Festivalis tęsia tradiciją Vilniaus scenoje pristatyti karščiausias pianistų pasaulio naujienas – pastarųjų metų tarptautinių pianistų konkursų laureatus. Lapkričio 23 d. dvigubame rečitalyje „Vengriška inspiracija“ publika išgirs du 2019-aisiais konkursuose prizines vietas laimėjusius pianistus – Lorenzo Mazzolą iš Italijos ir Ádámą Szokolay iš Vengrijos. Koncerte skambės Ferenco Liszto, Bélos Bartóko ir Ernsto von Dohnányi kūriniai.

Jau būdamas dvylikos metų italų pianistas Lorenzo Mazzola ėmė skinti laurus nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose bei pelnė stipendijas, 2017 m. jis tapo absoliučiu pirmosios premijos nugalėtoju VII tarptautiniame Andrea Baldi konkurse Bolonijoje. O 2019 m. spalio mėnesį Lorenzo tapo Parmoje vykusio F. Liszto konkurso trečiosios vietos laureatu. Taip pat šiame konkurse jis pelnė specialųjį prizą už vengrų kompozitoriaus Sonatos h-moll, kurią atlikėjas skambina ir šių metų Vilniaus fortepijono festivalyje, interpretaciją. O kaip trečiasis prizas pianistui buvo įteiktas žiuri narės prof. Mūzos Rubackytės kvietimas surengti solo rečitalį Vilniaus fortepijono festivalyje.

Antroje koncerto dalyje skambins jaunasis vengrų atlikėjas Ádámas Szokolay, kuris vos aštuonerių metų buvo priimtas mokytis į F. Liszto akademijos mokyklą išskirtiniams jauniesiems talentams, vėliau studijavo Bardo koledže Niujorke, o šiuo metu yra Veimaro F. Liszto aukštosios muzikos mokyklos studentas. Beje, Veimare Á. Szokolay dalyvavo prof. M. Rubackytės meistriškumo kursuose. Būdamas 23 metų, Ádámas Szokolay 2019 m. nugalėjo Tarptautiniame B. Bartóko pianistų konkurse Budapešte, pelnė pirmąją vietą bei keletą prizų – tai B. Bartóko muziejaus ir B. Bartóko radijo kvietimai surengti pasirodymus su Dėro filharmonijos simfoniniu bei F. Liszto kameriniu orkestrais. Taip pat pianistui buvo įteiktas žiuri narės prof. Mūzos Rubackytės kvietimas surengti rečitalį Vilniaus fortepijono festivalyje.

Lapkričio 25 d. Filharmonijoje vyks rečitalis „François-Frédéricas Guy skambina Lisztą, Debussy, Beethoveną“. „Beethovenas yra alfa ir omega mano kaip menininko gyvenime...“ Taip sako Vilniuje viešėsiantis François-Frédéricas Guy, vienas garsiausių nūdienos Prancūzijos pianistų. F.-F. Guy pasirodymus rengia visame pasaulyje, yra pristatomas kaip vienas ryškiausių vokiečių romantizmo fortepijoninio repertuaro ir ypač L. van Beethoveno kūrybos interpretatorius. Pianistas yra įrašęs visas šio Vienos klasiko fortepijonines sonatas ir koncertus. Rengdamas išskirtinį rečitalį Vilniaus fortepijono festivalyje, be abejonės, F.-F. Guy Lietuvos klausytojams pateiks žymiojo Vienos klasiko dvejų fortepijoninių sonatų „Audra“ ir „Aurora“ interpretacijas. Taip pat vakaro programoje – pianisto tėvynainio impresionisto C. Debussy pjesės – tai subtilūs ir pastelinių atspalvių fortepijoniniai paveikslėliai iš Antrosios preliudų knygos. Greta jų – vengrų romantiko F. Liszto, savo virtuoziškais pasirodymais užkariavusio ir XIX a. Paryžiaus koncertų sales bei auditorijas, dvi filosofinės minties ir sodrių sąskambių persmelktos pjesės iš jo itin poetiško ir gilaus fortepijoninio ciklo „Poetinės ir religinės harmonijos“.

