Pirmadienį tradiciniame festivalio rečitalyje klausytojų lauks neeilinis smuiko ir fortepijono ansamblis. Nacionalinės filharmonijos scenoje spalvingų klasikos kūrinių pažers Prancūzijoje studijuojanti jaunosios kartos smuikininkė Dalia Kuznecovaitė ir pianistas, Nacionalinės premijos laureatas profesorius Petras Geniušas.

Išskirtinio smuiko ir fortepijono vakaro programoje – įvairių epochų kūriniai, atskleisiantys skirtingas atlikėjų meninių aukštumų puses. Pradėdami koncertą Giuseppe Tartini Sonata smuikui ir fortepijonui, dar vadinama „Velnio trelėmis“, muzikai ketina parodyti savo virtuozinius gebėjimus. Nenuostabu, kad dėl ypač sudėtingų techninių pasažų šios sonatos imasi retas muzikantas. Du XIX amžiaus muzikos opusai – Franzo Schuberto Fantazija smuikui ir fortepijonui C-dur ir Cesaro Francko Sonata smuikui ir fortepijonui A-dur – kamerinės muzikos šedevrai, išskleidžiantys visą romantinės muzikos spalvų ir emocijų įvairovę. Koncerto programoje skambės ir viena poetiškiausių vadinama Vlado Jakubėno kompozicija smuikui ir fortepijonui „Melodija-legenda“.

Šiuos atlikėjus grojančius kartu klausytojai išgirs nebe pirmą kartą, tačiau tai, kad scenoje susitinka skirtingų kartų ir nevienodos koncertinės patirties turintys lietuvių menininkai, kaskart intriguoja.

„Mano manymu, mudviejų duetas išties labai pavykęs. Nors dažniausiai groju su orkestrais, kamerinėje aplinkoje groti su profesoriumi P. Geniušu man tikrai labai didelis malonumas“, – sakė Eltai yra sakiusi D. Kuznecovaitė.

Muzikos kritikai, išgirdę juos koncertuojančius kartu, jau pranašavo sėkmingą naujo kūrybinio dueto ateitį. Talentingus muzikus scenoje vienija nepaprastas muzikalumas, reiklumas meninei kokybei, sceninė kultūra – tuo galės įsitikinti ir Vilniaus festivalio lankytojai.

D. Kuznecovaitė – ryškus vardas ne vien Lietuvos, bet ir kitų šalių scenose. Studijavusi Vokietijos aukštosiose muzikos mokyklose Kelne ir Rostoke, ji tęsia mokslus Paryžiaus nacionalinėje konservatorijoje, prof. B. Garlitskio klasėje. Smuikininkė – ryški solistė, daugelio tarptautinių konkursų laureatė, koncertuojanti didžiausiose Europos, Azijos bei Amerikos scenose. Šiais metais numatyti smuikininkės koncertai Vokietijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, JAV, Pietų Korėjoje, Portugalijoje. Neseniai laimėjusiai konkursą „Deutscher Instrumentenwettbewerb“ Daliai buvo suteikta galimybė groti unikaliu italų meistro Lorenzo Ventapane smuiku „Napoli 1795“.

P. Geniušas – vienas ryškiausių mūsų dienų Lietuvos pianistų, plačių interesų asmenybė, išsiskirianti naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis. Jo interpretacijoms paklūsta bet kurios epochos muzikinis repertuaras, o profesoriaus rengiami koncertai sutraukia būrius gerbėjų. P. Geniušas koncertuoja ir kaip solistas, ir su kitais atlikėjais, orkestrais, dirigentais. Apie aktyvią pianisto koncertinę ir kūrybinę veiklą liudija puikiai kritikų ir publikos įvertinti įrašai, išleisti Vokietijos, Japonijos ir Lietuvos leidėjų.

Jau įpusėjęs 17-asis Vilniaus festivalis vyks iki birželio 20 dienos ir kvies į dar keturis išskirtinius koncertus. Artimiausias – birželio 13 dieną sostinėje rengiamas pasaulinio garso atlikėjo Bobby McFerrino ir grupės pasirodymas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją