BT14 šiemet eksponuojama ne tik ŠMC, o išsiplės po skirtingas Vilniaus meno erdvės – Lietuvos dailininkų sąjungos galeriją, galeriją „Atletika“, projektų erdves „Autarkia“, „Editorial“, „Tech Arts“ (kartu su „Rupert“) ir „Swallow“. Čia bus pristatomos atskiros parodos ir renginių programos. Trienalės organizatoriai kviečia užsukti į visas BT14 erdves ir taip kartu praplėsti Vilniaus šiuolaikinio meno žemėlapį, rašoma pranešime žiniasklaidai.

14-osios Baltijos trienalės atidarymo programa šį savaitgalį

Baltijos trienalė startavo ketvirtadienį suomių menininkės Anni Puolakka personaline paroda „Maitinimas“ projektų erdvėje „Editorial“ (Latako g. 3). Menininkė savo kūryboje dokumentinę medžiagą jungia su fiktyviais pasauliais, kurdama performansus, videomeną, instaliacijas, piešinius ir tekstus. Projektų erdvėje „Editorial“ yra įsikūrusios dviejų kultūrinių žurnalų „Artnews.lt“ ir „Echo Gone Wrong“ redakcijos. Atsispirdami nuo rašytinės veiklos, „Editorial“ suteikia erdvę jaunų Lietuvos ir kitų šalių menininkų kūrybai.

Šiandien, birželio 4 d., BT14 organizatoriai kviečia aplankyti dvi institucijas – Šiuolaikinio meno centrą ir projektų erdvę „Autarkia“. Visą dieną, nuo 12 iki 20 val. ŠMC vyks didžiausios trienalės parodos, pavadinimu „Nesibaigiančios kovos“, atidarymas. Parodos lankytojams pirmą kartą bus atvertos nereprezentacines funkcijas atliekančios ŠMC pastato erdvės – sandėliai, administracinės ir kitos patalpos. Šią parodą bus galima aplankyti iki rugsėjo pradžios.

Projektų erdvėje „Autarkia“ (Naugarduko g. 41) penktadienį nuo 20 val. vyks performansų vakaras „Kontakt“. Renginyje jungsis muzika, gastronomija, komedija ir architektūriniai vyksmai.
Performansus atliks Lubomiras Grzelakas, Robertas Narkus, Lukas Strolia, Olegas Šurajevas, Elena Veleckaitė ir „Delta Mityba“ komanda. Buvusioje valgykloje per du aukštus įrengta „Autarkia“ įkūrėjų apibūdinama kaip menininkų dienos centras ir projektų vystymo viešbutis.

Šeštadienį, birželio 5 d., vyks net trys BT14 atidarymo renginiai. Nuo 15 iki 17 val. šalia 2-ojo Valakampių paplūdimio esančiame „Tech Arts“ („Rupert“ galerijoje, Vaidilutės g. 79) bus atidaryta grupinė paroda „Bekūnis autoritetas“. Nuo 2012 m. veikiančiame nepriklausomame, ne pelno siekiančiame meno, rezidencijų ir edukacijos centre „Rupert“ vykstančią parodą jungia abejojimas autoritetais, įsitikinimais ir prietarais. Menininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Suomijos, Vokietijos, Kosovo ir JAV tyrinėja meno ir geopolitikos santykį.

Šeštadienį lankytojai kviečiami į kultūros kompleksą SODAS2123 (Vitebsko g. 23) – čia įsikūrusios dvi trienalės programoje dalyvaujančios galerijos – „Atletika“ ir „Swallow“. Nuo 17 val. iki vidurnakčio „Atletikoje“ vyks menininko ir rašytojo Žygimanto Kudirkos bei elektroninės muzikos kūrėjo ir atlikėjo felicita performansas „Kas tu esi?“. Pasak menininkų, šis įvairias medijas įtraukiantis kūrinys apmąsto žmogaus prigimtį vildamasis užmegzti ilgalaikį ryšį tarp skirtingų gyvybės formų ir skatinti tarprūšinį bendravimą, kuris galimai padėtų tyrinėti ir pačius save.

Taip pat nuo 17 val. projektų erdvėje „Swallow“ bus atidaryta lenkų menininko Tomaszo Kowalskio personalinė paroda „Putų miestas“. Autorius parodoje siūlo į pasaulį pažvelgti pro muiluotą, besipučiantį burbulo lęšį. Menininko piešiniai, tapybos ir garso kūriniai bei kartu su Marta L. Poznanski kurtos papier mache skulptūros pristato sapnišką ir ironišką žmogaus portretą be atvangos greitėjančiame pasaulyje. „Swallow“ organizuoja parodas, užsiima meno edukacija, vadyba ir jaunų Lietuvos bei Baltijos šalių menininkų pristatymu užsienyje.

Visi 14-osios Baltijos trienalės atidarymo renginiai nemokami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)