„Itin džiugina aktyvi pilietinė Lietuvos meno lauko asmenybių ir institucijų pozicija: jau matėme daugybę meninių akcijų, spontaniškų aukcionų, vos per kelias dienas surengtų parodų, kūrinių dovanojimo aktų. Visa tai prisidėjo prie finansinės ir – kas ne mažiau svarbu! – simbolinės ir moralinės paramos šiuo metu už mūsų visų ateitį kovojančiai Ukrainai“, – sako Arūnas Gelūnas, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius.

Jo įsitikinimu, vienas naujausių „Lewben Art Foundation“ įsigytų darbų – Rūtos Jusionytės skulptūrinė instaliacija „Pereiti blogį. Nuo Stalino iki Putino“ – taip pat ryškiai prisideda prie šios palaikymo akcijų simfonijos.

„Dalis kūrinio vertės skirta Ukrainai paremti, bet ne mažiau galinga ir išliekamoji, tęstinė žinia: akivaizdžiai antropomorfiniai, bet sykiu ir ryškiai nužmoginti skulptūrinės grupės žmogėnai iškalbingiau už bet kokį politologinį tekstą byloja, ko verta „Stalino saulė“ ar Putino „denacifikacija“. Neabejoju, kad tiek „Lewben Art Foundation“ akcija, tiek R. Jusionytės kūrinio skleidžiama mintis dar labiau suaktyvins paramos Ukrainai iniciatyvas“, – pabrėžia A. Gelūnas.

„Mano idėja buvo parodyti kūrinį, susijusį su ta pačia emocija, kurią išgyvena Ukrainos žmonės. Norėjau pasakyti, kad būti empatiškam ir kitiems, ir sau, būti laisvam demokratinėje šalyje – kaip niekad reikšminga. Būtent todėl darbai, sukurti 2009-aisiais, dabar atvežti į Lietuvą. Džiaugtis nepriklausomybe, visokeriopa laisve ir yra laimė“, – apie savo instaliaciją kalba R. Jusionytė.

Ugnė Bužinskaitė, „Lewben Art Foundation“ direktorė, atkreipia dėmesį, kad, Rusijai pradėjus karą, daugelis menininkų, tarp kurių ir R. Jusionytė, ėmė pardavinėti savo kūrinius ne rinkos kainomis ir surinktas lėšas skiria Ukrainai.

„Šį kūrinį pasirinkome dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, jau kurį laiką sistemingai kolekcionuojame Lietuvos išeivių kūrybą ir tai ne pirmas R. Jusionytės darbas mūsų kolekcijoje. Be to, šiandieniniame kontekste jis stiprus ir paveikus – tad taip galime atkreipti visuomenės dėmesį į tebevykstantį karą. Džiaugiamės, kad menininkė sutiko dalį kūrinio vertės bendromis jėgomis su „Lewben Art Foundation“ skirti Ukrainai“, – kalba U. Bužinskaitė.

Pasak fondo direktorės, „Lewben Art Foundation“ kūrinių, įsigytų dalį lėšų paaukojant Ukrainai, turi ir daugiau: „Vos prieš savaitę galerijos „Vartai“ labdaros aukcione įsigijome nuostabų Stano Masar darbą „Šiuolaikinis menas“, sudarytą iš 120 keraminių plytelių. O šią R. Jusionytės skulptūrą nekantraujame pamatyti Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padalinyje, Vytauto Kasiulio muziejuje, jau gegužės pabaigoje.“

Skulptūrinė instaliacija „Pereiti blogį. Nuo Stalino iki Putino“ pirmą kartą Lietuvoje bus eksponuojama gegužės pabaigoje Vytauto Kasiulio dailės muziejaus parodoje „Paralelinis laikas“.

Parodos pradžia siekia 2018-ųjų rudenį, kai fotografas Arūnas Baltėnas, nuvykęs į JAV, susitiko su niujorkiečiais menininkais Kęstučiu Zapkumi (g. 1938), Žilvinu Kempinu (g. 1969), Vyteniu Jankūnu (g. 1961) ir Juliumi Ludavičiumi (g. 1969). Vėliau, lankydamasis Paryžiuje, jis kalbėjosi su Rūta Jusionyte (g. 1978) ir duetu SetP Stanikas (Svajone, g. 1961, ir Pauliumi, g. 1962). Daugiau informacijos apie parodą netrukus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją