Lietuvos sostinėje rugsėjo 16–17 dienomis vienuoliktąjį kartą vyksiantis „Gdanskas Vilniuje“ – išskirtinė proga pažinti kaimyninės šalies kultūrą ir Gdansko menininkų pasiekimus.

„Neatsiejamą istorinę patirtį, gilias kultūrines tradicijas turintys Vilniaus ir Gdansko miestai keičiasi patirtimi, glaudžiai draugauja ir bendradarbiauja nuo 1998 metų, kuomet pasirašė miestų partnerystės sutartį. Kiekvienais metais Gdanskas Vilniuje pristato įvairialypę programą, kuri sužavi ne tik vilniečius bet ir miesto svečius. Džiaugiamės, kad mūsų miestų draugystė tęsiasi jau daug metų“, – sako Vilniaus miesto mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė.

„Gdanskas Vilniuje 2022“ atidarymas vyks rugsėjo 16 d. 16 val. sostinės Vinco Kudirkos aikštėje. Scenoje vilniečius sveikinsVilniaus ir Gdansko miestų valdžios atstovai.

Į iškilmingą festivalio atidarymą smagiu pasirodymu vilniečius ir sostinės svečius 15.15 val. kvies charizmatiškoji vilniečių grupė „Subtìlus“. Kiekvienas muzikalaus ketvertuko koncertas – puikios muzikos, geros nuotaikos ir nepriekaištingo stiliaus sinonimas.

Vėliau, 16.20 val. publikai koncertuos energinga grupė iš Gdansko „Switch Mode“. Moderniu požiūriu į aranžuotes ir unikalių elektroninių instrumentų generuojamų garsų ir akustinių perkusijų garsų deriniais išsiskiriantys muzikantai – Przemysław Mazur (elektrinis smuikas), Dawid Iwanicki (elektrinė violončelė) ir Mateusz Wiczyński (mušamieji instrumentai) – žada gaivų, įvairių muzikos žanrų ir stilių, originalių kūrinių bei koverių pasirodymą.

Penktadienį 18 val. Vilniaus miesto savivaldybės centrinėje bibliotekoje savo naujausią eilėraščių rinkinį „Žiemos visada bus baltos“ pristatys poetas, teisininkas, filosofas dr. Tomasz Snarski. Poezijos vakare „Tarp Gdansko ir Vilniaus“ dalyvaus ir rinkinio vertėja rašytoja Birutė Jonuškaitė, poetas ir vertėjas Tomas Taškauskas., renginį ves poetas ir vertėjas Eugenijus Ališanka.

Šeštadieninėje festivalio programos dalyje – 13 val. Užupio meno inkubatoriuje (Užupio g. 2A, Vilnius) lenkų fotografo Adam Kiełsznia nuotraukų parodos „Gdanskas – jūrų miestas“ atidarymas. Paroda veiks rugsėjo 30 d.

Rotušės aikštėje 16.30 val. vyks Vilniaus ir Gdansko draugystei skirta Pal. Kun. Mykolo Sopočkos hospiso akcija „Širdis Gdanskui“. Taip pat festivalio metu vakarais Gdansko vėliavos spalvomis nušvis sostinės Baltasis tiltas.

„Gdanskas Vilniuje 2022“ renginių programą 17 val. Vilniaus rotušėje vainikuos emocingas Arek Czernysz Trio džiazo koncertas. Vieno geriausių jaunosios kartos akordeonistų, kompozitoriaus iš Gdansko Arek Chernysz bei kontrabosininko Filip Arasimowicz ir būgnininko Antoni Wojnar trio atliks originalias kompozicijas džiazo stiliumi. Koncerto metu skambės naujos dainos ir kūriniai iš grupės debiutinio albumo „Breath“.

Tradiciškai Vilniaus dienos Gdanske vyko dviem savaitėmis anksčiau. Kitąmet 25-ąjį draugystės jubiliejų švęsiančių susigiminiavusių miestų kultūros mainai lenkus ir lietuvius pasidžiaugti vieni kitų draugija Gdanske subūrė pirmąjį rugsėjo savaitgalį. Populiarioje laisvalaikio leidimo erdvėje Gdansko Forumo kieme rugsėjo 2–4 d. viešėjo menininkai, kultūros ir mokslo atstovai bei Vilniaus miesto savivaldybės delegacija, vyko tradicinė Vilniaus mugė, senųjų amatų dirbtuvės, parodos, literatūriniai susitikimai ir diskusijos, koncertai, filmų peržiūros. Gdanske svečiavosi ir koncertinėje festivalio programoje pasirodė dainuojamosios poezijos atlikėja, Ewa Szturo, vilniečių grupė „Deeper Upper“, grupė-orkestras „Rakija Klezmer Orkestar“, vaikų ir jaunimo šokių ansamblis „Šimtas šypsenų“. Didžiąja staigmena tapo – įspūdingas grupės „The Roop“ koncertas.

Kultūros mainų tarp Lietuvos ir Lenkijos miestų šventės proga rugsėjo 2–4 d. trispalve širdimi, kaip Lietuvos ir Lenkijos bei Gdansko ir Vilniaus draugystės simboliu, puošėsi aukščiausias Gdansko dangoraižis „Olivia Business Centre“.

Vilnius kviečia draugystę su Gdansku švęsti – rugsėjo 16–17 d.

Visa „Gdanskas Vilniuje 2022“ renginių programa čia.

Festivalio renginiai – nemokami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją