Pasak ministerijos pranešimo spaudai, premijos už geriausius praėjusio sezono darbus profesionalaus teatro meno kūrėjams bus skiriamos 14 kategorijų - režisieriaus, scenografo/kostiumų dailininko, choreografo, kompozitoriaus, geriausio vaidmens vyro atlikėjo, geriausio vaidmens moters atlikėjos, antraplanio vaidmens atlikėjo - aktoriaus, antraplanio vaidmens atlikėjos - aktorės, už geriausią darbą operetės srityje, už geriausią darbą operos srityje, už geriausią darbą baleto ar šokio srityje, už geriausią darbą lėlių teatro srityje, debiuto, padėkos (už nuopelnus Lietuvos teatro menui).

Laureatai bus paskelbti iškilmingos ceremonijos metu, kuri šiemet vyks kovo 29 dieną, nes kovo 27-ąją - Tarptautinę teatro dieną - bus švenčiamos Velykos. Šiemet premijų teikimo ceremonija rengiama Jaunimo teatre.

Laureatams be piniginių Kultūros ministerijos premijų (šiuo metu 5 tūkst. litų) bus įteikti atminimo ženklai "Auksinis scenos kryžius", kurių autorė - dailininkė Rūta Ničajienė. "Auksinis kryžius" buvo pradėtas teikti pernai ir pakeitė nuo 1995 metų teiktą "Kristoforą".

2004-2005 metų teatro sezone geriausiu režisieriumi pretenduoja tapti Eimuntas Nekrošius už spektaklį pagal Senojo Testamento poemą "Giesmių giesmė" (Meno fortas), Rimas Tuminas ir Arvydas Dapšys už spektaklį "Madagaskaras" (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras) bei Gintaras Varnas už spektaklius "Nusiaubta šalis" (Menų spaustuvė ir Kauno valstybinis dramos teatras), "Nusikaltimas ir bausmė" ir "Švyturys" (Kauno valstybinis dramos teatras).

Į geriausio scenografo/kostiumų dailininko vardą pretenduoja Marijus Jacovskis už scenografiją spektakliui "Miestas" (Oskaro Koršunovo teatras), Laura Luišaitytė už scenografiją miuziklui "Kabaretas" (Kauno valstybinis muzikinis teatras) ir Marius Nekrošius už scenografiją spektakliui pagal Senojo Testamento poemą "Giesmių giesmė" (Meno fortas).

Geriausiu choreografu gali tapti Vesta Grabštaitė už choreografiją Gintaro Sodeikos operai pagal Sigito Parulskio pjesę "Vienatvė dviese" (Oskaro Koršunovo teatras), M.K.Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus pedagogų-choreografų kolektyvas už choreografiją spektakliui "Piteris Penas" ir 2004 metų šokio kompozicijas bei Aira Naginevičiūtė už choreografiją šiuolaikinio šokio spektakliui "Nėščia tyla" (Lietuvos šokio informacijos centras).

Geriausio kompozitoriaus vardui nominuotas Giedrius Puskunigis už muziką spektakliams "Švyturys" ir "Psichozė 4.48" (Kauno valstybinis dramos teatras), Raminta Šerkšnytė už muziką Valentino Masalskio spektakliui "Saula" (Lietuvos nacionalinis dramos teatras) bei Mindaugas Urbaitis už muziką spektakliui "Giesmių giesmė" (Meno fortas).

Geriausia dramos aktore pretenduoja tapti Aldona Bendoriūtė už vaidmenį spektaklyje "Giesmių giesmė", Viktorija Kuodytė už Karalienės Gineverės vaidmenį spektaklyje "Nusiaubta šalis" (Menų spaustuvė ir Kauno valstybinis dramos teatras) ir Asta Preidytė už Margaritos vaidmenį spektaklyje "Margarita" ( Juozo Miltinio dramos teatras).

Dramos aktoriaus kategorijoje nominuoti Gytis Ivanauskas už Raskolnikovo vaidmenį spektaklyje "Nusikaltimas ir bausmė" pagal Fiodoro Dostojevskio romaną ir vaidmenį monospektaklyje "Švyturys" (Kauno valstybinis dramos teatras), Dainius Kazlauskas už Merlino vaidmenį spektaklyje "Nusiaubta šalis", už Porfirijaus vaidmenį spektaklyje "Nusikaltimas ir bausmė" ir vaidmenį monospektaklyje "Urvinis žmogus" (klubas "New York") bei Saulius Mykolaitis už Sergejaus vaidmenį spektaklyje "Miestas".

Į geriausios antraplanio vaidmens atlikėjos vardą pretenduoja Gražina Balandytė už Froilen Šnaider vaidmenį miuzikle "Kabaretas", Aldona Janušauskaitė už moters "A" vaidmenį spektaklyje "Trys aukštos moterys" (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras) ir Edita Užaitė už Dunios vaidmenį spektaklyje "Nusikaltimas ir bausmė".

Antraplanio vaidmens atlikėjo kategorijoje nominuoti Gintaras Adomaitis už Daktaro Armstrongo vaidmenį spektaklyje "10 indėniukų" (Kauno valstybinis dramos teatras), Andrius Bialobžeskis už Baptistos vaidmenį spektaklyje "Užsispyrėlės tramdymas" (Valstybinis jaunimo teatras) ir Tomas Kizelis už Denio vaidmenį spektaklyje "Strip Man Show - viskas apie vyrus" (Valstybinis jaunimo teatras).

Operos srityje nominuoti Joana Gedmintaitė už Rachelės vaidmenį operoje "Žydė" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras), Sigutė Stonytė už Sentos vaidmenį operoje "Skrajojantis olandas" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras) ir Regina Šilinskaitė už princesės Eudoksijos vaidmenį operoje "Žydė".

Geriausiu operetės srityje gali tapti Šarūnas Juškevičius už Leopoldo Velerhaimo vaidmenį operetėje "Čardašo karalienė" (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras), Stanislovas Rezgevičius už Vilhelmo Egenbergo vaidmenį toje pačioje operetėje ir Viktorija Streiča už Sali ir Froilen Kost vaidmenis miuzikle "Kabaretas".

Baleto ar šokio srityje nominuotos Neli Beliakaitė už Odetos - Odilės vaidmenį balete "Gulbių ežeras" ir partiją spektaklyje "Krintantys lapai" pagal A.Dvorzako muziką (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras), Goda Laurinavičiūtė už pagrindinį vaidmenį šokio spektaklyje "Nėščia tyla" ir Aurimas Paulauskas už Zigfrido vaidmenį balete "Gulbių ežeras" ir partiją spektaklyje "Krintantys lapai".

Geriausiu lėlių teatro arba teatro vaikams srityje gali tapti Aidas Giniotis už spektaklius "Atviras ratas" (laboratorija su Muzikos ir teatro akademijos studentais) ir "Juzė Dykaduonis" pagal lietuviškas pasakas (Valstybinis jaunimo teatras), Antanas Gluskinas už spektaklį "Mano senelis buvo vyšnia" (Keistuolių teatras) bei Antanas Markuckis už spektaklį "Mergaitė su degtukais" pagal H.K.Anderseno pasaką (Panevėžio lėlių vežimo teatras).

Geriausiu šio sezono debiutantu gali tapti Marius Jampolskis už Mordredo vaidmenį spektaklyje "Nusiaubta šalis", Inga Jankauskaitė už Marijos Stiuart vaidmenį spektaklyje "Marija Stiuart" (Lietuvos nacionalinis dramos teatras) ir Deividas Norvilas už Bonio Končianu vaidmenį operetėje "Čardašo karalienė".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją