Tai pirmas kartas Lietuvoje, kai jėgas suvienijo chorai iš dviejų šalių, tam, kad būtent šis, vienas gražiausių ir sudėtingiausių sakralinės stačiatikių muzikos kūrinių, nuskambėtų itin ypatingai.

Rasa Gelgotienė

„Nakties vigilija“ bus atliekama a cappella, be instrumentinio pritarimo. Stačiatikių bažnyčia laikosi nuostatos, kad žmogaus balsas yra pats gražiausias Dievo sukurtas instrumentas. Itin plačią dinaminę ir tesitūrinę skalę apimantis S. Rachmaninovo kūrinys reikalauja didelio vokalinio meistriškumo, yra kupinas ryškios emocinės ekspresijos. Susivienijus dviems stipriems mišriems chorams, bus išgautas maksimalus skambesys.

S. Rachmaninovas „Nakties vigiliją“ sukūrė po Pirmo pasaulinio karo, kai pasiekęs šlovės užsienyje, grįžo į Rusiją ir atsidėjo religinei muzikai. Vigilija išvertus iš lotynų kalbos reiškia budėjimą, o savo muzikine išraiška tai kelių dalių liturgija. Koncertuose skambės trylika „Nakties vigilijos“ dalių.

Maskvos technologijų universiteto choras

Choras „Pro musica“ savo repertuare nemažai dėmesio skiria sakralinei stačiatikių muzikai. Kolektyvas jau yra atlikęs Piotro Čaikovskio „Šv. Jono auksaburnio liturgiją“ ir nemažai kitų žymių rusų dvasinės muzikos autorių – A. Archangelskio, D. Bortnianskio, P. Česnokovo – kūrinių. 2012 metais vykusiame 31-ajame Hainuvkos (Lenkija) stačiatikių sakralinės muzikos konkurse „Pro musica“ pelnė pirmąją vietą.

Maskvos technologijų universiteto kamerinis choras įvertintas ne vienu tarptautiniu apdovanojimu – 2015 metais tapo Europos chorų žaidynių čempionu, pelnė aukso medalį kaip geriausias kamerinis choras.

2006-aisiais įkurtas choras reprezentuoja universitetą visoje Rusijoje ir užsienio šalyse solo ir jungtiniuose projektuose. Vilniuje „Nakties vigilija“ skambės Šv. Jonų bažnyčioje, o Vievyje, Šv. Onos bažnyčioje, publika koncerto klausysis nemokamai.

Vilniaus universiteto choras „Pro Musica“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)