Simonas Kairys per Seimo Kultūros komiteto posėdį pranešė antradienį beveik valandą bendravęs su S. Eidrigevičiumi ir išgirdęs patikinimą, kad jis lieka projekte.

„Vakar ilgai bendravau su Stasiu Eidrigevičiumi. Mes kelis kartus vis perklausėme vienas kito ir sutarėme, kad menininkas tikrai lieka procese, bet yra tam tikrų sąlygų. Jas mes girdime ir bandysime, kaip ministerija, įsitraukti ir šiek tiek moderuoti visą šitą dialogą arba tiksliau jo nebuvimą“, – sakė ministras.

„Nors tai yra visiškai savivaldybės objektas, daviau pažadą menininkui, kad bandysime tarpininkauti. Kitą savaitę su savivaldybe smulkiai nagrinėsime patį projektą, visas erdves, būsimą modelį, nes yra labai daug klausimų“, – teigė jis.

S. Kairys akcentavo, kad Stasio Eidrigevičiaus menų centras svarbus ne tik Panevėžiui, bet ir visai Lietuvai, ir apgailestavo, kad Panevėžio miesto savivaldybei pritrūko patirties, vadybinių gebėjimų įgyvendinant projektą.

Pasaulinio garso menininkas prieš kelerius metus įsipareigojo leisti naudoti savo vardą menų centrui ir žadėjo padovanoti darbų kolekciją. Tačiau visuomenininkams aktyviai priešinantis kino teatro „Garsas“, vietoje kurio numatytas SEMC, griovimui, taip pat savivaldybei įsivėlus į teisinius ginčus su Statybų inspekcija, S. Eidrigevičius pernai rugpjūtį viešai pareiškė ketinimų atsisakantis.

S. Kairys trečiadienį teigė, kad menininkas vis dėlto dalyvaus projekte.

„Turiu jo patikimą, kad bandome likti procese ir judame toliau“, – teigė jis.

Komiteto posėdyje dalyvavęs Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas S. Eidrigevičiaus elgesį aiškino, kad tai yra „menininkas, jautriai reaguojantis į situaciją dėl centro“.

Meras pranešė, kad gauti 3 mln. eurų projektui vystyti, pasirašyta sutartis su rangovu ir netrukus prasidės statybos darbai.

SEMC planuojama įkurti kino teatro „Garsas“ vietoje, jį rekonstravus.

R. Račkauskas užtikrino, kad naujajame centre bus įrengta ir kino salė, kurioje bus rodomas nekomercinis kinas.

„Apie kino diskriminavimą net kalbos negali būti“, – garantavo meras.

Kol vyks statybos darbai, kino salę planuojama iškelti į profesinės mokyklos patalpas miesto pakraštyje.

Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Vaidutė Ščiglienė trečiadienį teigė palaikanti visuomenininkų iniciatyvą, kad kino teatro „Garsas“ pastatą būtina išsaugoti kaip kultūros vertybę.

Ji pranešė, kad komisija dėl to anksčiau kreipėsi į prokuratūrą, jog ši gintų viešąjį interesą, bet sulaukė neigiamo atsakymo.

Pagal projektą, vietoj kino teatro „Garsas“ Respublikos gatvėje turi būti pastatytas 3,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto Stasio Eidrigevičiaus menų centras.

Panevėžio statybos trestas įsipareigojo darbus atlikti už daugiau kaip 9 mln. eurų per 20 mėnesių.

Pastate planuojama įkurti muziejų, ekspozicijų sales, transformuojamas edukacijų erdves, infocentrą, meno knygyną, mediateką, vėliau žadama pastatyti antstatą su stogu, pritaikytą apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams.

Sutarta, kad muziejaus nuolatinės ekspozicijos pagrindą sudarys menininko multifunkcionalisto S. Eidrigevičiaus darbų kolekcija. Taip pat bus pristatomi Panevėžyje vykstančių meno bienalių, simpoziumų metu sukurti profesionaliojo meno kūriniai.

Sovietmečiu statytas kino teatras „Garsas“ veikė nuo 1968 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)