– Papasakokite plačiau apie feministinės teatro krypties pasirinkimą. Kuo Jus, kaip režisierę, ši kryptis traukia ir kodėl ir kodėl liečiate šią (feminizmo) temą?

– Dažnai pabrėžiu, kad feministinis teatras, mano nuomone, yra tiesiog teatras. Nesu feministinė režisierė grynąja prasme, tai yra, nekuriu aktyvistinių spektaklių, kurių tikslas būtų keisti politinį tvarkaraštį. Kaip moteris režisierė, atsidūrusi vyrų dominuojamame lauke, keliu klausimus susijusius su mano lytimi ir moteriškąja egzistencija. Mane ši kryptis traukia, nes tai yra tam tikra optika, per kurią suprantu pasaulį. O įtraukiantis ir visų lyčių personažus trijose dimensijose konstruojantis teatras turėtų būti status-quo, o ne išimtis. Ateitis yra moteriška ir aš noriu apie tai kalbėtis.

– Jūsų naujausias spektaklis „Kaip jums patinka“, pagal to paties pavadinimo Williamo Shakespeare‘o pjesę, rodomas Vilniaus mažajame teatre, tyrinėja meilės, kūniškumo, seksualumo, revoliucijos temas. Kaip manote, kaip dabartiniame laike šios temos persipina tarpusavyje ir atsispindi mūsų visuomenėje?

– Mūsų, drįsiu pasakyti, tradicionalistinėje visuomenėje, dar trūksta esminių su seksualumu ir lytimi susijusių politinės valios reikalaujančių sprendimų: tos pačios partnerystės įteisinimo, Stambulo konvencijos ratifikavimo, progresyvaus lytinio ugdymo mokyklose, feministinės teorijos paskaitų. Mano nuomone, progresas lyčių lygybės srityje yra tiesiogiai susijęs su visos visuomenės progresu – tą rodo gerosios Skandinavijos šalių praktikos. Mūsų visuomenėje šių procesų atspindys ypatingai aiškus socialinių tinklų ir dienraščių komentarų skiltyse, kuriuose moterys yra užsipuolamos, kur vis dar abejojama poreikiu kalbėti apie feminizmą ir jo diskursus. Karo akivaizdoje šiandien esame apsisprendimo taške kuria kryptimi norime žiūrėti: progreso, demokratijos ir žmogaus teisių ar ruzzijos.

 „Kaip jums patinka“

– Ką teatras gali pasiūlyti karo metu?

– Ir nieko ir viską: jis pasiūlo eskeipizmą, šansą išlįsti iš realybės ir panirti į fantazijos, išmonės, netikėtų vaizdų ir situacijų pasaulį. Tuo pačiu metu jis negali pasiūlyti nei atsakymų, nei išeities, nei konkrečių sprendimo būdų. Jis tiesiog buria bendruomenes, stiprina tarpasmeninius saitus. Tobulu atveju noriu, kad po spektaklio žiūrovai negrįžtų namo, o eitų pasivaikščioti ar išgertų taurę vyno ir kalbėtųsi, spekuliuotų, abejotų ir permąstytų teatro kūrinį. Jis gyvas tik tol, kol yra aptariamas, kol skatina diskutuoti. Tai ir yra esminis pokytis, kurį jis galime pasiūlyti.

 „Kaip jums patinka“

– Kaip atradote šią pjesę? Galbūt yra konkreti istorija, nutikimas, atsitiktinumas, kuris atvedė būtent prie šios pjesės? Jūsų nuomone, kokiam žiūrovui rekomenduotumėte išvysti Jūsų naujausią pastatymą?

– Ši pjesė mano rankose atsidūrė po vieno iš daugelio pokalbių su dėstytoja Yana Ross. Mano žiniomis, tai pirmas šios pjesės pastatymas Lietuvoje. Dėkoti galiu daugeliui atsitiktinumų: „Dramų Stalčiaus“ komandai, patalpinusiai vertimą savo svetainėje, pjesės vertėjai Tautvydai Marcinkevičiūtei, išvertusiai tekstą dar 2015 metais, Vilniaus mažojo teatro projektui „DramaTest“, kuris įsileido mus prieš metus ir leido eksperimentuoti su šia medžiaga. Nuo pirmojo eskizo iki premjeros turėjome beveik metus, natūralu, kad ši medžiaga brendo manyje ir visoje kūrybinėje komandoje. „Kaip jums patinka“ atveju didysis režisūrinis klausimas buvo lyties takumo, heteroseksualios ir homoseksualios meilės išraiška ar tos išraiškos gali skirtis. Tai buvo didžioji šio pastatymo intriga. Rekomenduočiau išvysti spektaklį žiūrovui, kuris yra atviras teatrališkumui, žaidybiškumui ir pasiryžusiam pustrečios valandos praleisti teatro rūsyje.

Spektaklio kūrybinė komanda: režisierė ir adaptacijos autorė – Uršulė Bartoševičiūtė, pjesės vertėja – Tautvyda Marcinkevičiūtė, scenografė – Ieva Rojūtė, kompozitorė – Marija Paškevičiūtė, kostiumų dailininkė – Liucija Kvašytė, vaizdo projekcijų menininkas – Kristijonas Dirsė, režisierės padėjėja – Vilija Žebrauskienė, šviesų dailininkas – Julius Kuršys. Vaidina: Milda Noreikaitė, Karolis Kasperavičius, Edmundas Mikulskis, Indrė Patkauskaitė, Arvydas Dapšys, Agnė Šataitė.

Spektaklį „Kaip jums patinka“ išvysti galite gegužės 4, 5 d. 18.30 val. Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją