Pristatydami premiją ir jos pavadinimą, festivalio rengėjai ir premijos komisijos nariai tikina, kad jis neatsitiktinis, nes prieš daugelį metų spausdintą lietuvišką žodį į Lietuvą gabeno knygnešiai, kurie tapo galingu simboliu, lietuviško identiteto dalimi. Šiandien šia premija norima atkreipti dėmesį į tuos, kurie tiek spaudoje, tiek elektroninėje erdvėje informuoja apie įdomius, vertingus ir skaitytinus tekstus, populiarina gerą literatūrą.

Vilniaus knygų festivalis skelbia, kad naujasis knygnešys šiandienos informacinio triukšmo kupiname gaudesyje padeda atskirti, kas yra iš tiesų vertinga knyga. Ją susirasti yra kartu ir iššūkis, su kuriuo skaitytojui reikia padėti susidoroti“, – pasakoja Gediminas Baranauskas, leidyklos „Kitos knygos“ direktorius, vienas iš festivalio organizatorių ir premijos komiteto narių.

Komiteto nariai atkreipė dėmesį į Mariaus Buroko rengiamas „Užkietėjusio skaitytojo kronikas“ portale Bernardinai.lt bei knygų apžvalgas kitose žiniasklaidos priemonėse. L. Jonušio teigimu, M. Burokas kaip niekas kitas didžiulės knygų pasiūlos, bet mažokos paklausos laikais priartina mums žinių ir įžvalgų apie pasaulio literatūrą, gyvai, žaismingai ir nenuobodžiai pasakoja apie literatūros naujienas, knygas, premijas, rašytojus, įvairias literatūros įdomybes.

„Nesitikėjau ir nežinojau, kad bus teikiama tokia premija. Džiugu, kad ji įteikiama už knygų populiarinimą, apžvalgas, recenzijas. Kad atsirado ne literatūrinė, bet premija apie literatūrą, to labai trūko. O informacijos apie geras knygas yra tiek daug, jog ją reikia specialiai apdoroti ir pateikti skaitytojui, kad jis negaištų laiko ir gautų medžiagą apie tai, kas įdomu. Žinoma, tai yra kiek subjektyvūs dalykai – kas įdomu, atrenka tas, kuris rašo. Tačiau bandau būti kiek įmanoma objektyvesnis“, – sako Marius Burokas.

Kandidatus ir laureatą rinko vertėjas ir publicistas Laimantas Jonušys, literatūrologė Jūratė Čerškutė, poetai Gytis Norvilas ir Antanas Šimkus, vertėjas Gediminas Pulokas ir leidėjas Gediminas Baranauskas.

Premijos komitetas džiaugiasi galėdamas paminėti (abėcėlės tvarka) kitus per praėjusius metus gerų knygų populiarinimui nusipelniusius literatus ir publicistus, iš kurių ir buvo išrinktas šių metų premijos laureatas:

Ramunę Brundzaitę už subtilų, bet kartu ir reiklų žvilgsnį į Lietuvoje išleidžiamas knygas kultūros savaitraštyje „Literatūra ir menas“.

Ramūną Čičelį už taiklias, įdėmias ir įdomias literatūros apžvalgas visai neliteratūriniame žurnale „IQ. The Economist“.

Benediktą Januševičių už interneto svetainės Youtube.com kanalą
„Žiemos žodžiai“ ir visą jame esančią vaizdo medžiagą iš knygų pristatymų, skaitymų ir t. t. Už visas gražias ir į archyvus bei į istoriją nugulančias nuotraukas.

Giedrę Kazlauskaitę už svarų, skvarbų ir konceptualų literatūros kritiko žodį, tartą apie svarbiausius šiuolaikinius lietuvių ir užsienio rašytojų kūrinius.

Audrių Ožalą už entuziastingą geros literatūros palaikymą ir apžvalgas.

Marių Plečkaitį už neretai kandžius, tačiau ne mažiau reikalingus knygų pristatymus kultūrinėje spaudoje.

Darių Pocevičių už nenuilstamą šiuolaikinių ir archyvinių literatūros tekstų viešinimą portale Tekstai.lt ir knygų pristatymus bei diskusijas Laisvojo universiteto LUNI renginiuose ir netipiškose erdvėse.

Vilniaus knygų festivalio „Naujojo knygnešio“ premija buvo paskirta komiteto narių balsų dauguma. Premija laureatui bus įteikta paskutinę Vilniaus knygų festivalio dieną, sekmadienį, rugsėjo 15 d., 15 val., prieš festivalio uždarymo koncertą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją