai kviečia vilniečius likti namuose ir parodą aplankyti nuotoliniu būdu. Organizatoriai ir pats darbų autorius Dainius Ščiuka teigia, kad fotografijos darbus bei juos papildančius aprašymus bus netrukus galima išvysti ir internete.

Paroda „Apie gerumą“ itin artima šiuo karantino ir saviizoliacijos laikotarpiu. Kūriniuose plėtojamos temos tarsi įrodymas, kad visiška izoliacija nuo pasaulio ir absoliuti laisvė stovi greta, o mūsų gyvenime nutinkančių įvykių ar sutinkamų žmonių vertinimas negali apsiriboti tik geras – blogas.

Nuotraukose – ne tik kalinčių portretai ir kasdienybė. Fotografijose atsiskleidžia ir savitas žvilgsnis į Peru ir PAR gatvės gyvenimą, atsitiktinius praeivius, gatvės muzikantus ir, žinoma, nepakartojamas panoramas. Tikimasi, kad žiemą pasitinkančiame Vilniuje ši paroda taps puikia proga ne tik žadinti savo gerumą, bet ir pakeliauti po šiltuosius kraštus – tai lyg kalėdinė dovana visiems, kurių žiemos kelionių planus sujaukė karantinas.

Unikali Vilniaus gatvės vitrinose eksponuojama paroda neįprasta ir pačiam autoriui. „Dainius Ščiuka, užsiimantis komercine veikla, šiame projekte, skirtingai nei ankstesniuose, nesiekia estetinio pasimėgavimo, bet pateikia fotografijas tarsi dokumentą, ne visuomet paisantį fotografijos taisyklių“, – teigia meno kritikė Ugnė Marija Makauskaitė.

Paroda „Apie gerumą“ yra Erasmus+ finansuojamo projekto „Second Chance“ dalis. Dviejų metų trukmės projektas skirtas gerinti rizikos grupėje esančių ar bausmę atliekančių jaunų asmenų integraciją į visuomenę bei mažinti stigmas minėtų asmenų atžvilgiu. Su partneriais iš Vietnamo, Pietų Afrikos ir Peru įgyvendinamo projekto misija – dalintis žinia, kad kiekvienas, nepaisant praeityje susiklosčiusių aplinkybių ar padarytų klaidų, yra vertas antrojo šanso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)