Socialinėje erdvėje pasirodė informacija apie numatomą muziejų reformą. Lietuvoje liktų 3 nacionaliniai muziejai. Į vieną, Istorijos muziejų, planuojama sujungti Valdovų rūmus, Lietuvos nacionalinį, Trakų istorijos ir Liaudies buities muziejus.

Kitas, Nacionalinis M. K. Čiurlionio muziejus, po savo sparnu priglaustų M. K. Čiurlionio dailės muziejų, Lietuvos dailės muziejų, Teatro, muzikos ir kino bei Maironio lietuvių literatūros muziejus.

Trečiajame nacionaliniame muziejuje būtų kaupiama gamtos ir mokslo kolekcija. Ir čia po vienu stogu atsidurtų Jūrų muziejaus delfinai, Tado Ivanausko muziejaus iškamšos, Vaclovo Into akmenų kolekcija, Astronomijos ir švietimo muziejus.

Kultūros viceministras teigia, kad tai nėra oficiali ministerijos pozicija.

„Šiuo metu baigiam svarstyti Kultūros strategiją 2030 m. Po to, kai tai strategijai pritars vyriausybė ir Seimas, svarstysim atskirų sričių įstaigų tinklo pertvarkymus. Kultūros ministerijoje svarstomi įvairūs pavaldžių ir reguliavimo srities įstaigų pertvarkymo klausimai, nes tą užduotį yra įsitvirtinusi vyriausybė savo veiksmų planuose, tačiau jokia oficiali pozicija nė vienu įstaigų klausimu kol kas nėra pateikta viešai“, – sakė kultūros viceministras Gytis Andrulionis.

Muziejų vadovai teigia, kad ministerija su jais nesitaria, ir šią informaciją sužinoję iš socialinių tinklų. Nacionalinio muziejaus vadovė sako, kad planuojama reforma yra pavojinga saugomoms kolekcijoms, nes per sumaištį gali dingti vertingi eksponatai.

„Vargas dėl proto, dėl neišsilavinimo, ir mes turim va tokią situaciją, tai man tik gaila. Aš jau, kaip ta ragana, kuri nugriovė Gedimino kalną, tai tuos 2 paskutinius metus atkenčiau socialinių tinklų ataką. O dabar mes einame juo tolyn, tuo baisyn, ir aš galvoju, kad mūsų galvose visiška tamsi migla“, – kalbėjo Nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė.

Opozicijos politikai teigia, kad žinutė tėra optimizacijos iliuzija. Tai esą žinia elektoratui, kad perteklinės paslaugos mažinamos, nepaklusnūs vadovai bus šalinami.

„Tokio masto pertvarkos reikalauja diskusijų, bent jau kažkokio vieno pristatymo, kažkokių argumentų. Kiek man žinoma, jokio kontakto su muziejų ekspertais, su kultūros lauko žmonėmis tikrai nebuvo, ir tos žinios apie planuojamas pertvarkas užklumpa netikėtai, šoko būdu, nuvilnija per visą bendruomenę ir sukelia nesaugumo, nestabilumo pojūtį“, – sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Arūnas Gelūnas.

Į kaltinimus kultūros viceministras G. Andrulionis po interviu mestelėjo viską paaiškinančią frazę apie procesų viešumą: „Kiekvieną dieną vis naują projektą turim, ir jie trukdo dirbti realiai“.

Jeigu reforma įvyks, nacionaliniai muziejai bus išskirstyti po didžiausius Lietuvos miestus – Vilnių, Kauną ir Klaipėdą.