Rimantas Kmita „Ugnies giesmės“. Viena svarbiausių lietuviškų naujienų

Kultinių romanų „Pietinia kronikas“ ir „Remyga“ autorius Rimantas Kmita šįkart imasi ambicingo sumanymo – knygoje „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedos veidų“ pažvelgia į vieno įdomiausių lietuvių poetų asmenybę, o kartu į laiką, kuriame klestėjo S. Gedos poezija. Ne aprašyti, o suprasti, kodėl šios įvairiais mitais apaugusios asmenybės gyvenimas buvo toks aštrus, konfliktiškas ir maištingas. Vienas raktinių žodžių čia yra pyktis. Jis lėmė nesitaikstymą su neteisybe, nuolatinį konflikto su aplinka (ir su savimi) ieškojimą, tačiau kartu ir skatino vidinę ugnį, be kurios nebūtų poezijos. Ši knyga – apie gyvenimą, kuris buvo kaip nuolatinė kova ir niekad negęstanti ugnis. Leidykla kviečia į knygos pristatymą rugsėjo 2 d., penktadienį, 17 val. scenoje prie Nacionalinio dramos teatro Gedimino prospekte.

Timas Harfordas „Kasdienybės statistika“. Neleiskite, kad jumis manipuliuotų

Ar kada nors pastebėjote, kad kiekvienas, važiuojantis lėčiau už jus, yra idiotas, o kiekvienas, važiuojantis greičiau, maniakas? Šiame juoke slypinčią problemą žinomas ekonomistas, žurnalistas Timas Harfordas knygoje „Kasdienybės statistika“ vadina naiviuoju realizmu. Tai mūsų instinktyvus polinkis tikėti, kad matome tikrovę tokią, kokia ji yra, be jokių filtrų ar klaidų. Neretai per daug pasitikime savo patirtimi ir atmestinai vertiname tuos, kurie mato tam tikrus dalykus kitaip. Gajausi mitai, didžiausios ir keisčiausios apgaulės istorijoje bei būrys charizmatiškų asmenybių, supratusių statistikos ir faktų galią, kartais net labai skaudžią. T. Harfordas veda skaitytojus dezinformacijos, pseudomokslo, iškreiptos logikos labirintais ir pateikia 10 taisyklių, padėsiančių susigaudyti manipuliacijų kupiname pasaulyje.

Rachel Cusk „Kontūrai“. Aukščiausios prabos literatūra

R. Cusk pelnytai vadinama vienu ryškiausių šiuolaikinės literatūros balsų, jos „Atsarginis pasaulis“ jau sulaukė skaitytojų dėmesio Lietuvoje, o dabar pasirodo pirmas trilogijos romanas – „Kontūrai“. Nepakeliamai karštą vasarą atskridusi į Atėnus rašytoja veda kūrybinio rašymo kursus. Ji vakarieniauja su kitais rašytojais, su lėktuvo kaimynu plaukioja Jonijos jūroje, kursų klausytojams surengia pasakojimo pratybas. Sutikti žmonės atvirai šneka apie save, savo fantazijas, nerimą, sielvartą, troškimus, ilgesį. Per išgirstas istorijas rašytoja permąsto ir savo patirtis, ir šie atsivėrimai išryškina sunkią netektį besiruošiančios pasitikti moters kontrastingą portretą. Kaitri Atėnų vasara, dešimt pokalbių ir nuoširdūs išpažinimai beldžiasi taip giliai.

