Žvilgsnis į rajoną paauglių akimis

Spalio mėnesį prasidėjęs muziejaus bendravimas su Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleiviais kulminavo paroda „Krasnûchos istorijos“. Per daugiau nei pusę metų mokiniai netiesiogiai stebėjo muziejaus darbą – kaip keičiasi parodos ir kaip atrodo muziejus tarp parodų, taip pat susipažino su muziejaus darbuotojais ir darbo muziejuje užkulisiais. Kiekvieno susitikimo su muziejaus darbuotojais metu mokiniai nagrinėjo vis naujas temas – kaip gerai atlikti interviu, kaip rinkti istorijas, kaip prakalbinti save supančią aplinką ir daiktus.

„Pradėję dirbti su moksleiviais supratome, kad dauguma jų negyvena rajone. Čia gimnazistai būna tik tiek, kiek trunka pamokos, tačiau visi turėjo aiškią nuomonę apie Krasnuchą. Pirmą kartą susitikus paaiškėjo, kad daugiausiai žinoma apie tas vietas, kuriose moksleiviai lankosi dažniausiai – mokyklą ir maksimą. Šio projekto rėmuose kartu su mokiniais bandėme prisijaukinti aplinką, pažinti ją įvairiais pjūviais, praplėsti rajono geografiją ir mentalinius žemėlapius“, – sako projekto koordinatorė Živilė Miežytė.

Itin svarbi projekto dalis buvo darbas su surinkta medžiaga svarstant, kaip ją reikėtų pristatyti kitiems žmonėms. Moksleiviams buvo itin svarbu sudėlioti medžiagą parodai taip, kad patys norėtų į ją eiti.
Vilniaus muziejaus parodoje pristatomos moksleivių surinktos Krasnuchos istorijos

Stereotipų revizija ir alternatyvus pasakojimas apie Krasnuchą

Parodoje „Krasnûchos istorijos“ pristatomi pasakojimai kviečia muziejaus lankytojus plėsti savo suvokimą ir keisti įsivaizdavimą apie šią miesto dalį. Ji yra viena iš labiausiai stereotipais ir legendomis apipintų Vilniaus erdvių. Ši Vilkpėdės ir Naujamiesčio sandūroje esanti vieta laikoma pavojinga ir nesaugia, sklando kalbos, esą tamsiu paros metu čia geriau nevaikščioti.

Projekto pradžioje dalis gimnazistų apie Krasnuchą galvojo panašiai, mat čia praleisdavo santykinai nedaug laiko. Po pusmečio stebėjimų ir tyrinėjimų jų nuomonė apie šią vietą pasikeitė.

„Projektas padėjo suprasti, ką apie rajoną mano gyventojai, kadangi pati esu ne iš jo. Šis rajonas nėra pats jaukiausias, bet gyventojams jis tikrai patinka ir mažesnės gatvelės turi paslėpto grožio, kurį ne kiekvienas praeivis pastebi. Tikrai Krasnuchą matau kiek kitaip, nei ją mačiau prieš projektą, atrodo, jog pavyko ją prisijaukinti“, – sako viena iš projekto dalyvių, moksleivė Monika Stanevičiūtė.
Vilniaus muziejaus parodoje pristatomos moksleivių surinktos Krasnuchos istorijos

Parodos rengimas kaip miesto pažinimo laboratorija

Prie moksleivių kūrybinės komandos rengiant parodą prisijungė ir Vilniaus dailės akademijos studentai – parodos architektūrą ir grafinį dizainą kūrė studentai Matas Maldutis ir Morta Vileikytė.

„Prie parodos kūrimo sąmoningai kvietėme prisidėti studentus. „Krasnûchos istorijos“ tapo savotišku eksperimentu laboratorijoje, kurioje visi įrankiai ir galimybės atskleisti savo vizijas buvo patikėti jauniems kūrėjams. Ši paroda yra labai svarbi ir tuo, kad pagrindiniais kūrybinio proceso dalyviais tapo jauni žmonės“, – pasakoja Ž. Miežytė.

Vienas iš Vilniaus muziejaus siekių yra skatinti visus žmones domėtis savo miestu ir aplinka. Puikus būdas tai padaryti – įtraukti juos į įvairias muziejaus veiklas. Parida „Krasnûchos istorijos“ yra tik viena iš muziejaus projekto „VM laboratorija: Krasnucha“ veiklų. Šios iniciatyvos rėmuose vilniečiai turėjo galimybę susipažinti su mieste gyvenančia vabzdžių įvairove, taip pat laukia keli pasivaikščiojimai po Krasnucha vadinamą miesto erdvę. Visa informacija apie būsimus renginius ir projekto veiklas yra skelbiama Vilniaus muziejaus internetinėje svetainėje.

Moksleivių kuruota paroda ir projekto „VM laboratorija: Krasnucha“ veiklos yra įžanga į kitais metais pačioje Krasnuchoje veiksiančią Vilniaus muziejaus parodą apie šią miesto erdvę. Prieš metus muziejus pradėjo parodų, skirtų tariamai neįdomiems Vilniaus rajonams, ciklą ir pristatė pirmąją jo parodą, skirtą Viršuliškėms.

Paroda „Krasnûchos istorijos“ veiks dviem etapais – iki liepos 2 d. ir nuo liepos 21 d. iki rugsėjo 30 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją