Tapydamas patenki į laiko terpę, kurioje laikas nėra juntamas, jis yra lyg nenusakomas – sudaroma priešprieša, kurioje bandoma pagauti laiką jo nejuntant. Parodos autorius kviečia žiūrovus tapti „paveikslo medžiotojais“, kurie rastų laiko sustoti, žiūrėdami į paveikslus pajustų laiko tėkmę.

„Pastaruoju metu stebėjau upes ir jų krantus, bei vandenyje ir šalia upių gyvenančius gyvūnus. Daug laiko praleidau ieškodamas gamtoje motyvų, tiek eidamas prieš srovę, tiek pasroviui, galėjau ieškoti laike sustingusių akimirkų. Gamtoje, kaip ir tapyboje, juntamas dvigubas laikas, perėjimas lyg į kitą laiką, kur jis atsiduria kitoje dimensijoje ir netenka savo paskirties“, – teigia parodos autorius Simonas Kuliešis.

Autorius kviečia žiūrovą tyrinėti paveikslus, praleisti laiką įdomioje ir teigiamoje aplinkoje, kurioje galima pajusti gamtos pojūtį, nusiraminimą, drauge pasivaikščioti po upių krantus ir pažinti gyvūniją, esančią vandenyje, ieškoti jos museliaujant. Parodos pavadinimo skaitymo reikšmių gali būti daug: „Observanto kapti“ verčiant iš esperanto kalbos į anglų kalbą reiškia „Observer capture“, o į lietuvių kalbą „Stebėtojo laimikis“.

Simonas Kuliešis (g. 1987) – tapytojas, Vilniaus dailės akademijos lektorius, baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje, įgijo magistro laipsnį. Autorius yra surengęs 13 personalinių parodų (Austrijoje, Olandijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Lietuvoje) bei dalyvavęs virš 30 grupinėse parodose (Lenkijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Lietuvoje). Simonas Kuliešis yra inicijavęs „SHCH/ŠČ“ galerijos įkūrimą (angl. artist-run space), kurioje leidžiama eksperimentuoti, rasti naujus sprendimus, kuri skirta skatinti menininkų sklaidą bei vienas kito palaikymą. Šiuo metu Simonas dėsto Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)