Kokia tai knyga, varanti iš proto tėvelius ir nenusibostanti vaikams? Titės Miku „Triušiukų abėcėlė“. Visai neseniai išleista šeimyninės leidyklos „Stiklo tiltai“, ji spėjo užkariauti mažųjų skaitytojų širdeles.

Pasirodžiusi tik keliuose mažuose Vilniaus knygynėliuose, ji tapo knyga – čempione, sulaukė pedagogų dėmesio ir ... senelių džiaugsmo.

Knygos autorė, žurnalistė Juventa Mudėnienė, pasivadinusi savo vaikystės pravarde Tite Miku, pati skaityti pradėjusi jau ketverių, sako, kad prie ankstyvos meilės knygai prisidėję ne tik tėvai, bet ir nuostabios Aldonos Liobytės „Kačiukų abėcėlė“ bei „Šuniukų abėcėlė“, išleistos prieš geras tris dešimtis metų.

„Pirmosios knygutės yra pačios svarbiausios mūsų gyvenime, - įsitikinusi autorė,- nuo jų priklauso, ar pamėgs skaityti mūsų vaikas. Mano manymu, egzistuoja trys taisyklės, reikalingos abipusei vaiko ir knygos meilei.“
Pirmoji taisyklė – knyga turi būti patraukli akiai. „Jeigu neįsiplieskia meilė iš pirmo žvilgsnio, tai teks apgailestauti kurį laiką. Galgi dar neišmušė šios knygos valanda? O gal ji skirta tiesiog ne tam vaikui...“
Antroji taisyklė – mielas, pažįstamas, mylimo žmogaus balsas. „Nauja knygutė, skaitoma su mama, tėčiu ar kitu mylimu žmogumi, keletą kartų sustiprina emocinį poveikį. Tai įrodyta. Be to, suaugęs žmogus gali ir turi dar tiek daug papasakoti papildomai... “

Trečioji taisyklė – skaitymas, virstantis žaidimu.

„Tai svarbi naujo pažinimo ir jau turimos patirties sintezė. Kai knygutės personažai tampa žaidimų dalimi, įsilieja į kitas žinomas pasakas, persipina, gimsta naujos temos, siužetai, sukurti jau paties mažylio“, - teigia J.Mudėnienė.

Pastebėjęs, kad vaikai ima žaisti Triušiukų istorijas, Knygutės dalininkas Paulius Mudėnas sukūrė ir pasiūlė naują kūrybinį – konstrukcinį žaidimą „Triušiukų miestelis“. Tai penki skirtingi nedidukai nameliai, kuriuose gyvena knygos personažai – siuvėjas Silvestras, kepėja Cikutė, Rudis batsiuvys ir kt. Greta - jiems pritaikyti mažutėliai daikteliai, kuriuos reikia iškirpti ir sudėlioti mažame pasakų miestelyje. Autorius seniai žavisi švedų patirtimi – žaisti mokantis ir mokytis žaidžiant. „ Miestelio detales tikslingai paliekame iškirpti patiems. Sudėtingesnes – tėveliams, paprastas – vaikams. Kitą detalių pusę dar reikia nuspalvinti. Svarbu, kad visi dirbtų drauge. Konstravimas naudingas vaiko erdviniam mąstymui, pirštų miklumui, o kūrybingi žmonės dar daugybę siužeto vingių sugalvos.“

Pasak Edukologijos mokslų daktarės Austėjos Landsbergienės, ikimokyklinukai ir pradinukai mąsto labai konkrečiai. Jeigu skaitysime su vaikais, diskutuosime, vaidinsime ir susiesime su praktine veikla – vaikas žinias įsisavins labai gerai. Toks žaidimas – tarsi „paruoštukas“ skubantiems tėvams, kuriems priartintas ir supaprastintas bendravimas su vaiku.

Knygą „Triušiukų abėcėlė“ bei kūrybinį – konstrukcinį žaidimą „Triušiukų miestelis“ Knygų mugėje, Litexpo rūmų 4 salėje, pristatys autoriai – Juventa ir Paulius Mudėnai bei patys veikėjai – triušiukai, pozavę knygai. Visi maloniai bendraus su skaitytojais ir pasirašinės autografus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)