2012-ieji buvo ypač gausūs biografinių apybraižų. Rita Aleknaitė-Bieliauskienė pristatė monografiją „Vaikas, nusileidęs iš dangaus. Vygando Telksnio asmenybės fenomenas“ („Versmė“), Vytautas Landsbergis publikavo knygą „Vincas Kudirka – Lietuvos darbininkas ir muzikas“ („Facili-lit“), Jūratė Vyliūtė – kompozitoriaus Justino Bašinsko gyvenimo ir kūrybos apybraižą „Gyvenimas – simfonija“ (Lietuvos kompozitorių sąjunga), Danutė Palionytė-Banevičienė – monografiją „Jonas Švedas – egzodo kompozitorius“ („Diemedžio leidykla“), o Edmundas Gedgaudas – eseistinę-biografinę knygą „Ona Narbutienė. Gyvenimo preliudai“ („Versus aureus“).

Be to, Darius Kučinskas ir Romaldas Misiukevičius sudarė knygą „Leidėjas Jonas Petronis“ („Naujasis lankas“). Biografiniam žanrui priskirtina ir Kristinos Mikuličiūtės-Vaitkūnienės parengta ir sudaryta rinktinė „Antanas Kučingis. Laiškai. Dokumentai. Atsiminimai“ (M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejus).

Muzikinio ugdymo klausimai nagrinėjami Eduardo Balčyčio straipsnių rinktinėje „Muzikinio ugdymo labirintais“ (Šiaulių universitetas) bei Lolitos Piličiauskaitės-Navickienės sudarytoje knygoje „Pedagoginio dvasingumo link. Susitikimai su Albertu Piličiausku“ („Margi raštai“).

Lietuvos muzikinės kultūros tyrinėjimų lauką praplečia Eglės Šeduikytės-Korienės monografija „Lietuvos vargonų menas. XIX a. pabaiga – XX a. pirmoji pusė“ (Lietuvos muzikos ir teatro akademija), Roko Radzevičiaus „Lietuvos roko pionieriai“ („Vaga“) ir Beatos Baublinskienės sudaryta straipsnių rinktinė „Vilniaus intermezzo. Chopinas ir Lietuva, 2010“ (Lietuvos kompozitorių sąjunga).

Geriausių muzikologijos darbų konkursas rengiamas kiekvieną pavasarį nuo 2004 m. Premijos teikiamos už ryškiausius praėjusių metų darbus įvairiose muzikologijos mokslo srityse, taip pat už Lietuvos muzikinės kultūros tyrinėjimą ir populiarinimą. 2007 m. premijoms suteikti iškilių Lietuvos muzikologų bendruomenės autoritetų Onos Narbutienės (1930-2007) ir Vytauto Landsbergio vardai. Premijų steigėjai – Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Vytauto Landsbergio fondas.

2011 m. Vytauto Landsbergio premija įteikta kompozitoriui Ramūnui Motiekaičiui už originalias įžvalgas ir naujus diskursus knygoje „Bevardžio vidurio poetika: Japonija ir Vakarai XX amžiaus filosofijoje ir muzikoje“. Onos Narbutienės premiją pelnė muzikologė Vida Bakutytė už fundamentalius daugelio metų istorinius tyrinėjimus knygoje „Vilniaus miesto teatras: egzistencinių pokyčių keliu 1785-1915“.