Tovė Ditlevsen „Kopenhagos trilogija“. Iš naujo atrasta klasika

Nesivaikiusi savo laiko literatūrinių madų ir atstumta kritikų, šiandien Tovė Ditlevsen vadinama viena svarbiausių savo kartos autorių, o jos kūrybą pasaulis atranda iš naujo. „Kopenhagos trilogija“ – įtraukianti autorės kelionė per meilę, draugystę, ambicijas ir priklausomybę. Autorės tekstai pasižymi subtiliu danams būdingu humoro jausmu ir gebėjimu be užuolankų pasakoti apie pačias sunkiausias patirtis. Gimusi Pirmojo pasaulinio karo pabaigoje, T. Ditlevsen supranta esanti nepritapėlė, savyje jaučianti kai ką nepaprasto ir dar nepažinto – pašaukimą rašyti. Pasakojimas tęsiasi Europai po truputį ritantis į Antrąjį pasaulinį karą. Paskutinėje dalyje aprašoma autorės kova tarp rašytojos pašaukimo ir konkuruojančių dukters, žmonos, motinos vaidmenų.

Lucinda Riley „Žmogždystės Flyto namuose“. Vienintelis rašytojos detektyvas

„Žmogžudystės Flyto namuose“ išsiskiria iš bendro pasaulinį pripažinimą pelniusios rašytojos L. Riley kūrybos. Tai vienintelis jos kriminalinis romanas, išleistas jau po autorės mirties. Netikėta Čarlio Kevendišo mirtis sudrebina Norfolke įkurto internato gyvenimą. Aspirinui mirtinai alergiškas vaikinas prieš miegą išgeria dvi jo tabletes. Arogantiškas, išlepintas, merginų dėmesio neatsiginantis Čarlis neretai sulaukdavo kreivų žvilgsnių. Tačiau vaikino mirtis – tik tragiškų įvykių virtinės pradžia. Netrukus dingsta kitas mokinys, keistomis aplinkybėmis miršta vienas iš auklėtojų, o aplinkui ima sklisti kalbos apie šiurpius praeities įvykius mokyklos koridoriuose. Aštuoni šimtai mokinių, du šimtai internato darbuotojų ir tarp jų besislepiantis žudikas.

Williamas Kentas Kruegeris „Žaibo laukymė“. „Maloningosios žemės“ gerbėjams

Kaip ir skaitytojų įvertintas romanas „Maloningoji žemė“, nauja W. K. Kruegerio knyga „Žaibo laukymė“ – nuoširdus ir šiltas pasakojimas apie garbę ir išmintį, nustelbiančias net pyktį ir pagiežą, ir apie tai, kad paslaptys turi būti įmintos net jeigu pranoksta mūsų suvokimą. Orora – mažas miestelis, įsikūręs Minesotos sengirėse Geležies ežero pakrantėje. Dvylikamečiui Korkui OʼKonorui – tai visas pasaulis. Tačiau miško laukymėje jis aptinka medyje kybančius palaikus, ir tada prasideda virtinė įvykių, kurie priverčia suabejoti viskuo, kas tame pasaulyje jam atrodė savaime suprantama ir miela. Korkui ir jo tėčiui, miestelio pareigūnui, tenka nelengvi išbandymai, jie privalo pasirinkti, ko iš tikrųjų klausyti – galvos, sakančios, kas yra tiesa, ar širdies, kuri žino, kas yra teisinga.

Vilma Mažeikienė „Paauglystė: misija įmanoma“. Atsakymų ieškantiems tėvams

Jei jaučiate nerimą ir susirūpinimą dėl savo paauglio elgesio, ši knyga jums. Neretai nuoširdi tėvų pagalba paauglių suvokiama kaip kišimasis, nuoširdus rūpestis – kaip kvailystės, o geranoriški pasiūlymai – kaip nurodinėjimas. Patirti įvairių bendravimo sunkumų su paaugusiu vaiku – natūralu. Normaliai augantis paauglys turi priešintis tėvams. Nepaisant to, taikūs, geri santykiai tarp paauglių ir tėvų įmanomi. Ši knyga – lyg savotiškas susikalbėjimo žodynas tarp kartų, pagalbos ir paramos priemonė, kad susidūrę su savo paauglio problemomis, nesijaustumėte vieniši.

