Į parodą įtraukti tiek MO muziejaus turimi Jūsų darbai, tiek darbai iš Jūsų asmeninės kolekcijos. Ar Jūs pats pasiūlėte, kurie darbai tiktų parodos temos, ar tai buvo kuratorių sprendimas?

Iš MO muziejaus gavau laišką, kuriame buvo nurodyti konkretūs darbai, kuriuos atrinko P. Greenaway. Tie kūriniai iš interneto, iš katalogų, iš MO kolekcijos – berods, devyni. Pradėjau tų darbų ieškojimą: kai kuriuos turėjau savo kolekcijoje, kiti – svetur. Teko tam skirti daug laiko, kad rasčiau darbų aprašymus, savininkų adresus, rašyčiau, skambinčiau, prašyčiau, ar paskolins. Pagaliau, pavyko. Kalbant apie atranką, suvokiau, kad kuratoriai atrinko tokius darbus, kuriuose kažkas dedasi, kažkas vyksta, kur yra dramaturgija, įtampa. Suvokiau, kad P. Greenaway jaučia mano kūrybos esmę.Tai mielas netikėtumas.

Stasys Eidrigevičius

Ar anksčiau esate susidūręs su parodos autoriais Peter Greenaway ir Saskia Boddeke? Jei taip, gal galėtumėte pasidalinti savo įspūdžiais? Kokie jie Jums pasirodė kaip menininkai, tiesiog žmonės, kas Jums patinka (o galbūt nepatinka) jų kūryboje?

P. Greenaway prieš daug metų buvo atvykęs į Varšuvą, vyko jo filmo premjera, kurioje buvau. Man jo filmai artimi – pilni fantazijos, išradingumo.

Kaip Jūs apskritai vertinate dabar labai populiarų multimedijų meną – galbūt šiais laikais, kai kaip niekad daug kasdienybėje gyvename tarp medijų, jis yra aktualiausia išraiškos forma?

Šiuolaikiniame mene susitinka įvairios išraiškos priemonės – tai gerai. Svarbu – REZULTATAS. Geras rezultatas.

Prieš daug metų mano dirbtuvėje viešėjo kitas britų menininkas ir režisierius Derekas Jermanas. Jo kūryboje persipina ir menas, ir muzika, ir teatras. Jo žymūs filmai „Caravaggio“, „The Garden“, „Blue“...

Jūs pats taip pat drąsiai eksperimentuojate su įvairiomis kūrybos formomis – kas lemia, kada kurią pasirenkate?

Pasirenkamas priemones lemia Nuojauta. Taip – jutimas,intuicija, kaip atlikti tą kūrinį, ant kokio fono, ant kokio popieriaus, kokiu formatu, kokioje erdvėje.

S. Boddeke apie vieną iš savo projektų, sukurtą Susos Bubble personažą, pasakojo, kad juo norėjo papasakoti apie pasaulį savo dukrai. Ar Jūs irgi kurdamas galvojate, kam ir kokią žinią norite perduoti?

Kiekvienas mano darbas turi savo prasmę.Ta prasmė įskaitoma tam, kuris turi jutimą menui.

Parodos pavadinimas „Kodėl taip sunku“ mylėti. Ar Jūs turite savo atsakymą? O gal visai nesunku?

MYLĖTI. MEILĖ. Gražūs žodžiai. Meilė kraštui, meilė konkrečiam žmogui. Meilė gyvūnui. Meilė augalui. Meilė darbui. Meilė automobiliui. Meilė pinigams, meilė Dievui. Meilė valgiui. Meilė vynui. Meilė kompiuteriui... Žiūrėkime, kiek meilės atspalvių. Pasirinkimas begalinis. Viena meilė tikra, kita – ne. Viena meilė sunki, kita – ne.Svarbu kažką mylėti – tada gyventi lengviau ir prasmingiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)