Lapkričio 30 d. festivalyje skambės rečitalis „Svečias iš Italijos Pietro De Maria skambina Clementi, Beethoveną, Chopiną“. Filharmonijos scenoje pasirodys festivalio svečias – Venecijoje gimęs italų pianistas Pietro De Maria, kurio viena iš mokytojų buvo garsioji fortepijono metrė Maria Tipo. Fortepijono pasaulio dėmesį P. De Maria atkreipė 1990 m., kai garsiajame P. Čaikovskio pianistų konkurse Maskvoje pelnė kritikų apdovanojimą. Tais pačiais metais jis tapo pirmosios vietos laureatu Tarptautiniame D. Ciani konkurse Milane, o 1994 m. nugalėjo G. Andos konkurse Ciuriche. P. De Maria buvo pirmasis italų pianistas, viešai paskambinęs visus fortepijoninius Fryderyko Chopino kūrinius šešių koncertų cikle. Visą šio lenkų romantiko fortepijoninę kūrybą pianistas įgrojo ir kompaktinėse plokštelėse, kurias išleido garsi kompanija „Decca“. Tad neatsitiktinai svarbią italų pianisto rečitalio programos dalį sudarys F. Chopino fortepijoninės kompozicijos, greta kurių P. De Maria atliks ir du sonatos žanro pavyzdžius – tai etaloniniu klasicizmu išsiskiriantis Muzio Clementi opusas bei dviejų estetikų – klasicizmo ir romantizmo – sąjungą įkūnijanti paskutinė Ludwigo van Beethoveno sonata.

Gaila, bet festivalyje šiemet negalės dalyvauti kviestasis ispanų pianistas, 2021 m. Tarptautinio fortepijono konkurso Klivlande nugalėtojas ir F. Chopino pianistų konkurso Varšuvoje III vietos laimėtojas Martínas Garsía Garsía. Tradiciniame festivalio koncerte „Scenoje – konkurso Klivlande nugalėtojas“ gruodžio 2 d. pasirodys konkurso Klivlande II vietos nugalėtojas, kroatų pianistas Lovre Marušićius. Jis atliks Domenico Scarlatti, Josepho Haydno ir Roberto Schumanno kūrinių programą.

Lovre Marušićius studijuoja Franzo Liszto aukštojoje muzikos mokykloje Veimare, vadovaujamas Grigorijaus Gruzmano. Pianistas yra pelnęs apdovanojimų įvairiuose konkursuose, tarp kurių 2018 m. iškovotos pirmosios premijos XX tarptautiniame Šv. Cecilijos konkurse Porte, Tarptautiniame muzikos festivalyje ir konkurse Paryžiuje, 2016 m. pelnytos pirmosios premijos tarptautiniame konkurse „Naujosios žvaigždės“ Mančesteryje, Pasaulio fortepijono pedagogų konkurse Londone bei Serbijos kompozitoriaus ir pedagogo Isidoriaus Bajičiaus konkurse Novi Sade; pastarajame konkurse pianistui taip pat paskirti žiuri ir publikos apdovanojimai. 2020 m. vasarą L. Marušićius pateko į Klivlando pianistų virtuozų konkurso finalą, o šiais metais Klivlando konkurse iškovojo antrąją premiją. L. Marušićius yra Zagrebo muzikos akademijos Fortepijono katedros docentas, kaip žiuri narys dalyvavo konkurse Belgrade, yra Kroatijos kamerinės muzikos festivalio „Ostinato“ meno vadovas. Jo debiutinė kompaktinė plokštelė įrašyta kompanijoje „KNS“. 2018–2019 m. pianistas surengė rečitalių Kelne ir Kaselyje, taip pat koncertavo Kroatijoje, Kinijoje, Japonijoje, Portugalijoje ir Prancūzijoje.

VII Vilniaus fortepijono festivalio „Paryžietiški vakarai Vilniuje“ rečitaliai Filharmonijos scenoje vyks lapkričio 23, 25, 30 ir gruodžio 2 d. 19 val. Filharmonijos koncertuose yra būtinas galimybių pasas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją