Plungės M. Oginskio festivalis yra išskirtinis Lietuvoje: jame dalyvauja vien orkestrai – simfoniniai ar kameriniai. Užbaigti XIV festivalį buvo pakviestas Vilniaus kamerinis orkestras. Pilnutėlė didinga, aukštų skliautų Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia sukėlė ovacijas Šv. Kristoforo orkestrui, dirigentui ir jauniesiems solistams – M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ stipendijų ir tarptautinių konkursų laureatams J. Drakšui, R. Juknevičiūtei, L. Jurgutavičiūtei, R. Makštučiui ir J. Vozbutui. Garbė ir šlovė jiems, bet ne apie tai kalba.

Vienas talentingiausių ir elegantiškiausių jaunesnės kartos Lietuvos dirigentų tarptautinių konkursų laureatas Modestas Barkauskas dar studijuodamas Lietuvos dirigentų Maestro Juozo Domarko klasėje labai sėkmingai debiutavo Klaipėdos valstybiniame muzikiniame, netrukus ir Nacionaliniame operos ir baleto teatre. Nuolatos kviečiamas diriguoti nacionaliniam simfoniniam, Lietuvos, Klaipėdos, Šiaulių kameriniams, Lenkijos, ... orkestrams.

Šv. Kristoforo orkestras ir Modestas Barkauskas

Ir štai 2017 metais viename prestižiškiausių Europoje 10 – ajame tarptautiniame G. Fitelbergo dirigentų konkurse Katovicuose (Lenkija) M. Barkauskas tapo ne tik laureatu, bet ir laimėjo Bronzinę batutą. Lyg kažkam aukštai susizgribus, tais pačiais metais dirigentas buvo pakviestas perimti Šv. Kristoforo kamerinį orkestrą iš jo įkūrėjo ir puoselėtojo bei vadovo D. Katkaus. Nuo 2018 m. sausio 1 d. M. Barkauskas tapo oficialiu orkestro meno vadovu ir vyr. dirigentu. Maestro D. Katkus buvo pašventintas orkestro Garbės dirigentu.

Šiemet savo 25 – metį orkestras pasitiko iš esmės atsinaujinęs: greta talentingiausių senbuvių prie pultų sėdo nemažiau talentingi jauni artistai. Ir štai rezultatas: Lietuvai minint savo valstybės Šimtmetį, priminti apie garbingą sukaktį į JAV drauge su kitomis jubiliatėmis - Estija ir Latvija - buvo pakviesti trijų šalių muzikai. Bet tik Lietuvą pristatė orkestras. Ne bet koks, o Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras! Dar daugiau, - Amerikoje vilniečių kolektyvas pirmasis iš Lietuvos ir Baltijos šalių orkestrų grojo vieno žymiausių pasaulio simfoninių orkestrų – legendinio Bostono orkestro salėje ir Vašingtono J. Kenedy centre! O jau po to ir Čikagos lietuvių bendruomenei. Tai buvo tikras triumfas.

Bet jis anaiptol nenubraukia daugybės puikių Šv. Kristoforo orkestro pasiekimų. Iš kitų Lietuvos kolektyvų vilniečių orkestras išsiskiria ypatingu stilistiniu universalumu. „Jaunystėje“ pelnęs „barokinio orkestro“ vardą, netrukus jis įgijo ir retų senųjų bei šiuolaikinių partitūrų gaivintojo reputaciją. Be to, yra puikus placdarmas lietuvių kompozitorių sumanymams įgyvendinti. Šiandien jo repertuare – daugiau kaip 30 – ties Lietuvos autorių opusai: nuo senosios muzikos iki Lietuvos muzikos akademijos studentų darbų. Kolektyvas sėkmingai atstovauja Lietuvą garsiuose tarptautiniuose festivaliuose Lenkijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Estijoje, Islandijoje, Prancūzijoje, ne mažiau garsiose Europos koncertų salėse.

Būdamas Vilniaus miesto orkestru, kolektyvas stengiasi nuolat daryti gera sostinės žmonėms ir svečiams: dalyvauja labdaringuose renginiuose, į savo koncertus įtraukia įvairias socialines miesto grupes, rodo dėmesį įvairų organizacijų, tokių kaip Nacionalinis kraujo centras, Lietuvos šaulių sąjunga, Lietuvos neįgaliųjų draugija, Krašto apsaugos savanorių pajėgos, gera be užmokesčio darantiems nariams.

Orkestro ateities planai ambicingi ir didingi. Vilnius gali ir turi didžiuotis savo orkestru. Bet jis gali ir turi iš esmės naujai žvelgti į paramą savo miesto muzikams. Miesto savivaldybė daro tai, ką jai liepia pareiga ir skiria tokias dotacija, kokias išgali. Bet šiandien jų akivaizdžiai neužtenka. Po išskirtinių pasirodymų JAV ir besiveriančių puikių tarptautinių perspektyvų pribrendo reikalas iš pagrindų pakeisti orkestro finansinę padėtį. Todėl sakau: ei, Vilniaus milijonieriai, ir ne tik, nejau jums tas pats, nejau nenorite, kad jūsų vardas skambėtų Kennedy centre ar „Carnegie Hall“? Kad jūsų vardas būtų minimas prestižiniuose festivaliuose? Kad būtumėte gerbiami savo vaikų ir anūkų bei miestelėnų, kaip tie, kurie remia vienintelį sostinės orkestrą? Kad amžiams liktumėte orkestro ir Vilniaus muzikos istorijoje? Aš, kad ir nebūdamas milijonieriumi, mielai paremčiau, bet mano alga Muzikos akademijoje nesiekia nė 300 euriukų, tai nelabai ką ir išgalėčiau. Ponai godotini mecenatai, kurie pirmieji atversite savo širdį ir piniginę?

O kol galvosite, Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir jo meno vadovas bei vyr. dirigentas M. Barkauskas spalio 10 d. kviečia jus ir vilniečius į Šv. Kotrynos bažnyčią. Čia įvyks vieno žymiausių Lietuvos kompozitorių, XX amžiaus moderniosios lietuvių muzikos vieno pagrindėjų Eduardo Balsio kūrinių koncertas, skirtas menininko 100 – mečiui. Po daugybės metų nuskambės mūsų šiuolaikinės muzikos šedevras, dar aštuntajame dešimtmetyje sužavėjęs pasaulį, – oratorija „Nelieskite mėlyno gaublio“. Pirmoje dalyje galėsime išgirsti nuostabių aistrų kupiną kūrinį „Jūros atspindžiai“ ir spalvingą siuitą iš nepralenkiamo baleto „Eglė žalčių karalienė“.. Juos atliks Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, Klaipėdos kamerinis orkestras, Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos choras, solistai J. Vaškevičiūtė (mecosopranas), A. Malikėnas (baritonas), N. Tverijonas, R. Žickus (diskantai), D. Balsytė ir I. Baikštytė (fortepijoninis duetas), mušamųjų instrumentų grupė. O aš pasistengsiu kuo įdomiau papasakoti apie E. Balsį ir jo kūrybą. Diriguos pats D. Geringas ir M. Barkauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)