Violeta Palčinskaitė „Aš vejuosi vasarą“. Sugrįžtanti klasika

Vienos žinomiausių ir populiariausių Lietuvos poečių Violetos Palčinskaitės pjesė „Aš vejuos vasarą“ sugrįžta. Suvaidinta šimtuose teatrų ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, pamėgta vaikų ir suaugusiųjų „Aš vejuosi vasarą“ – stebuklinga istorija apie laimę ir apie tai, kaip nelengva ją išsaugoti. Pienės Pūko mieste gyvena daugybė nepaprastų herojų: mama Pienė, verdanti visiems vakarienę, miesto galva Nasturtas, jo žmona Konvalija, Braškė, kurią ne laiku nuraškė... Ir, deja, kmynai – pikti Pienių miesto kaimynai. Šiame vasaros mieste susitinka pačios svarbiausios žmogiškosios vertybės: draugystė, grožis ir tiesa. Plačiau apie šį sugrįžimą ir kitus kūrybinius sumanymus V. Palčinskaitė papasakos rugsėjo 3 d., šeštadienį 15 val. scenoje prie Nacionalinio dramos teatro Gedimino prospekte.

Urtė Starkevič „Mikropolis“. Nuotykių pilnas bakterijų pasaulis

Biologė Urtė Starkevič ėmėsi nelengvos, bet labai žavios užduoties – knygoje „Mikropolis“ vaikus supažindina su plika akimi nematomu, bet didžiuliu mikroorganizmų pasauliu. Greičiausiai perskaičius šią nuotaikingą knygą jau nebereikės skaitytojų raginti plauti rankas. Daugiau nei dešimtmetį laboratorijoje dirbanti biologė drauge su knygoje veikiančiu mokslininku Sauliumi kviečia leistis į laboratoriją, kur mažųjų skaitytojų laukia bandymai, eksperimentai ir detektyvas. Knygoje „Mikropolis“ veikiančios bakterijos ir virusai atrodo nepaprastai gyvi, judrūs ir įdomūs, nes šmaikščius, nuotaikingus jų charakterius ir ištisą mikropasaulį sukūrė dailininkas Simonas Kvintas.

Tomas Dirgėla „Domas ir Tomas. Pasaulio pabaigos byla“. Iki pasaulio pabaigos – tik vienas mygtuko paspaudimas

Tomas Dirgėla pristato jau devintą Domo ir Tomo serijos knygą „Pasaulio pabaigos byla“. Štai ir dar vienos vasaros atostogos Miestamiestyje. Vaikų rankose telefonai, tėvų veiduose – ramybė, bet... Bet čia atostogas sugriauna ne prastas oras, ne pabrangę ledai ir net ne būtinų perskaityti knygų sąrašas, o pati tikriausia PASAULIO PABAIGA! Ar Domui, Tomui ir Upei pavyks visus išgelbėti? Kas yra šio chaoso kaltininkas? Ir ar tikrai tiek nedaug tereikia, kad šiandien ištiktų pasaulio pabaiga? Atsakymai knygos puslapiuose arba rugsėjo 4 d., sekmadienį, 12 val. susitikime su T. Dirgėla scenoje prie Nacionalinio dramos teatro Gedimino prospekte.

Ir dar vienas susitikimas norintiems atrasti virtuvės paslaptis. Rugsėjo 4 d., sekmadienį, 15 val. scenoje prie Nacionalinio dramos teatro susitikti kviečia knygos „Virtuvės užkariavimo menas“ autorius Giedrius Vilpišauskas, jį kalbins Vytaras Radzevičius. Knygoje „Virtuvės užkariavimo menas“ – viskas, ką reikia žinoti kiekvienam įžengiančiam į virtuvę. Tai nuoseklus, išsamus, patikimas ir autoriaus patikrintas gaminimo vadovas nuo pirmo žingsnio (samčio). Dabartinės kulinarinės knygos – lyg dainelių rinkiniai, užrašyti pagal tikslias natas. G. Vilpišauskas sako: „Virtuvės užkariavimo menas“ – jūsų kompozicijos pagrindas. Po šios knygos jums nebereikės receptų – jūs juos kursite patys!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją