Paberia minčių tolimesnei kūrybai

Sostinės Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2) be atidarymo renginio pradėjo veikti tapytojo Simono Skrabulio kūrybos paroda „Spalvos kvapas“.

Retrospektyvaus pobūdžio parodoje pristatomi dailininko ankstyvesniojo kūrybos laikotarpio ir pastarųjų metų kūriniai – ekspresyvios, gyvo kolorito, abstrakčių formų tapybos drobės, rašoma pranešime spaudai.

S. Skrabulis pastebi, kad spalvų ir linijų žaismas, regis, vis kartojasi, tačiau kiekvienąkart jis mėgina tai perteikti naujai ir nematytai.
Simono Skrabulio tapybos darbas „Spalvos kvapas“

„Taškas, dėmė, kontūras, faktūra – siekiu, kad šie elementai harmoningai bendrautų, išlaikytų kompoziciją ir pabertų minčių tolimesnei kūrybai. Myliu paprasčiausią liniją – juodą, pilką, stambią ar smulkią, kuri geba atsverti ir atlaikyti netgi išraiškingiausias spalvas. Mano tikslas – darni pusiausvyra tarp linijų, dėmių ir koloristinės kultūros. Nuolatinis potraukis keistis ir ieškoti naujovių, drąsa pristatyti paveikslą, besipriešinantį nusistovėjusioms vertinimų nuostatoms“, – išsikeltas kūrybinio proceso užduodis vardija S. Skrabulis.

Tapytojas S. Skrabulis gimė 1976 m. Vilniuje. Baigęs M. K. Čiurlionio menų gimnaziją, studijavo Islandijos dailės akademijoje bei Malmės dailės akademjoje (Švedija).

Lietuvos dailininkų sąjungos narys surengė daugiau nei 30 personalinių parodų, dalyvavo grupinėse parodose Lietuvoje, Islandijoje, Danijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Grenlandijoje, Airijoje, Ispanijoje. 1994 m. Japonijoje vykusiame III tarptautiniame skulptūrų konkurse pelnė specialųjį prizą. Dailininko darbų yra įsigiję Lietuvos ir kitų šalių kolekcininkai.

S. Skrabulio kūrybos paroda „Spalvos kvapas“ Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki gegužės 12 d.

„Štilis“ – abejonės dėl akimirkos tikrumo

Sostinės VDA galerijoje „Akademija“ (Pilies g. 44/2) veikia Felicijos Dudoit personalinė tapybos darbų paroda „Štilis“. Jaunosios kartos menininkė yra ketvirto kurso VDA tapybos katedros studentė. Nuo 2018 metų dalyvauja parodose, yra surengusi dvi personalines parodas.
Felicijos Dudoit tapybos darbas

Kaip rašoma pranešime spaudai, tapybos darbų siužetus menininkė kuria stebėdama kasdienę aplinką, fiksuodama vaizdus ir momentinius įspūdžius. Paveiksluose dažnai vaizduojamos tuščios, atviros erdvės, kuriose tvyro švelni melancholija, bet ir kyla įtampa, abejonės dėl akimirkos tikrumo.

Tarsi to įrodymą, F. Dudoit pateikia, kūrybingą parodos aprašymą, kuriame pasakodama apie savo darbus į veiksmą įtraukia ir žiūrovą:

„Viskas vyksta ramios jūros fone. Į žiūrėjimo lauką vis kas nors patenka: mergina geltonais marškinėliais, berniukas su pripučiamu melsvu čiužiniu, užstojantis horizontą ir jūrą... Laukiu, kol jis praeis. Vėjo visiškai nėra. Tyla, o gal tik apgaulė?”, – intrigą kuria autorė.

Paplūdimiuose, anot F. Dudoit, aptinkami objektai vis priverčia suabejoti ramuma ir todėl ji susipina su įtampa.
Felicijos Dudoit tapybos darbas

„Bandau šiuos objektus dokumentuoti, jie vis atsikartoja paplūdimio peizažo ribose. Vienas iš jų – raudona vėliavėlė šalia gelbėtojo posto, kuri lyg ir perspėja, kad maudytis griežtai draudžiama, bet jūroje visiškas štilis. Iki horizonto linijos niekas nejuda, išskyrus keletą efemeriškų objektų”, – parodos anotacijoje rašo tapytoja.

Ieškodama motyvų paveikslams, F. Dudoit tikina, matytus objektus mintyse imanti gretinti su kitais objektais, aplinka ir įvykiais.

„Taip tapybos darbuose sukuriamos vietos, kurių lokacijos nustatyti tampa dažniausiai nebeįmanoma, kaip ir jų aplankyti. Susikuria nauja neegzistuojanti realybėje erdvė. Žmonės praeinantys pro šalį ir objektai tampa ne gamtos, o kultūrinio peizažo dalimi”, – apie eksponuojamus kūrinius pasakoja autorė.

F. Dudoit paroda „Štilis“ sostinės VDA ,,Akademijos” galerijoje veiks iki gegužės 5 d.

Kaimai pilni jausmų ir pasakojimų

Balandžio 19 d. Panevėžyje („Galerija XX“, Laisvės a.7) atidaroma Aurelijos Kairytės-Smolianskienės tapybos darbų paroda „Apie namus“, kurioje bandoma rasti atsakymus į diskusijon įklampinančius klausimus: ar buvę ir esami pasauliai susipina, ar seni namai, vietos bei istorijos gali veikti dabartinių jų gyventojų kasdienybę? Kaimai pilni jausmų ir pasakojimų – parodoje bus eksponuojama tik nedidelė dalis, per kelerius metus Aukštaitijos kaime autorės sukurtų tapybos kūrinių.
Aurelijos Kairytės-Smolianskienės tapybos darbas „Gyvenimo medis“

Nenuostabu, įvairių minčių A. Kairytei-Smolianskienei kilo tapant po Antrojo pasaulinio karo pastatytame, nykstančiame name, kuriame, kaip teigiama parodos anotacijoje, gyvenimą praleido žmogus X.

Minėtoje anotacijoje paroda vizualizuojama pasakojimu, pateikiamas galimo arba tariamo žmogaus X ryškus gyvenimo epizodas:

Kieno nors paklaustas, kodėl jis neturi žmonos, žmogus X, pjaustydamas ant laikraščio silkę, numodavo ranka: „Kam tą žmoną išlaikyti? Geriau nusipirksiu aš karvę...“
Kai žmogus mirė, aplinkiniai jo namą įsigijusių naujakurių klausinėjo, ar šie nerado užkastų pinigų. Manydamas, jog šalies nepriklausomybė nėra itin stabili, žmogus X ruošėsi permainoms. Jis į slaptą dėželę atsidėjo rublių bei reichsmarkių, jeigu kuri nors iš jo pergyventų santvarkų dar sugrįžtų.
Aurelijos Kairytės-Smolianskienės tapybos darbas „Dovanos“

Už kelių kilometrų buvo žmogaus Y gimtinė. Vieną vakarą eidamas pro kapines šis sutiko kaimyną. Rankose žmogus Y nešėsi brangios medžiagos gabalą. „Iš kur tu ją gavai? – stebėjosi kaimynas. – Čia už drąsą ir narsumą, – atsakė praeivis.“

1982-aisiais gimusi Aurelija Kairytė-Smolianskienė baigė Nacionalinę M. K. Čiurlionio meno mokyklą ir Vilniaus Dailės akademijoje įgijo bakalauro bei magistro laipsnius. Šiuo metu gyvena ir dirba Utenos rajone, dalyvauja parodose.

Aurelijos Kairytės-Smolianskienės tapybos darbų paroda „Apie namus“„Galerijoje XX“ veiks iki gegužės 6 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)