„Pastaruoju metu stebime nelabai rišlų ir nelabai prasmingą Lietuvos kultūros tarybos darbą. Per patį karantino piką Kultūros taryba pasirašo sutartį dėl „Pasitenkinimo kultūros paslaugomis tyrimo“ už 88 700 eur., tuomet, kai kultūros bendruomenė palikta nežinioje ir be paramos.

Vėliau, administruodama Vyriausybės meno bendruomenės paramos priemones, Kultūros taryba skelbia prieštaringus konkursus, vėliau juos atšaukia, keičia sąlygas, keičia prioritetus. Kultūros tarybos išaiškinimai keičiasi kasdien, su menininkais komunikuojama, tik patiems menininkams parodžius iniciatyvą ir tik per spaudą, į kritiką reaguojama arogantiškai arba nereaguojama visai“, – savo nepasitenkinimo priežastis vardina organizatoriai.

Piketo sumanytojai sakė norintys Kultūros tarybos atstovams įteikti peticiją, kurioje pasisakoma už Kultūros tarybos išformavimą ir jos pirmininkės Dainos Urbanavičienės atstatydinimą, kurią pasirašė daugiau nei 100 žmonių. Pasibaigus piketui Kultūros tarybos administracijos direktorius Mindaugas Bundza teigė, kad bent kol kas jie jokio rašto nei peticijos nėra gavę, tad ir komentuoti šio klausimo plačiau nenorėjo.

D. Urbanavičienė sakė, kad sulaukus žiniasklaidos užklausų, Kultūros taryba dėl visa ko dar kartą patikrino gautą tiek įprastą, tiek elektroninį paštą, bet jokių raštų iš S. Paukščio nebuvo gauta. „Bet kiekvienas žmogus turi savo nuomonę ir pats nusprendžia, kaip ją išreiškia. Dabar yra įtemptas laikas, visiems sunku, bet ta pasipiktinimo banga nėra nieko naujo – mes visą laiką sulaukiame daugiau neigiamų nei teigiamų emocijų, tiesiog tai yra tokia įstaiga. Bet gyvename laisvoje šalyje, galim savo nuomonę reikšti taip, kaip valstybė leidžia“, – kalbėjo ji.

Kalbant apie S. Paukščio minimą tyrimą, jis taip pat buvo atliekamas 2014 ir 1017 m. Kaip Kultūros taryba buvo skelbusi anksčiau, jo rezultatai papildys bendrą kultūros statistikos duomenų bazę, taip pat taps įrankiu regionų politikos vertinimui bei formavimui, tolimesnių LKT ir LR kultūros ministerijos vykdomų tyrimų ir analizių specifikacijų rengimui, taip pat suteiks galimybę kultūros politikos formuotojams matyti detalesnį kultūros ir meno lauko vaizdą, pažvelgti į kultūros vartojimo pokyčius, jų tendencijas visoje Lietuvoje ir taikyti tikslesnes bei efektyvesnes kultūros politikos priemones.

Pasak D. Urbanavičienės, tai yra vienas svarbiausių tyrimų kultūros srityje, o juo duomenys vėliau taip pat yra siunčiami į Europos Sąjungą, kaip tai analogiškai daro ir kitos šalys.

„Šitas tyrimas yra kaip ir privalomas. Priekaištaujant, kad tas tyrimas daromas, dar reikėtų skaityti įstatymą, kuriame mūsų veikloje numatyta stebėsena ir analizė – šitie pinigai ne iš kultūros ir meno projektų paimti“, – aiškino D. Urbanavičienė.

Sulaukė vos kelių dalyvių

Į patį piketą susirinko vos keletas žmonių, nors buvo gautas leidimas penkiasdešimčiai Saulius Paukštys svarstė, kad taip galėjo nutikti dėl rytą Vilniuje siautusios pūgos arba, pasak jo, žmonės bijo pasisakyti prieš Kultūros tarybą, kad paskui tai nedarytų įtakos jų projektams ir jų finansavimui.

Performanso metu S. Paukštys su dviem bendražygiais muzikavo atsineštais įvairiais instrumentais, atsitiktiniais aparataisorganizatoriai teigė, kad toks nesuderintų, padrikų garsų srautas imituoja ir mėgdžioja Kultūros tarybos sprendimus ir nedarnius, prieštaringus veiksmus.

Savivaldybės leidimas piketui buvo gautas, tačiau buvo nurodyta laikytis visų karantino reikalavimų – išlaikyti dviejų metrų atstumą tarp žmonių, dėvėti kaukes, nedalyvauti vyresniems nei 60 metų amžiaus ir kitiems rizikos grupių asmenims. S. Paukštys kvietė kitus norinčius palaikyti šią poziciją, bet negalintiems dalyvauti fiziškai, išsakyti savo nuomonę virtualiai ir siųsti jam nuotraukas su prierašu „Palaikau piketą“. Paklaustas, ar daug tokių nuotraukų gavo, S. Paukštys sakė, kad keletą ir mažą aktyvumą taip pat siejo su Kultūros tarybos baime.

Tačiau kiti kultūros lauko atstovai priežastis aiškina visai kitaip. Nevyriausybinio profesionalaus scenos meno iniciatyvinės grupės atstovė Gintarė Masteikaitė savo feisbuko paskyroje rašė, kad jie nepalaiko nei šios, nei kitos, šiandien 14 val organizuojamos iniciatyvos „Kultūros statybos“.

„Norime atkreipti dėmesį, kad paskutiniu metu suintensyvėjo įvairių interesų grupių veiklos viešoje erdvėje ir dažnai jos naudojasi profesionalios kultūros, jos įstaigų, sričių bei pasiekimų vardu. Šiuo metu aktyviai dirbame kartu su Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, ir Lietuvos Respublikos Prezidentūra siekdami trumpalaikių ir ilgalaikių strateginių sprendimų, kurie gerintų NVO sektoriaus padėtį ir kuo greičiau sudarytų visas galimybes dirbti ir pristatyti savo paslaugas žiūrovams“, – rašė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)