„Raidės iš miesto – žodžiai į miestą“ - viena iš daugialypio projekto „Dizainas miestui“ dalių, kurioje dalyvavo 21 dizaino studentas iš Lietuvos ir užsienio šalių.

Jiems vadovavo Vilniaus dailės akademijos Dizaino katedros dėstytoja, e. prof. Aušra Lisauskienė, Helsinkio meno ir dizaino universiteto TAIK Vizualinės komunikacijos katedros dėstytoja Tarja Nieminen bei Lahti dizaino instituto Grafinio dizaino katedros vedėjas Kari Ojapelto (Suomija).

Pasak vieno iš projekto vadovų K. Ojapelto, lietuviai tikrai turi kuo didžiuotis - Vilniaus senamiestis yra kerintis, žavus ir užimantis itin didelę teritoriją.

„Mūsų vykdomas projektas Vilniaus senamiesčio skaudulių nerekonstruos ir išsyk nepakeis visuomenės mąstymo, tačiau paskatins susimastyti apie turimo architektūrinio paveldo unikalumą ir jo išsaugojimą. Dalis visuomenei pristatomų mūsų darbų bus tikrai provokuojantys. Tikiuosi, tai paskatins diskusijas, tapsiančias naujų teigiamų pokyčių pradžia. Pokyčiai ir noras keistis niekada neateina iš niekur, tai turi gimti vietos žmonėse“, - sakė ilgametę praktinę dizainerio darbo patirtį turintis projekto narys K. Ojapelto.

Jaunieji dizaineriai, pasiskirstę į 7 grupes, kūrybinių dirbtuvių metu rinko medžiagą apie didžiausią rizikos laipsnį turinčius kultūros paveldo objektus Vilniuje. Analizuojant šią medžiagą, buvo išgrynintos individualios atskirų objektų problemos, kurios ir bus miesto lauko reklamos stenduose paskleistos vizualiais tipografiniai pranešimais.

Pasak projekto „Raidės iš miesto – žodžiai į miestą“ dalyvio VDA Grafikos katedros studento Vykinto Characiejaus, svarbiausia, jog šio projekto metu galima ne tik kurti, bet ir savo kūryba pranešti visuomenei svarbią žinutę, kad Vilniaus senamiestis ir jo kultūros paveldo objektai nestovi po stiklo gaubtu - nekreipiant dėmesio į jų saugojimą, jie atidurs rizikos zonoje.

„Kurdami tipografinius pranešimus kartu su kolegomis iš užsienio pamatėme, kad didelių skirtumų, požiūrių į šriftą, jo kūrimą nėra, nors prieš projektą kaip tik to ir tikėjomės. Svarbiausia mūsų darbais sukelti visuomenėje diskusijas, svarstymus apie Vilniaus senamiesčio unikalumą ir jo išsaugojimą“, - sakė V. Characiejus.

Helsinkio meno ir dizaino universiteto TAIK Vizualinės komunikacijos katedros dėstytoja T. Nieminen pasakojo, kad pirmą kartą Vilniuje lankėsi 1994 metais.

„Nuo to laiko čia būnu dažnai ir kaskart atvykdama žaviuosi Vilniaus senamiestyje vykstančiais pokyčiais. Mane keri unikalūs pastatai, Užupis, senamiesčio kiemai. Per pakankamai trumpą laiką įvykę pokyčiai tikrai stulbinantys, tačiau išlikęs dar ne vienas architektūros paveldo statinys, reikalaujantis skubios rekonstrukcijos, kuri turi būti atliekama išsaugant senamiesčio dvasią, o ne aplipdant pastatus sintetika ir paauksuotais marmurais. Tikiuosi, jog šiuo darbu paskatinsime tolesnį unikalaus Vilniaus senamiesčio puoselėjimą“, - sakė T. Nieminen, atsakinga už projekto kūrybiškumą, inovatyvumą ir foto bei vaizdo priemonių taikymą.

„Raidės iš miesto – žodžiai į miestą“ koordinatorės VDA Dizaino katedros dėstytojos e. prof. A. Lisauskienės teigimu, projekto tikslas – keisti visuomenės požiūrį į vertybes.

„Tikimės, kad originaliu, specialiai Vilniaus senamiesčiui sukurtu šriftu parašyti pranešimai apie kultūros paveldo objektų trapumą paskatins vilniečius ir miesto svečius išmokti labiau saugoti ir vertinti tai, ką turime. Ne tik pastatus, šriftą, bet ir savo miesto savastį“, - pažymėjo projekto vadovė.

„Raidės iš miesto – žodžiai į miestą“ yra viena iš dizaino praktinę naudą miesto gyvenimui atspindinčio projekto „Dizainas miestui“ dalių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją