Vėl atgis senoji pilis
„Šiemet surengę viduramžių šventę ne tik tradicinėje vietoje – pusiasalio pilyje, bet ir salos pilies kieme, nustebome, kad aplankę parodas pilyje, turistai neskubėjo į kavines ieškoti kibinų ar dar blogiau – kuo greičiau išvažiuoti iš senosios sostinės.

Lankytojai susidomėję stebėjo ir kieme imituotas viduramžių gyvenimo scenas, – sakė Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas. – Todėl ieškosime rėmėjų, lėšų, kad bent jau birželio, liepos, rugpjūčio mėnesiais pilies kieme virtų toks gyvenimas, kaip ir prieš kelerius šimtmečius.

Kaip dažnai vyks šios atrakcijos, priklausys ne tik nuo lėšų, bet ir oro. Vis dėlto viduramžių karyba, amatai bei maisto ruošimas pritrauks daugiau, ypač šeimomis atvykusių turistų”.

Matysime neįprastą reklamą

Pasak V.Poviliūno, muziejus ir šiemet, kaip ir kasmet, nudžiugins, o gal ir nustebins nauja paroda. Jau rengiama prieškario Lietuvos reklama, ištakomis siekianti ir carinės Rusijos laikus, ekspozicija.

Joje matysime gausybę iškabų įvairiomis kalbomis, kai kurios iš jų, pagamintos iš metalo, buvo atvežamos iš svetur labai meniškos.

Padeda ir mainai

V.Poviliūnas teigė, jog labai didelio susidomėjimo pernai sulaukė paroda „Viduramžių kankinimai ir bausmės”. Eksponatus paskolino istorikas, kolekcininkas iš Lenkijos Piotras Bučkovskis. Iš parodos lankytojai išeidavo tylūs, susimąstę ir kiekvienas savaip vertinantis beribį viduramžių žiaurumą.

Muziejus ir toliau ketina keistis eksponatais ne tik su Lietuvos bei užsienio muziejais, bet ir su kolekcininkais, kurių privačios kolekcijos skrupulingai surinktos. „Turime labai vertingų eksponatų, tačiau atrinkdami juos į parodą, vietoj prabangesnio užsienietiško eksponato galime pasirinkti ir kuklesnį vien dėl to, kad jį nukaldino Vilniaus auksakalys”, – teigė V.Poviliūnas.

Gausėja užsienio svečių

Lietuvai tapus ES nare, Trakuose daugėja italų, ispanų ir prancūzų. Pietų Europos turistus traukia ne tik nepažintas kraštas, bet ir vėsesnis oras.

Kasmet daugėja lenkų, šiuo metu ir rusų turistų. Pastaruosius masina nuo sovietmečio išlikę sentimentai Lietuvai, o ypač tolerancija ir mandagesnis aptarnavimas nei kaimyninėse šalyse. Rusams svarbu ir tai, kad Lietuvoje jie gali apsieti be anglų kalbos.

Paroda – po 9 metų

Naujas turistų traukos centras Trakuose – pernai duris atvėrusi Sakralinio meno ekspozicija restauruotoje buvusioje Dominikonų koplyčioje. Tačiau prireikė 9 metų pastangų, įvairių derybų, kol muziejui kartu su Trakų rajono savivaldybės administracija bei Trakų dekanatu pavyko įgyvendinti šį sumanymą.

Eksponatai rinkti dar ilgiau. „Šia sakraline paroda pasiekėme du labai svarbius tikslus. Pirmiausia, ekspozicijoje sukaupėme labai vertingus eksponatus, antra, pagaliau sudarėme galimybę pritraukti turistus ir į pusiasalio pilį. Juolab kad net stojantieji studijuoti istoriją į Vilniaus universitetą dažnai nežino, jog Trakuose yra dvi pilys”, – pabrėžė muziejaus direktorius.

Atsiras edukacinis centras

Pusiasalio pilies galimybės toli gražu neišsemtos. Ją atgaivinant ketinama dar labiau plėtoti muziejaus veiklą. Todėl pirmiausia reikia atlikti restauravimo darbus. Pernai buvo atstatomos ir restauruojamos pusiasalio pilies gynybinės sienos, keturšlaičiu čerpiniu stogu uždengtas pietvakarių gynybinis bokštas.

Jame atliekant archeologinius tyrinėjimus iki aslos, aptikta arbaleto ir strėlių antgalių, senovinių plytų, šukių ir 12 sidabrinių XV a. monetų.

„Esame numatę įrengti vieną ar du pusiasalio bokštus su edukacine klase bei viduramžių karybos centru. Moksleivius bei kitus lankytojus turėtų sudominti pilių maketai, viduramžių ginklai, galimybė pamiklinti ranką, tarkim, šaudant iš lanko. Taip jaunimo auklėjimas bus siejamas su aktyviu poilsiu”, – tvirtino V.Poviliūnas.

Atsigaus ir Medininkai

Trakų istorijos muziejaus žinioje yra ir Medininkų pilis. Pagal Lietuvos pirmojo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose tūkstantmečio programą bent pastaruosius trejus metus tikimasi gauti papildomų lėšų Medininkų pilies, Užutrakio dvaro sodybos bei Trakų pusiasalio pilies tiriamiesiems, atstatomiesiems bei restauravimo darbams.