Anot Trakų istorijos muziejaus direktoriaus Virgilijaus Poviliūno, šiemet renginyje dalyvaus apie 200 dalyvių. Tai istorijos rekonstrukcijos klubų nariai iš Lietuvos ir Lenkijos, amatininkai, muzikantai bei muziejaus darbuotojai. Į lankininkų klubo „Strėlė“ organizuojamą turnyrą suvažiuos Baltarusijos, Rusijos, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos ir Lietuvos šauliai.

Senųjų amatų entuziastai susirinkusiems parodys ir papasakos, kaip viduramžių gyventojai lipdė keramiką ant stovylų bei ją žiedė, demonstruos raugo keramikos degimą, mokys rišti bučius ir varžas, kaldinti vinis bei monetas, apdirbti kailius, gaminti muilą, juvelyrinius dirbinius bei stiklo vitražus. Čia pat bus galima pasimokyti siuvimo, siuvinėjimo, juostų pynimo, tinklelio mezgimo ir rišimo subtilybių. Knygrišiai demonstruos knygos įrišimo meną, o dvi naujos dalyvės - restauratorės iš Martyno Mažvydo bibliotekos pasakos ir rodys semtinio popieriaus gamybą bei pirmą kartą Lietuvos rekonstrukcijos istorijoje pristatys naują amatą - popieriaus marmuravimą.

„Popieriaus marmuravimo menas - tai maždaug 2000 metų senumo popieriaus dekoravimo technika, - pasakoja Kristina Lukoševičienė, M.Mažvydo bibliotekos restauracinio centro knygų įrišimų restauratorė. - Tai unikalus būdas kurti spalvingus piešinius ant vandens paviršiaus, po to perkeliant juos ant popieriaus. Kiekvieną kartą yra sukuriamas nepakartojamas, unikalus, menininko interesus bei vaizduotę atskleidžiantis raštas. Šia technika dekoruojamas buvo ne tik popierius, bet ir medis, tekstilė, stiklas ir kt.“

Renginio svečiai galės išbandyti senovinius stalo žaidimus bei specialias riterių rungtis, šaudymą iš arkbalistos, arbaletų ir lankų. Viduramžių valgiais vaišins Vilniaus puodžių cechas. Dainomis ir šokiais svečius linksmins viduramžių muzikos ansamblis „Cornucopia“ iš Baltarusijos, „Viduramžių pasiuntinių“ ansamblis, senosios muzikos ir šokio trupė „Festa Cortese“, neofolkloro grupė “Marga muzika“, archainio folkloro grupė „Ugniavijas“. Šeštadienio vakarą šokio ir ugnies studija „Čiutyta“ užburs magišku ugnies šou „Ta ta to“. Mažųjų lankytojų laukia lipdymo iš molio ir piešimo konkursai, Vilniaus „Lėlės“ teatro spektaklis.

Riterių kovas bei gyvenseną pristatys keturioliktąjį kartą atvykstanti Olštyno pilies brolija ir trys riterių klubai iš Lenkijos: Nidzicos komtūrijos riterių brolija, riterių brolija „Excalibur“, riterių brolija „Pėstininkai iš Maševo“. Lietuvą atstovaus riterių brolija „Viduramžių pasiuntiniai“, senovės baltų kovų brolija „Vilkatlakai“, Kauno karo istorijos klubas, Hospitalierių ordinas, Šiaurinės šventyklos ordinas, gyvosios istorijos klubas „Utgardas“, lankininkų klubas „Strėlė“, senovinių šokių ir kultūros klubas „Mysteria Mundi“.

„Puoselėdami mūsų baltišką - lietuvišką kultūrą Medininkų pilies įgula „Vilkatlakai“ aukštai iškelia LDK purpurines vėliavas, o baltas vytis stoja į mūsų savasties ir kultūros sargybą tarp rytų ir vakarų,"- sako Arūnas Bugvilionis, brolijos viršaitis.

Medininkų pilis yra Trakų istorijos muziejaus padalinys nuo 2004 m.. Abi pilys - Trakų pusiasalio bei Medininkų, XIV a. suvaidino didžiulį vaidmenį Lietuvos valstybingumo stiprinime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją