Kas du metus vykstantis fortepijono muzikos forumas nuo pat pradžių puoselėja misiją Lietuvos publiką supažindinti su stipriomis fortepijono asmenybėmis, rodyti aukščiausią pianistų meistriškumą ir skirtingų fortepijono mokyklų patirtį. Festivalio meno vadovė – F. Liszto pianistų konkurso Budapešte nugalėtoja ir Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Mūza Rubackytė ne tik ambicingai siekia kuo aukščiausios festivalio meninės kokybės, reikliai sudėlioja programas, bet ir kiekvieną kartą bevelija į klausytoją prabilti viena ar kita aktualia tema.

2009-ųjų rudenį surengtas pirmas Vilniaus fortepijono muzikos festivalis įsiliejo į Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio iškilmes. 2011 m. festivalis buvo skirtas vengrų kompozitoriaus Ferenco Liszto kūrybai ir lietuvių menininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mirties 100-osioms metinėms. 2013 m. gražia tradicija tapęs renginys pristatė koncertų ciklą „Mūzų palytėtos“ ir pagerbė dabarties lenkų kompozitoriaus Krzysztofo Pendereckio 80-metį. Šiųmečio festivalio tema „Tandemai“ žada dėmesį telkti į kūrybinę muzikantų partnerystę, pianistų ir instrumentų tandemus.

Vienatvė yra pianisto gyvenimo dalis. Mes dirbame, keliaujame ir koncertuojame vieni“, – sako pianistė M. Rubackytė ir džiaugsmingai pristato šiųmečio festivalio idėją suburti žmones, grojančius tokiu pat instrumentu ir scenoje kuriančius harmoniją. „Išgirsime brolių, sutuoktinių, ilgamečių scenos bendraminčių ar buvusių konkurentų, o šiandien kolegų duetus. Specialiai šiam renginiui iš Bairoito į Vilnių atvežti ir pirmą kartą Lietuvoje skambės du nauji „Steingraeber & Söhne“ koncertiniai fortepijonai. Tad pianistų santarvei bei vientisai interpretacijai talkins ir instrumentų tandemas. Tikiuosi, kad šis darnus daugiaklavišis akordas suteiks mums visiems pilnatvės ir dvasinės harmonijos“ – intriguoja festivalio meno vadovė.

Festivalyje bus pristatyti septyni muzikiniai tandemai. Išgirsime brolių Kutrowatzų duetą iš Austrijos, vengrų sutuoktinių porą Editą Klukon ir Dezsö Ránki, fortepijonų duetą iš Vokietijos „Grau Schumacher Piano Duo“, ką tik Ferenco Liszto konkursą Utrechte laimėjusius pianistus Mariam Matsashvili iš Gruzijos ir Peterį Klimo iš JAV bei Mstislavo Rostropovičiaus fondo išaugintas, užsienyje besimokančias lietuvaites Kristiną Annamukhamedovą ir Mortą Grigaliūnaitę. Pati Mūza Rubackytė festivalio koncertuose pasirodys su ilgamečiu scenos partneriu dirigentu Stefanu Lano ir kolege pianiste iš Armėnijos Anahit Nersesyan, su šia, tarsi muškietininkai susitiks po 20 metų. Festivalį pabaigs orkestras „Kremerata Baltica“ su pianistu Mikhailu Pletnevu. Festivalyje dalyvaus ir Lietuvos nacionalinis simfoninis bei Lietuvos kamerinis orkestrai.

Festivalio koncertinei programai savitu tandemu atlieps edukacinis renginys – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vyksianti Steingraeberių šeimos palikuonio Udo Steingraeberio paskaita „Lisztas ir Wagneris Bairoite; seniausias pasaulio festivalis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją