Taip pat žiūrovų laukia keletas teminių vakarų, į kuriuos teatras kviečia visus norinčiuosius. Jubiliejui paminėti bus atidarytos dvi parodos, pristatytos kelios naujos knygos, rašoma teatro pranešime.

Spalio 18 d. rytą Užupyje, Krivių gatvėje buvo atidengta pirmojo spektaklio vietą (o tai buvo dabartinės Užupio gimnazijos aktų salė) žyminti atminimo lenta. Į Oginskių rūmus Arklių gatvėje 5 teatras įsikėlė 1975-aisiais. 18 d. vakarą teatro Didžiojoje salėje vyko susitikimas su teatro įkūrėjo Balio Lukošiaus auklėtiniais, pirmųjų spektaklių aktoriais. Vakarą vedė dailininkas ir režisierius Rimas Driežis.

Spalio 20 d., pirmadienį, rengiamas vakaras „Muzika lėlių teatre“. Iš daugelio puikių kompozitorių, per penkeris dešimtmečius kūrusių „Lėlei“, muzikologo Viktoro Gerulaičio vedamame vakare dalyvaus Bronius Kutavičius, Osvaldas Balakauskas, Mindaugas Urbaitis, Faustas Latėnas ir Teisutis Makačinas.

Spalio 21 d., antradienį, „Lėlei“ pjeses rašiusius Marcelijų Martinaitį, Sigitą Gedą, Antaną Gudelį kalbins literatūrologas Kęstutis Urba. Taip pat vakare dalyvaus „Lėlės“ aktorė Nijolė Indriūnaitė, ne vienerius metus pagal Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) paskaičiavimus, buvusi daugiausiai Lietuvos vaikų scenoje interpretuojama autore. Šį mėnesį pasirodys jos knyga

Spalio 23 d., ketvirtadienio vakaras bus skirtas turbūt daugiausiai teatrui „Lėlė“ ir apskritai lėlių teatrui Lietuvoje nusipelniusiam menininkui, dailininkui ir režisieriui Vitalijui Mazūrui. Jo kūrybos vakarą ves teatrologė Audronė Girdzijauskaitė. Bus galima pamatyti unikalių vaizdo įrašų: 1986 metų Mazūro spektaklių Federico García Lorca‘os „Dono Kristobalio balaganėlis“ ir „Dono Perlimplino meilė“ ir kt. fragmentus.

Taip pat festivalio programoje – Ramunės ir Vytauto V.Landsbergių „Orvido knygos“ pristatymas. V.V.Landsbergis yra vienintelio šiuo metu dramos spektaklio „Lėlės“ repertuare – „Vilis“ apie Vilių Orvidą – scenarijaus autorius ir režisierius. Spalio 22 d. teatro Mažojoje salėje bus suvaidintas spektaklis, o po jo bus pristatyta naujai išleista knyga.

Festivalio, kuriame laukiama ir užsienio svečių, metu vyks teatro „Lėlė“ kartu su Kultūros, filosofijos ir meno instituto Teatrologijos skyriaus mokslininkais organizuojama tarptautinė mokslinė konferencija „Lėlių teatras Vilniuje: tradicijos, įtakos, atradimai“.

Joje ketinama apžvelgti Vilniaus lėlininkų veiklą nuo seniausių laikų iki šiandienos. Pranešimus skaitys mokslininkai ir praktikai iš Lenkijos, Rusijos ir Lietuvos: Marekas Waszkielis, Dovydas Judelevičius, Malgorzata Abramowicz, Jagoda Hernik Spalinska, Rimas Driežis, Krzysztofas Niesiołowskis, Henrykas Jurkowskis, Audronė Girdzijauskaitė, Irina Uvarova, Gražina Mareckaitė ir Helmutas Šabasevičius.

Konferencija vyks Kultūros ministerijoje, o šalia jos esanti galerija „Meno niša“ specialiai ta proga rengia dailininkės Irmos Balakauskaitės parodą „Mechaninis teatras“. Parodoje bus eksponuojamos ne tik I. Balakauskaitės mechaninio teatro kinetinės miniatiūros, bet ir senesnius laikus menantys eksponatai: Teatro, muzikos ir kino muziejuje saugomos XIX a. afišos skelbiančios apie mechaninio teatro pasirodymus Vilniuje ir liaudiškojo mechaninio teatro pavyzdys, liaudies meistro sukurtas kinetinis „Malūnas“ iš Lietuvos nacionalinio muziejaus fondų. Spalio 23 d. dar viena paroda – „Knygos lėlių teatrui“ – bus atidaryta Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Jubiliejinis „Vieno teatro festivalis“ baigsis spalio 27 d. – kaip tik tada prieš penkiasdešimt metų įvyko pirmojo spektaklio premjera.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją