Miesto globėjo šv. Kristoforo statulėlė - tradicinis Vilniaus miesto savivaldybės apdovanojimas, kuriuo metų pabaigoje pagerbiami asmenys, nusipelnę meno, mokslo, medicinos, verslo, kultūros, sporto srityse, taip pat už bendruomenės telkimą, suteiktą paramą. Anot Šv.Kristoforo apdovanojimų komiteto nario, Architektų sąjungos pirmininko Tado Balčiūno, komitetui teko nelengva užduotis renkant ryškiausiais Vilniui nusipelniusius žmones. Nes tokių kasmet būna labai daug. Vilniaus miesto savivaldybės meras Artūras Zuokas pabrėžė, kad ceremonijos metu pagerbti miestiečiai, kurie nebijo atsakomybės bei įsipareigojimų.

Už nuopelnus kultūrai šiais metais šv. Kristoforo statulėle pagerbtas Valstybinis Vilniaus kvartetas. "Šį vardą nešiojame jau keturiasdešimt metų ir atliekame muziką visam pasauliui. Esame dėkingi Vilniui, kad esame čia", - sakė Vilniaus kvarteto vadovė Audronė Vainiūnaitė.

Verslininkas Arvydas Strumskis pagerbtas už verslumo skatinimą ir jaunosios kartos švietimą. "Gimiau ir augau šiame mieste. Čia prasidjo mano karjera. Netgi statybose dirbau. Man labai smagu gauti pirmą didelį ir sunkų apdovanojimą. Tikrai dirbsime ir stengsimės dėl šio miesto ir valstybės", - sakė A. Strumskis.

Sėkminga diena olimpietei

enkiakovininkei ir olimpinei čempionei Laurai Asadauskaitei miestas padėkojo už nuopelnus sportui. "Šie olimpiniai metai Lietuvai buvo sėkmingi. Esu dėkinga merui ir komisijai, kurie skyrė apdovanojimą man. Nes yra galbūt daug stipresnių sportininkų už mane. Tačiau šiandien yra mano diena. Ačiū jums", - už šv. Kristoforo statulėlę dėkojo olimpietė.

Centro poliklinikos direktorius Kęstutis Štaras pagerbtas už nuopelnus medicinai. Už labdaringą veiklą, apdovanojimą pelnė klubas „Vilniaus Zonta“ ir jos steigėja, vadovė Ramunė Trakymienė. "Nepaprastai sujaudino pasiūlymas mūsų klubą apdovanoti miesto globėjo simbolio statulėle, - prisipažino R. Trakymienė. - Mes dėkojame tiems žmonėms, kurie pamatė, kad mūsų klubas daro gerus darbus ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje, Vilniuje."

Neturi patalpų, kur padėti statulėlę

Naudodamasi proga, „Vilniaus Zonta“ steigėja ne tik padėkojo A. Zuokui už įvertinimą, bet ir užsiminė apie klubo padėtį miste. "Mes niekada neturėjome patalpų senamiestyje, miesto centre, todėl ir neturėsime, kur padėti šią statulėlę. Galbūt meras galėtų išskirti kokią vietą kad ir čia, rotušėje, kur nevyriausybinės organizacijos galėtų susidėti savo apdovanojimus", - scenoje kalbėjo R. Trakymienė.

Už pagalbą Vilniaus šeimoms šv. Kristoforo statulėle išreikšta padėka Vilniaus miesto motinos ir vaiko pensiono direktorei Nijolei Dirsienei. Už šeimyninio verslo skatinimą pagerbti parduotuvės „Šturmų švyturys“ įkūrėjai Asta ir Česlovas Žemaičiai.

Architektas Robertas Žilinskas apdovanotas už Vilniaus architektūros paveldo saugojimą. "Džiaugiuosi, kad mano srities pusiau anonimiškas darbas liko pastebėtas ir įvertintas. Tai ne vieno žmogaus darbas, tai kolektyvinė veikla, - kalbėjo architektas. - Manau, ši statulėlė yra ne man, bet visiems mums, architektams, kurie negavo apdovanojimo. Bet kai sužinojau, kad esu siūlomas šiems apdovanojimams supratau, kad architektūros paveldas taip pat rūpi."

Padėka ir už meilę

Galerijos „Vartai“ direktorė Nida Rutkienė šiais metais apdovanota už nuopelnus šiuolaikiniam menui. "Sunki ta garbė, bet pakeliama, - šypsojosi galerininkė. - Per tiek metų praėjo tiek daug gabių ir atsidavusių menininkų. Mums bus greit jau 22 metai, esame pačiame miesto centre. Mums didelė garbė, kad jau tiek laiko mūsų vartai atviri savo miestui ir pasauliui."

Kunigui Juliui Sasnauskui šv. Kristoforo statulėlė įteikta už meilę Vilniui ir vilniečiams. "Linksma būti apdovanotam ne už nuopelnus, bet už meilę", - prisipažino kunigas.

Po apdovanojimų ceremonijos susirinkusiems buvo surengtas šventinis koncertas, kuriame skambėjo užsienyje sėkmingą karjerą padariusio vilniečio Kosto Smorigino jaunesniojo atliekami kūriniai. Jam pritarė šv. Kristoforo orkestras su Donatu Katkumi priešakyje.

Šv. Kristoforo apdovanojimų vakaras Vilniaus rotušėje - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)