Teatro projektų vadovė Giedrė Liugaitė teigia, jog toks Vilniaus miesto savivaldybės pripažinimas – ne tik didžiulė garbė bei įvertinimas, bet ir atsakomybė.

„Atviras ratas rugsėjį švęs savo 13-ąjį gimtadienį. Didžiuojuosi ir tikiu šiais žmonėmis, su kuriais teko laimė dirbti kartu jau beveik dešimtmetį. Man „Atviras ratas“ – individualus bendruomeniškumas: visi esame individualybės, bet kai reikia, galime susijungti į stiprią kaip kumštis komandą. Norėčiau tikėti, kad šį unikalumą ir išskirtinumą išsaugosime dar ilgus metus“, –tikisi G. Liugaitė.

Teatro vadovė, režisierė Ieva Stundžytė prisimena, jog jos santykis su Vilniaus miestu visuomet buvo ypatingas: „Kai man buvo maždaug 12 metų, pirmąkart paragavau saldainių, pavadinimu „Vilnius“. Tai buvo toks keistas ir intriguojantis skonis, kad net negalėjau pasakyti, skanu tai ar ne. Kai maždaug devintoje klasėje nusprendžiau, kad studijuoti, gyventi bei dirbti noriu tik Vilniuje, ir kai tuo pasidalinau su artimaisiais ir draugais, vis grįždavo tas „nežinau, skanu ar ne“ įspūdis. Ir tik jau po Lietuvos muzikos ir teatro akademijos baigimo bei teatro „Atviras ratas“ įkūrimo pradėjo vystytis tie keistai intriguojantys „skonio“ receptoriai: tai toks įvairialypis miestas su savo skirtingais gyventojais ir nenuspėjamu ritmu.Tuomet pajutau, kad myliu šį miestą su visais jo skoniais ir prieskoniais“. Anot menininkės, kurti teatrą Vilniuje ir jam atstovauti yra didelis iššūkis – tai reiškia, jog „Atviras ratas“ taip pat prisideda prie miesto „skonio“ kūrimo.

Pastaraisiais metais teatro veikla sparčiai plečiasi: praeitą rudenį „Atviras ratas“ pristatė į užsienio profesionalus orientuotą alternatyvią teatro platformą „Out of(f) Circle“, kurios metu buvo užmegztas ryšys su ilgus metus Vokietijoje vykstančiu Heidelbergo teatro festivaliu. Kitų metų festivalio programoje Lietuva pakviesta pristatyti šalies kūrėjų darbus bei platesnį teatro kontekstą, o sėkmingai startavusi „Out of(f) Circle“ platforma šį rudenį užsienio svečius supažindins su dar didesne lietuvių darbų gausa.

Aktyvi kūrybinė veikla taip pat vyksta „Atviro rato“ studijoje, įsikūrusioje sostinės Ašmenos gatvėje – joje šią vasarą pasirodymus pradėjo rengti ne tik teatralai, bet ir muzikantai. Aktoriaus ir kompozitoriaus Gabrieliaus Zapalskio inicijuotas akustinių koncertų ciklas „Po kilimu“ klausytojams siūlo neeilinę muzikinę patirtį, o muzikantams suteikia galimybę pasirodyti nestandartinėje erdvėje bei sukurti aukštos kokybės gyvo garso įrašą. G. Zapalskiui kokybė svarbi ne tik muzikoje, bet ir visose kitose kūrybos srityse, o, anot jo, gautas pripažinimas verčia pasitempti ir dėti didžiules pastangas šios kokybės išlaikymui. Be to, pasak kūrėjo, nepriklausomam teatrui didelę svarbą turi ir finansinė paskata: „Labai džiugu, kad kūrėjams palengvinama finansinė našta – tai tikrai pralaisvina kūrybą, ji turi daugiau galimybių pražysti“.

Vienam aktyviausių „Atviro rato“ kūrėjų bei steigėjų - aktoriui, režisieriui ir dramaturgui Justui Terteliui – Vilniaus miesto trupės vardas reiškia tiek didelį džiaugsmą, tiek dar vieną iš daugelio patvirtinimų, kad prieš beveik trylika metų įkurtas teatras kuria aktualų turinį, skatina atvirą publikos ir kūrėjų dialogą jautriomis temomis, nepraranda gyvybės dalyvaujant šiandienos procesuose. „Tos vertybės, kuriomis vadovavomės įkurdami teatrą - atvirumas, noras kalbėti suprantama publikai teatrine kalba, - stipriai rezonuoja su šiandieniniais visuomenės procesais. Ir dar labiau džiugu, kad tai pastebi ne tik mūsų spektaklių žiūrovai, bet ir miesto valdžia. Juk net istoriškai žinome, kad miesto menas bei kultūrinis gyvenimas klestėjo būtent tuose miestuose, kur buvo stiprus ir kryptingas valdžios palaikymas – šiuo atveju džiugu gauti tokią žinią iš Vilniaus miesto savivaldybės bei miesto mero“, – teigia J. Tertelis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)