Bendrovė kartu su tarpdisciplininiu edukacijos, rezidencijų ir parodų centru skelbia analogų šalyje neturinčią iniciatyvą „Art in Quadrum“, kurios metu garsūs šalies menininkai kviečiami rungtis konkurse verslo centro erdvėms papuošti. Konkurso nugalėtojai bus apdovanoti per 17 tūkst. litų vertės premijomis, o vieno meno objekto įgyvendinimui bus skirta iki 86 tūkst. litų.

„Į savo projektus žvelgiame kaip į ilgalaikius, inovatyvius ir kuriančius pridėtinę vertę tiek klientams, tiek visuomenei bei aplinkai. Dėl šios priežasties atsakingai žvelgiame ne tik į verslo centro technines, bet ir „menines“ charakteristikas. Tikimės, jog ši mūsų iniciatyva išjudins šalies meno pasaulį ir įkvėps ne vieną talentingą kūrėją. Nepagailėsime nei lėšų, nei laiko tam, kad ištrauktume į dienos šviesą išties įspūdingus ir laikui nepavaldžius kūrinius“, - sakė Norvegijos nekilnojamojo turto bendrovė generalinis direktorius Kjetilas T. Hanssenas.

Pasak meno ir edukacijos centro „Rupert“ atstovės, „Art in Quadrum“ yra išskirtinis įvykis Lietuvos meno istorijoje, kadangi tokios apimties privačios užsakomojo meno iniciatyvos dar nėra buvę.

„Tai - daugiau nei vien konkursas menininkams - solidus verslo užnugaris, tarptautinio meno scenoje keliamus kokybės standartus atitinkantis biudžetas ir projektą kuruojančių specialistų lygis sukuria pagrindą visai demonstracinei ir edukacinei meno platformai, kurioje galės reikštis konkurencingi ir pripažinimą jau pelnę šiuolaikinio meno kūrėjai. Jiems projektas taps puikia galimybe permąstyti ir keisti meno kanonus bei stereotipus, siūlyti savo idėjas ir sprendimus“, - pažymėjo meno ir edukacijos centro „Rupert“ atstovė Justina Stašelytė

„Art in Quadrum“ projekte dalyvaus žymūs Lietuvos menininkai, kuriuos specialiai šiam konkursui rekomendavo autoritetinga komisija: parodų kuratorė Aurimė Aleksadravičiūtė, „Rupert“ meno direktorė Justė Jonutytė, nepriklausoma kuratorė ir dailės kritikė Laima Kreivytė, socialinių mokslų daktarė, dailėtyrininkė Elona Lubytė, humanitarinių mokslų daktaras, kuratorius ir leidėjas Vytautas Michelkevičius. Iš viso ekspertai nominavo ir asmeniškai į konkursą pakvietė 46 kūrėjus, tarp kurių tokie tarptautinį pripažinimą pelnę menininkai kaip Vladas Urbanavičius, Žilvinas Kempinas ir Mindaugas Navakas.

Konkurso dalyviai meninius pasiūlymus galės teikti keturiose kategorijose, kiekviena jų žymi vieną iš verslo centro erdvių, kuriose bus eksponuojami meno objektai. Keturi geriausieji kūriniai bus atrinkti po dviejų vertinimo etapų. Meninio sprendimo originalumą, pasiūlyto projekto ir architektūrinės erdvės sintezę bei techninę ir ekonominę projekto realizaciją vertins Lietuvos ir užsienio ekspertai: rašytoja ir kuratorė Carolyn Christov-Bakargiev, menotyros daktarė, dailės kritikė bei kuratorė Lolita Jablonskienė, Šiuolaikinio meno centro Vilniuje direktorius Kęstutis Kuizinas, architektas Espenas Pedersenas, statybų inžinierius ir nekilnojamojo turto vertintojas Egilas Svorenas, kuratorius Jonas Žakaitis Norvegijos nekilnojamojo turto bendrovės generalinis direktorius Kjetilas T. Hanssenas.

„Art in Quadrum“ konkursas prasidės šių metų rugsėjo 1 d., o nugalėtojai paaiškės 2015 m. vasario 1 d. Konstitucijos pr. 21 kylantis verslo centras duris atvers 2015 metų spalio mėnesį.

Apie verslo centrą

Tai įspūdingo dydžio, pagal naujausias architektūros tendencijas suprojektuotas administracinių pastatų ansamblis, verslo miestas mieste. Čia įsikūrusios įmonės bus ne tik puikiai matomos, bet ir galės vystyti savo veiklą itin patogioje, verslui ir žmonėms draugiškoje aplinkoje. Atsakingą požiūrį į darnią plėtrą, vystant verslo miestą, patvirtins BREEAM - žymiausias pasaulio poveikio aplinkai vertinimo metodas ir pastatų reitingavimo sistema. Šis prestižinis sertifikatas liudija apie taupų energijos panaudojimą ir socialiai atsakingą aplinkos tausojimą, kurį verslo centre įkūnys geoterminis šildymas, „išmaniosios“ ventiliacijos ir apšvietimo sistemos, specialios fasado izoliacinės savybės, lietaus vandenį tausojantys stogai bei kitos pažangiausios energijos taupymo technologijos. Tai pirmasis naujai statomas verslo centras Baltijos šalyse, gavęs šį sertifikatą. Investicijos į šį projektą siekia 260 mln. Lt.

Apie Norvegijos nekilnojamojo turto bendrovę

Ji priklauso Schage šeimos valdomai Norvegijos įmonių grupei. Grupės bendra metinė apyvarta 2013 m. siekė 526 milijonų litų, o privataus kapitalo vertė sudarė 0,8 milijardo litų. Nuo 1998-ųjų metų įmonė veikia ir Lietuvoje. Per šį laiką sėkmingai įgyvendino šiuos projektus: administracinių pastatų ansamblį rekonstruotame buvusiame vienuolyne Subačiaus gatvėje, biurų pastatą Vytenio gatvėje, gyvenamųjų namų kompleksą Vilniaus senamiestyje, gyvenamuosius pastatus Žvėryne, Latvių gatvėje ir kitus. Motininė kompanija išvystė ir pastatė ne vieną A klasės biurų projektą Norvegijoje. Taip pat – biurų projektą, esantį Kristiansande.

Apie „Rupert“

„Rupert“ yra projektų pagrindu veikiantis tarpdisciplininis edukacijos, rezidencijų ir parodų centras. Architekto Audriaus Ambraso suprojektuotas naujasis „Rupert“ pastatas duris atvėrė 2013 metų liepą. Pastate veikia parodų ir projekcijų erdvė, nuolat vyksta paskaitos ir reziduoja Lietuvos ir užsienio menininkai, kuratoriai ir kultūros vadybininkai. „Rupert“ parodų erdvė – vieta, kurioje vyksta unikalios meno laboratorijos ir atviros paskaitos, yra rodomos netradicinės šiuolaikinio meno parodos bei video ir juostiniai filmai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)