Pasauline klasika tapusių Bertoldo Brechto, Augusto Strindbergo, Fiodoro Dostojevskio, Arthuro Millerio pjesių ištraukos Vachtangovo teatre sujungtos į vieną spektaklį „Prieplauka“.

Pastatyme dalyvauja visos teatro aktorių kartos, tačiau pagrindinius vaidmenis kuria brandieji, gerai pažįstami ir Lietuvos žiūrovams: Vasilijus Lanovojus, Viačeslavas Šalevičius, Jurijus Jakovlevas, Irina Kupčenko, Vladimiras Etušas.

Teatro įkūrėjas Jevgenijus Vachtangovas skelbė, kad kiekvienas spektaklis žmogui turi būti šventė, ieškojo aktorių asmenybės ir kuriamo personažo harmonijos. Pasak teatro kritikų, per 90 metų aktoriai teatre išsaugojo Vachtangovo dvasią.

„Mes gyvename teatre kaip vienuolyne. Turime savo aktorinę mokyklą, ir į teatrą labai retai kas patenka iš kitų mokyklų. Tai gal vienintelis pasaulyje toks atvejis, kai į teatrą ateina aktoriai tik iš vienos aukštosios mokyklos – Ščiukino“, – teigė aktorių Jevgenijus Kniazevas.

Vyriausiai teatro aktorei, Galinai Konovalovai – 96-eri.

Kiekvienam aktoriui režisierius R. Tuminas teigia ieškojęs individualaus, tik jo gyvenimą atspindinčio vaidmens. Spektaklio kompozitorius Faustas Latėnas ir scenografas Adomas Jacovskis spektaklyje kuria sakralinės erdvės įspūdį, kuriuo režisierius teigia norėjęs parodyti pagarbą teatro istorijai ir jo savitumui.

Pasveikinti teatro su 90-uoju gimtadieniu atėjo kolegos iš kitų teatrų.

„Norisi palinkėti išsaugoti tą retą individualumą, formos ryškumą, gilaus turinio spektaklius, kurie teikia žiūrovams džiaugsmą“, – sakė aktorius Vladimiras Zeldinas.

Režisierius R. Tuminas lyg ir iš kitos šalies atvažiavo ir elgiasi kaip namie, palaiko teatrą, grąžina jam tai, kas prarasta... Dėl to su džiaugsmu kreipiuosi į lietuvių tautą“, – kalbėjo aktorius Olegas Tabakovas.

„Jis – išskirtinis režisierius, ir, manau, mano tėvų karta numirtų iš laimės, jeigu prie jų prieitų O. Tabakovas. Malonu, kad jie džiaugiasi, kad jis nesugriovė, kad teatrui įpūtė labai daug. Tai yra labai daug“, – kalbėjo kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Jubiliejui skirtą pastatymą simboliškai užbaigia baltų burių uždanga. Ant jos teatro įkūrėjo J. Vachtangovo ir išėjusių aktorių veidai.

Devyniasdešimtmetis – tik stotelė prieplaukoje, sako teatralai ir po premjeros kuria toliau.