Paskutinė proga greta Andy Warhol’o, Yves Klein’o bei kitų visame pasaulyje atpažįstamų menininkų darbų išvysti ne mažiau unikalius XX a. Lietuvos kūrėjus – ne vienintelė priežastis šeštadienį skirti MO muziejui. Nuo kovo 11 d. mažųjų lankytojų taip pat lauks hole įsikūrusi nauja meninė patyrimų erdvė „Surask vilką“, pakviesianti interaktyviai bei kūrybingai susipažinti su skirtingomis Vilniaus vietomis ir objektais.

Žvilgsnis į meną abipus geležinės uždangos

Paroda „Susitikimas, kurio nebuvo“ – didžiausias praėjusių metų MO muziejaus įvykis, išskirtinis ir visos Lietuvos meno kontekste. Čia į skirtingų istorinių kontekstų dialogą leidžiasi MO muziejaus ir Eindhovene, Nyderlanduose įsikūrusio Van Abbės muziejaus kolekcijų kūriniai, 1955 – 2000 metais sukurti net 65–ių Lietuvos, Vakarų Europos bei JAV menininkų. Paroda kviečia dažnai nepakankamai įvertintus Lietuvos modernaus meno kūrėjus pažinti kartu su kitapus geležinės uždangos kūrusiais menininkais. Nepaisant to, kad pasauliai buvo atskirti, galima rasti nemažai įvairių paralelių.

Praėjus kiek daugiau nei trisdešimčiai metų nuo karo pabaigos ši paroda pasiūlė atsigręžti į itin reikšmingą laikotarpį, tebedarantį įtaką šiandienos pasauliui. „Susitikimas, kurio nebuvo“ atskleidžia daugiasluoksnį pasakojimą apie tai, kaip išbalansuotoje ir įtampų kupinoje epochoje savito balso ieškojo Lietuvos, Nyderlandų ir kitų Vakarų Europos šalių menininkai.

Parodos „Susitikimas, kurio nebuvo“ lankytojų favoritais spėjo tapti ne tik daugeliui atpažįstami Andy Warhol’o, Guerrilla Girls, Yves Klein’o, Marlene Dumas kūriniai, bet ir Lietuvos kūrėjai: Marijos Teresės Rožanskaitės „Rentgenas“, savotiškai diagnozuojantis sovietmečio visuomenės ligas, Eugenijaus Cukermano konceptualus kūrinys „Skrajojantis olandas“, kurį menininkas periodiškai tapydavo ir parodos MO muziejuje metu – vieni iš lietuvių kūrėjų darbų, pakerėjusių daugelį MO muziejaus lankytojų.

Jauniesiems lankytojams – nauja patyrimų erdvė

Nuo kovo 11 d. pokyčiai keliasi ir į MO muziejaus holą – jo erdvę apraizgys spalvingi autobusų maršrutai, tarp kurių įsikurs interaktyvūs Vilniaus objektai. Mažiesiems lankytojams skirta meninė patyrimų erdvė „Surask vilką“, sukurta bendradarbiaujant su literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“, leis vos per keliasdešimt žingsnių nukeliauti iš vieno Vilniaus krašto į kitą bei susipažinti su skirtingais pastatais, istorijomis ir miesto simboliais.

Pamatyti Vilnių žaismingu ir neįprastu kampu leis menininko Antano Dubros iliustracijos bei į tyrinėjimui atvirus objektus transformavęsi Vilniaus pastatai, sukurti menininko Vlado Suncovo. MO hole, virtusiame ryškiu, netikėtumų kupinu miesto žemėlapiu, slapstysis ir sostinės simbolis – vilkas, pasiūlysiantis išnarplioti jo slėpynių žaidimą.

Kaip įprasta, sekmadienis MO muziejuje bus skirtas šeimoms – šių lankytojų lauks atsinaujinusi Šeimų sekmadienių programa, pakviesianti Vilnių tyrinėti aktyviai judant, improvizuojant bei statant savo miestą.

Daugiau apie MO muziejuje vykstančias parodas ir renginius čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją