Performanse veikia trys skirtingų kartų menininkės: savo kaip moterų kūrėjų patirtis žiūrovų akivaizdoje tyrinėja Lietuvos teatro ir kino legenda Eglė Gabrėnaitė, aktorė Elžbieta Latėnaitė ir performerė, atlikėja Justina Mykolaitytė. Šios komandos tikslas, pasak režisierės, buvo įsikvėpus V. Šleivytės drąsa prabilti apie moterį menininkę lydinčius klausimus – priklausymą menininkų bendruomenei, savikritiką, patriarchalinio mąstymo kodus, apmąstyti kūniškumo, seksualumo temas. Taip pat Šleivytės asmeninio gyvenimo faktai, liudijimai ir laiškai suteikė galimybę performanse prabilti apie queer tapatybę ir homoseksualumą.

„Po pertraukos grįždamos prie performanso iš naujo savęs klausiame – kaip matome save ir kaip mato mus ir kurios akys mus labiau formuoja“, – sako režisierė Eglė Švedkauskaitė.

Teatro kritikė Marija Martinaitytė apie performansą rašė: „Žiūrėdama viena į kitą“ pasižymi tarpdiscipliniškumu. Čia ištrinamos ribos tarp scenos ir vizualiųjų menų, dokumentikos ir fikcijos (aktorių pasakojimų dokumentiškumas derinamas su vaizdo įrašuose suvaidintais Šleivytės fotografijų motyvais; performanse taip pat atkartojama fotografei būdinga nuotraukų režisūra). Dingsta riba ir tarp žiūrovų bei atlikėjų.“

Pasak teatrologės Rimgailės Renevytės, „performanse „Žiūrėdama viena į kitą“ labiausiai ir įsiminė tas žvilgsnis ir pats žiūrėjimas. Žvilgsnio autobiografiškumas. Žiūrėjimas net nebūtinai vienai į kitą, o labiau pačiai į save.“

Savo kelią pradėjęs kultūros komplekse SODAS 2123, vėliau performansas „Žiūrėdama viena į kitą“ buvo atliktas Šiuolaikinio meno centre, įvairiose kultūrinėse erdvėse Kauno rajone vykusiame šiuolaikinių scenos menų festivalyje „Contempo“ ir Nacionalinėje dailės galerijoje. Gražus sutapimas, kad į kultūros komplekso SODAS2123 erdves šis performansas sugrįžta būtent gegužės 17-tąją, kai pasaulyje švenčiama tarptautinė diena prieš homofobiją.

Projektui suburta įspūdinga įvairias praktikas atstovaujanti kūrybinė komanda: kūrybinė prodiuserė Giedrė Bagdžiūnaitė, Paryžiuje gyvenanti ir kurianti videomeninkė Ieva Kotryna Skirmantaitė, kompozitorė Agnė Matulevičiūtė, skulptorė bei scenografė Ona Juciūtė, šviesų dailininkas ir fotomenininkas Julius Kuršys, dramaturgė Monika Baranauskaitė, choreografas Mantas Stabačinskas. Prie komandos prisijungė kūrybininkė Dalija Kaukėnaitė ir techninis vadovas Vytautas Narbutas.

Bilietus į performansą galima įsigyti platformoje Paysera Tickets.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją