Neseniai grįžęs iš gastrolių Viduržemio jūros regione, orkestras išsiruošė į pasirodymus Prancūzijoje. Spalio 27 d. kolektyvas griežė festivalyje Lisztomanias de Châteauroux, o spalio 28 d. - prestižinėje Théâtre des Champs-Elysées salėje.

Šių koncertų priešistorė veda į 2014-uosius. Tuomet Šv. Kristoforo kamerinio orkestro pasirodymą festivalyje „Strefa Ciszy“ (Lenkija) bei koncertą Vilniuje su Dominique de Williencourt (violončelė) stebėjo prancūzų kultūros operatoriaus „Europeart Sarl“ atstovai. Sužavėti kolektyvo universalumu bei griežimo precizika, jie ir pakvietė orkestrą koncertuoti Prancūzijoje.

„Šis kvietimas yra ne tik ilgalaikio kūrybinio bendradarbiavimo su prancūzų menininkais rezultatas, ypatingas orkestro pripažinimo bei įvertinimo ženklas, bet ir puiki galimybė per rimtosios muzikos sklaidą reprezentuoti Lietuvą kaip aukštos kultūros šalį, stiprinant sėkmingą ir patrauklų jos įvaizdį tarptautinėje erdvėje. Mums didelė garbė, kad koncertuose scenos partneriais tapo ryškiausios klasikinės muzikos žvaigždės – pianistė Mūza Rubackytė, violončelės aristokratu tituluojamas Dominique de Williencourt ir fleitos virtuozas, šiuo metu profesoriaujantis Kalifornijos universitete, Jean Ferrandis“, – atskleidė Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas prof. Donatas Katkus.

Spalio 27-ąją daugiau kaip 1000 susirinkusių festivalio Lisztomanias de Châteauroux klausytojų pagrindinėje Equinoxe salėje skambėjo P. Čaikovskio Serenada styginiams, Variacijos Rokoko tema, Lenskio arija iš operos Eugenijus Oneginas (ar. G. Silvestrini), D. de Williencourto koncertas EMTO, o pasirodymo kulminacija tapo F. Liszto koncertas fortepijonui ir orkestrui Malediction, atliktas kartu su pianiste Mūza Rubackyte.

Kitą dieną pilna Théâtre des Champs-Elysées salė žadėjo ne mažiau įspūdingą vakarą. Jo metu taip pat skambėjo P. Čaikovskio kūriniai, iš kurių ypatingai šiltai sutikta Serenada styginiams, o karščiausias simpatijas pelnė Dominique de Williencourt premjera Paryžiuje – koncertas violončelei ir styginiams EMTO.

„Nepamenu kito tokio koncerto, kuomet lenkiausi ilgiau, nei grojau. Nežinau ir kito tokio orkestro, su kuriuo būčiau pasiekęs tokį įtaigų meninį rezultatą“ – džiaugsmingai įspūdžiais po pasirodymo dalijosi D. de Williencourt.

Griausmingomis ovacijomis koncerto pabaigoje pratrūkusi publika ilgai nuo scenos nepaleido orkestro ir solistų, reikalaudama bisų. O po pasirodymo klausytojai neskubėjo skirstytis bei kantriai laukė savo eilės pasveikinti atlikėjų.

Pakiliai nusiteikęs Šv. Kristoforo kamerinis orkestras grįžęs į sostinę nesnaudžia ant laurų: lapkričio 2 d. jis koncertuos Kalvinų bažnyčioje Kėdainiuose, lapkričio 6 d. kartu su maestro David Geringu ir violončelininku Vytautu Sondeckiu pakvies į kompozitoriaus Vytauto Laurušo autorinį vakarą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, atskleis L. van Beethoveno muzikos didybę koncertuose Kauno valstybinėje filharmonijoje (lapkričio 18 d.) bei Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje (lapkričio 20 d.), o lapkričio 29 d. su Lietuvos klasikinės muzikos žvaigždynu skatins daryti gerus darbus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją