B. Šaco (1866-1932) kūrybinis kelias prasidėjo Lietuvoje: gimęs Varniuose, jis mokėsi Vilniaus piešimo mokykloje. Vėliau dešimtmetį gyveno Bulgarijoje, kur kūrė ir dėstė Karališkojoje menų akademijoje, o sulaukęs keturiasdešimties išvyko į Jeruzalę. Čia 1906 m. jis įkūrė Becalel dailės mokyklą, šiandien veikiančią kaip Becalel dailės ir ir dizaino akademija.

2015 m. Izraelio Naujoji dailininkų kolegija „CAN“ kartu su Izraelio Meninio medalio asociacija inicijavo tarptautinį meninio medalio projektą, skirtą B. Šaco atminimui. Vykdant šį projektą Lietuvoje, Bulgarijoje ir Izraelyje buvo surengtos meno stovyklos, kuriose dalyvavo 38 dailininkai iš Lietuvos, Bulgarijos, Izraelio, Lenkijos ir Ukrainos, kūrę medalius B. Šaco asmenybei ir nuopelnams įamžinti.

Geriausiai įvertintų medalių autoriai – VDA Telšių fakulteto profesorius Romualdas Inčirauskas (Lietuva) ir skulptorius Dovydas Zundelovičius (Izraelis) buvo pasveikinti ir apdovanoti parodos atidarymo metu. R. Inčirauskas pelnė žiuri prizą už 2015 m. nukaldintą bronzos medalį „Baruchas Zalmanas Schatzas“, o Dovydo Zundelovičiaus inovatyvią medalio plokščių kompoziciją „Schatz“ (bronza, 2015 m.) geriausiu konkurso kūriniu pripažino tarptautinio meninio medalio projekto dalyviai.

Atidarymo metu kalbėjo Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris, Izraelio Valstybės ambasadorius Lietuvoje J. E. Amiras Maimonas, VDA Telšių fakulteto profesorius Petras Gintalas (projekto dalyvis ir 32-jų medalių kūrėjų stovyklų Telšiuose organizatorius, kuratorius) ir Lina Kalinauskaitė (medalių kūrėja ir vertinimo komisijos narė).

Tuo pat metu identiškos medalių parodos pristatytos Sofijoje ir Jeruzalėje. Atidarymo vakare tris šalis sujungė tarptautinis teletiltas. B. Šaco atminimui skirta paroda bus eksponuojama iki 2017 m. vasario 22 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją