Koncerte greta Pēterio Vasko meditacijos smuikui ir orkestrui „Vienišas angelas“ skambės Philipo Glasso, Terry Riley ir Josepho Haydno kūriniai styginiams arba orkestrui, Vlado Jakubėno Serenada violončelei ir fortepijonui (Arvydo Malcio aranžuotė) bei roko grupės „The Beatles“ daina „Across the Universe“ („Aplink visatą“; Johanneso Marméno aranžuotė). Tokia iš pirmo žvilgsnio margaspalvė programa simboliškai yra sufokusuota į P. Vasko „Vienišą angelą“. Juk šio kompozitoriaus muzika kelia globalius ir nesenstančius klausimus apie gyvenimą ir mirtį, neapykantą ir atleidimą, harmoniją ir chaosą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

P. Vaskas sintetiškai jungia skirtingas XX a. kompozicines technikas, bet daugiausia dėmesio skiria muzikinei harmoningos pasaulio sandaros išraiškai ir klasikinės muzikos atsinaujinimui. „Gyvenimas pilnas idealizmo ir meilės. Savo muzika aš noriu suteikti viltį, papasakoti, koks nuostabus gyvenimas ir kokie nuostabūs žmonės. Regis, nepastebim, kokį gražų pasaulį sukūrė Dievas“, – sako kompozitorius.

Tarsi atliepdamas šią P. Vasko mintį LKO koncerto programos sumanytojas Hugo Ticciati parinko įvairius kūrinius, savaip atspindinčius pasaulio grožį. Ne veltui H. Ticciati garsėja intelektualiu požiūriu į muzikavimą, kurį sieja su literatūra, filosofija ir netgi meditacija, o kompozitorius Arvo Pärtas šį jauną atlikėją apibūdino kaip žmogų, turintį retą sugebėjimą perteikti muzikos gelmę.

Ne pirmą kartą Lietuvoje viešėsiantis svečias, Didžiojoje Britanijoje gimęs smuikininkas ir dirigentas H. Ticciati jau sulaukė ypatingo publikos susidomėjimo. H. Ticciati daug koncertuoja ir kaip smuikininkas, ir kaip dirigentas. Nuo praeitų metų jis tapo „Orchestra da Camera di Perugia“ vyriausiuoju dirigentu. Vien pastarąjį sezoną smuikininkas griežė įvairiausią repertuarą nuo Johanno Sebastiano Bacho iki Alfredo Schnittke’s, pirmą kartą pasaulyje atliko Tobiaso Broströmo, Sergejaus N. Jevtušenkos, Alberto Schnelzerio kūrinius. Savo opusų jam yra paskyrę Erkki-Svenas Tüüras, Pēteris Vaskas, Svenas-Davidas Sandströmas, Judith Weir ir kiti.

Koncerte skambėsiančių kūrinių grožio pajautą, be abejonės, stiprins visų programos atlikėjų interpretacinis meistriškumas. Solo koncerte grieš ne tik H. Ticciati, bet ir violončelininkas Rokas Vaitkevičius – vieno ryškiausių šių dienų Lietuvos kolektyvo, styginių kvarteto „Mettis“ narys ir įkūrėjas, LKO violončelių grupės koncertmeisteris, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas. Atlikėjas aktyviai koncertuoja solo ir su įvairiais ansambliais Lietuvoje ir užsienyje, yra pasirodęs su tokiais muzikais kaip Sergejus Krylovas, Mūza Rubackytė, Miguelis da Silva, Kremonos kvartetas. Koncerte su LKO Rokas atliks V. Jakubėno Serenadą violončelei ir fortepijonui (Arvydo Malcio aranžuotą orkestrui).

Orkestro muzikos koncertas „Vienišas angelas“ įvyks vasario 6 d., ketvirtadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)