Kaip BNS sakė tyrimo centro "Lietuvos pilys" mokslinių programų vadovas, archeologas Vytautas Urbanavičius šios medinės liekanos - tai sodybos, kurios stovėjo šiaurinėje kalno papėdėje iki buvo pastatyti Valdovų rūmai.

"13 amžiuje ši vieta buvo gyvenama paprastų miestiečių, nors namai pastatyti gana meistriškai. Tai buvo labai maži gyvenamieji ir ūkiniai namukai", - pasakojo V.Urbanavičius.

Pasak jo, tuomet namai buvo sustatyti taip arti vienas kito, kad jei viename iš jų kildavo gaisras, tai ugnis persimesdavo ir į visus kitus pastatus.

Pirmieji Valdovų rūmų komplekso pastatai buvo pradėti statyti 13 amžiuje. Vėliau šie rūmai tapo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politiniu, administraciniu ir kultūriniu centru. Rūmai nugriauti 1799-1801 metais, Rusijai naikinant Lietuvos valstybės ir valstybingumo simbolius.

Nugriautų Valdovų rūmų atstatymas pradėtas šio pavasario pabaigoje. Valdovų rūmai turėtų būti atstatyti iki 2009 metų, kai bus minimas Lietuvos vardo paminėjimo 1000-metis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją