Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, Jungtinėje Karalystėje vykstantis „hcmf//“ yra vienas svarbiausių Europos naujosios muzikos festivalių.

Tai – ne tik unikalios muzikinės patirtys, bet ir vertinga muzikos bendradarbiavimo platforma. „Nuo šių metų prasideda trejus metus truksianti festivalio ir Lietuvos partnerystė, mūsų, lietuvių, festivalyje buvo visa komanda“, – pasakoja L. Kmieliauskaitė, kartu su broliu Arnu festivalyje pristačiusi pirmąjį ansamblio „Twenty Fingers Duo“ projektą „Performa“.

„Nors projektas gyvuoja jau ketvirtus metus, jis mus vis dar džiugina. „Performą“ kūrėme su savo bičiuliais, lietuvių kompozitoriais, tai, kad jų muzika atliekama didžiausiuose šiuolaikinės muzikos festivaliuose, rodo, jog lietuviška kokybe pasitikima“, – teigia A. Kmieliauskas.

Jo scenos partnerė, sesuo L. Kmieliauskaitė neabejoja, kad Lietuvoje užaugusi talentingų kūrėjų karta: „Mums atrodo visiškai natūralu atlikti muziką, kurią čia, Lietuvoje, sukūrė mūsų draugai, tačiau, kai tai darome užsienyje, sulaukiame daugybės komplimentų, pagyrų ir paskatinimų.“

Naujausias dueto „Twenty Fingers Duo“ inicijuotas projektas – šiuolaikinis baletas „Orfėjas, Euridikė“. Kūrėjai sako, kad dvejus su puse metų trukęs kūrybos procesas juos užaugino. „Mes tarsi patys išgyvenome laiko temą, kuri itin glaudžiai siejasi su mūsų laikotarpiu – išgyvenome vieną karantiną, kitą, paskui užgriuvo nauji darbai, o tada – karas. Visa tai ne tik mūsų viduje, bet ir kūryboje paliko pėdsaką, reikėjo permąstyti laiką ir mūsų santykį su aplinka“, – sako A. Kmieliauskas.

Kūrėjų dueto užduotis buvo ne tik inicijuoti naują kūrinį, bet ir suburti lietuvių kūrėjų komandą, su kuria kartu galėtų leistis į naują kelionę. „Mums pavyko sukurti darbą, kuriuo esame patenkinti“, – džiaugiasi L. Kmieliauskaitė.

Libretą spektakliui sukūrė 2020 metais „Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią dramaturgiją apdovanotas Rimantas Ribačiauskas, spektaklio muzika patikėta kompozitorių duetui – kompozitorei, improvizuotojai Jūrai Elenai Šedytei ir Paryžiuje gyvenančiam kompozitoriui bei mokslininkui biochemikui, „Auksinio scenos kryžiaus“ laimėtojui Albertui Navickui. Baleto choreografas – „Auksinio scenos kryžiaus“ laimėtojas Martynas Rimeikis, šokių partijas spektaklyje atliks šokėjai, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatai Julija Stankevičiūtė ir Jeronimas Krivickas. Baleto kūrimą parėmė Lietuvos kultūros taryba ir autorių teisių bendrija LATGA.

Muzikos atlikėjai pasakoja, kad instrumentus repeticijų procese jie pasitelkė tik tada, kai mintinai mokėjo libretą. „Pandemija mus tarsi nunešė į kitokį laiką, labai daug visi kartu kalbėjome apie tai, kaip laikas veikia mus, menininkus, kaip jis atsispindi mūsų kūryboje. Esu tikra, kad visų kūrėjų raiškos priemonėse liko itin daug asmeninės patirties, kuri leidžia mums suabejoti, ar visi mes nesame Euridikės“, – svarsto L. Kmieliauskaitė ir priduria, kad nėra lengva apibūdinti „Orfėjo, Euridikės“ žanrą. Klasikinė baleto muzikos struktūra papildyta elektronika, garso dizainu ir improvizacijomis. „Du kompozitoriai, du skirtingi požiūriai, skirtinga estetika, bet kartu – viena, bendra, įdomi ir kalba. Tai buvo nuostabus kūrybos procesas, kuriame mes turėjome galimybę dalyvauti, kartu improvizavome, ieškojome skambesio, įrašinėjome garsus studijoje“, – sako atlikėja.

L. Kmieliauskaitė ir A. Kmieliauskas „Orfėjas, Euridikė“ scenoje taps vienais iš veikėjų, įkūnys vidinius pagrindinių herojų balsus. Svarbiausias dalykas, ką kūrėjai norėtų pasakyti savo muzika, – negailėkime lėto laiko sau. Sustoti yra būtina, kad galėtum grįžti.

Tarpdisciplininis šiuolaikinio baleto spektaklis pagal antikinės Graikijos Orfėjo ir Euridikės mitą, remiantis naujausiomis fizikos idėjomis apie laiką, „Orfėjas, Euridikė“ – 2022 metų lapkričio 30 dieną 19 ir 21 val. „Dūmų fabrike“, Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją