Kad šis orkestras ir jo koncertai – tikras lobis, teigė ne tik a. a. pasaulinio garso violončelininkas, dirigentas, mecenatas Mstislavas Rostropovičius, bet ir visi, kas dalyvavo jų koncertuose ar klausėsi jų muzikos, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Moksleivių simfoninis orkestras „Simfukai“ buvo įkurtas 1999 m., pirmuoju orkestro meno vadovu ir dirigentu tapo Ugnius Vaiginis, o nuo 2001 m. orkestrui vadovauti ėmėsi tarptautinio Grzegorzo Fitelbergo dirigentų konkurso aukso medalio ir premijos laimėtojas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas maestro Modestas Pitrėnas. Tai yra pirmas tokio tipo orkestras Baltijos šalyse ir tikrai profesionaliausias. Su jaunaisiais „Simfukais“ dažnai koncertuoja žymiausios Lietuvos operos žvaigždės, solistai instrumentalistai, dirigentai. Negalima nepaminėti koncertų, kuriuose su orkestru dainavo V. Noreika, V. Prudnikovas, E. Kaniava, I. Zelenkauskaitė, R. Tallat-Kelpšaitė, N. Vilkanauskaitė, R. Juzukonytė, R. Šilinskaitė, A. Rubežius, Č. Nausėda, griežė M. Švėgžda von Bekkeris, Š. Kačionas, R. Beinaris, A. Dvarionaitė, už dirigento pulto stovėjo prof. S. Sondeckis, prof. J. Domarkas, D. Katkus, V. Viržonis, M. Staškus, V. Lukočius.

Kolektyvas garsina Lietuvą daugelyje pasaulio šalių. 2019 m. „Simfukai“, laimėję konkursinę atranką, pateko į festivalį Prancūzijoje, Belforto mieste. Vertėtų paminėti, kad buvo atrinkti tik du orkestrai iš septyniasdešimt keturių, dalyvavusių konkursinėje atrankoje. Festivalis turėjo įvykti 2020 m. birželio mėnesį, tačiau dėl pandemijos buvo perkeltas į 2021 m. gegužę, o tada dar kartą nukeltas į 2021 m. rugsėjo 10–12 d., tačiau dėl dar galiojančių ribojimų (gali būti ne daugiau kaip 40 žmonių kolektyve) „Simfukai“ vėlgi negalėjo dalyvauti. Taigi dabar „Simfukų“ pasirodymas nukeltas į 2022 m. gegužės mėnesį vyksiantį festivalį tame pačiame Belforto mieste. Viskas būtų lyg ir gerai, jeigu ne viena esminė detalė – jaunieji muzikantai mokėsi kūrinius, sąžiningai ir stropiai repetavo net dvejus metus tiek nuotoliniu būdu, tiek mokykloje, nušlifavo kiekvieną detalę, kol nemaža dalis šių jaunuolių tiesiog užaugo ir greitai privalės palikti orkestrą, išeiti į platesnius vandenis taip ir nebesulaukę 2022 m. vyksiančio festivalio.

Ne paslaptis, kad šiandien „Simfukai“ nebūtų tokie, kokie yra, be savo dviejų įkvėpėjų, autoritetų ir mokytojų plačiąją prasme – maestro Modesto Barkausko, kuris jau trylika metų yra orkestro meno vadovas ir dirigentas, ir nepakeičiamo orkestro vadovo, vadovaujančio „Simfukams“ nuo pat jų gimimo, orkestro sielos Artūro Alensko.

Pasak M. Barkausko, nepakartojamas Artūro gebėjimas suburti vaikus ir juos „valdyti“ gerąja prasme jam buvo ir yra didžiulė patirtis ir pamoka ne tik dirbant su vaikais, bet ir darbe su suaugusiais, profesionaliais orkestrais, kur maestro yra tikrai daug labiau matomas, žinomas ir autoritetingas. Tai yra du žmonės, „užkuriantys“ ne tik vaikus, bet ir visus, kas nors kartą su jais bendravo, buvo, klausėsi jų. Taip nutiko ir Vilniaus Šv. Kristoforo Rotary klubo nariams, kurie, matydami degančias jaunųjų talentų akis ir tą begalinį norą groti, nori padaryti viską, kad tik orkestras stiprėtų, klestėtų ir garsintų Lietuvą.

Kiekvienas, prijaučiantis talentingam jaunimui ir muzikai, turi galimybę prisidėti prie kultūros puoselėjimo ir įvertinti talentingų jaunuolių uolų darbą ir didžiulį troškimą groti atvykdamas į labdaros koncertą – klasikinės muziko vakarą su jaunimo simfoniniu orkestru „Simfukai“. Koncertas vyks rugsėjo 10 d. (penktadienį) 19.00 val. Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Visos surinktos lėšos bus paaukotos „Simfukams“ naujų instrumentų įsigijimui. Čia galima įsigyti bilietą į koncertą, tačiau galima paaukoti ir nedalyvaujant koncerte.

Labdaros koncerto iniciatorius – Vilniaus Šv. Kristoforo Rotary klubas, kuris kelia sau naują iššūkį – atnaujinti senus, blogai skambančius orkestro instrumentus.

„Pasak Vinstono Čerčilio, „jei nori sunaikinti tautą, pirmiausia sunaikink jos kultūrą“. Labai norime tikėti, kad Vilniaus Šv. Kristoforo Rotary klubo skleidžiamas kultūros mecenatystės bei paramos muzikuojantiems vaikams pavyzdys taps ne tik pozityviu užkratu, bet kada nors peraugs į nacionalinę mecenatystės pandemiją“, – skelbia organizatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją