„Labai džiaugiuosi galėdamas pristatyti žinomą lietuvių fotomenininkę Violetą Bubelytę Suomijoje. Parodos pavadinimas, kurį galima būtų apytiksliai perteikti lietuvišku žodžiu „savivaizdis“, buvo parinktas todėl, kad „itse“ suomiškai ne tik reiškia „pats“, bet ir žodyje taip pat ataidi senovinė, jau beveik užmiršta reikšmė: „asmens šešėlis, gyvo ar mirusio žmogaus permatoma ir klajojanti dvasia“. „Itse“ – tarsi tavo antrininkas, nuolat einantis šalia tavęs. Lietuvių kalboje sunku atrasti atitikmenį su panašiomis šamanistinėmis asociacijomis, nebent būtų galima prisiminti žodį „viešpats“, – pranešime spaudai teigia parodos kuratorius, meno centro „Kohta“ direktorius Andersas Kreugeris.

Kultūros ministerijos pranešime rašoma, kad „Kohta“ šiuolaikinio meno parodų centre, kurio sienos šia proga buvo nudažytos sodria violetine spalva, pristatomi ne tik pastarųjų septynerių metų V. Bubelytės kūrybos pavyzdžiai, bet ir suomių menininko H. Wuorilos-Stenbergo nauji tapybos darbai. Nors kūrėjus sieja nuoseklus, pastovus savo kūno ir veido vaizdavimas, bet vis dėlto tai nėra autoportretų paroda.

V. Bubelytės naujausi savivaizdžiai – pantomimiški, teatrališki ir kartu sarkastiški. Dauguma jų – juodai balti, bet šioje parodoje pirmą kartą jos kūryboje atsiranda ir spalva (tiksliau – atspalviai). Autorė nepripažįsta jokio prisitaikymo prie „elgesio taisyklių“, jokio pataikavimo „geram skoniui“.

V. Bubelytė traktuoja save ir savo atvaizdą kaip medžiagą vaizduotės įnoriams užpildyti. Nepaisant tokios maksimalistinės kūrybinės laisvės, jos darbai gražiai ir prasmingai įsilieja į meno istoriją su savo aliuzijomis į baroką ir liaudies meną ir su savo religinėmis temomis ar religiją primenančiais pavadinimais: „Išvaromos“, „Išvarytos“, „Pasigailėk mūsų“.

Šiuolaikinio meno centras „Kohta“ stengiasi supažindinti Suomijos auditoriją su bekompromisiu šiuolaikiniu menu iš viso pasaulio, todėl dirba su iškiliais, įdomiais ir svarbiais menininkais, atstovaujančiais visoms kūrybiškai aktyvioms kartoms ir dirbantiems su įvairiausiomis temomis ir medijomis, pažymima pranešime.

V. Bubelytės kūrybos pristatymą Helsinkyje surengė šiuolaikinio meno centras „Kohta“, bendradarbiaudamas su Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijai ir Danijai Liana Ruokyte-Jonsson, o jį parėmė Lietuvos kultūros institutas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją