36 menininkai iš 17-os šalių mėgins atsakyti į daugybę šių dienų tapybai rūpimų klausimų. Šiuolaikinio meno parodose menininkai savo kūriniais nuolat klausia, kas yra menas, kokias funkcijas jis turi atlikti. O ką naujo šioje diskusijoje galėtų pasiūlyti tokia tradicinė meno šaka kaip tapyba? Atrodo, kad per daugybę tapybos istorijos šimtmečių yra išnaudotos visos įmanomos technikos, stiliai, temos, o didžiosios tapybos revoliucijos tarsi jau įvyko XIX ir XX amžiuje. Ar dažai ir teptukas dar yra pajėgūs sukurti reikšmingus vaizdus trimatės kompiuterinės grafikos eroje?

Trienalės pavadinimas pasiskolintas iš filosofo Henri Bergsono teksto apie regėjimą ir atmintį. „Klaidingas atpažinimas“ panašus į visiems gerai žinomą déjà vu reiškinį – pojūtį, kad tai jau kažkur matyta, kad dar kartą išgyvename praeitį, nors ir negalime tiksliai jos atpažinti (atpažįstame klaidingai).

Šios parodos menininkai naudoja žinomus įvaizdžius ar metodus, kad galėtų netikėtai pasukti juos kitu kampu ar apgaubti keistumo aura. Tokiu būdu jie teigia, kad naujumas tapyboje nebūtinai turi reikštis radikaliu praeities atmetimu ar tradicijos laužymu. Naujos idėjos gali slėptis mažuose dalykuose – niuansuose, detalėse ar pastabose, intonacijos, gesto ar konteksto pasikeitimuose. Tradicinis tapybos amatas gali netikėtais būdais susijungti su fotografija, tekstais, kinu, komiksais, architektūriniais maketais ar graffiti. Tad paroda pilna paveikslų-paslapčių, kurios kviečia žiūrovą įsitraukti į tapybos detektyvą – atpažinti pasiskolintas citatas ar kylančias asociacijas, aptikti ir įvertinti menininko įvestas naujoves.

Siekiant pristatyti naujas tapybos idėjas, atspirties tašku pasirinkta Lietuva ir Baltijos jūros regionas, kuris atstovaujamas gausiausiai. Tačiau naujoves siūlo ne tik jauni menininkai ir iki šiol dar mažai žinomi vardai. Parodoje dalyvauja ir tokios garsenybės kaip John Baldessari, Michaël Borremans ar Tillman Kaiser ir kiti jau klasikais tapę menininkai, kurie anksčiau buvo siejami su vienokio pobūdžio darbais, o šioje parodoje pristatomi su naujais savo ieškojimais.

Menininkai:
Jānis Avotiņš (LV); John Baldessari (US); Romualdas Balinskas (LT); Lina Bjerneld (SE); Niels Bonde (DK); Michaël Borremans (BE); Koen van der Broek (BE); Ina Budrytė (LT); Damien Cadio (FR); Henrikas Čerapas (LT); Hadassah Emmerich (NL); Takeo Hanazawa (JP); Hannaleena Heiska (FI); Jörg Herold (DE); Kim Hiorthøy (NO); O Jun (JP); Patricija Jurkšaitytė (LT); Tillman Kaiser (AT); Eglė Karpavičiūtė (LT); August Künnapu (EE); Raoul Kurvitz (EE); Matts Leiderstam (SE); Tor-Magnus Lundeby (NO); Victor Man (RO); Inga Meldere (LV); Eglė Ridikaitė (LT); Nina Roos (FI); Viktor Rosdahl (SE); Adam Saks (DK); Praneet Soi (IN/NL); Radek Szlaga (PL); Ričardas Povilas Vaitiekūnas (LT); Aušra Barzdukaitė – Vaitkūnienė (LT); Ruslan Vashkevich (BY); Alfonsas Vilpišauskas (LT); Jakub Julian Ziólkowski (PL)

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją