Pasak festivalio koordinatorės ir filmo idėjos autorės B. Baltrušaitytės, animacijai sukurti prireikė visų metų, nes ne kartą buvo tikslintos tokios detalės kaip senųjų instrumentų išvaizda, grojimo technikos subtilybės – animatoriams rodyta, kaip turi būti laikomos rankos, kokio dydžio pats instrumentas. B. Baltrušaitytės teigimu, animaciniame pasakojime norėjosi parodyti ne tik instrumentus, bet ir kaip kiekvienoje epochoje atrodė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai. Čia išvysime ir Lietuvos bei Lenkijos valdovą Žygimantą Augustą (1544/1548–1572) su Barbora Radvilaite (1522/1523–1551), ir Baroko teatro dekoracijas, ir daug kitų istorinių detalių. Edukacinio Šv. Cecilijos senosios muzikos festivalio koordinatorė sako, kad nuotaikingas animacinis filmas ateityje padės į Valdovų rūmų muziejų atėjusiems mažiausiems lankytojams sužadinti vaizduotę apie muzikos rūmuose istoriją.

Beatričė Baltrušaitytė

Animacinis filmas bus pristatytas Valdovų rūmų muziejuje gruodžio 11 d. vyksiančiame baigiamajame edukacinio Šv. Cecilijos senosios muzikos festivalio koncerte „Ludus Danielis“. Jame pasirodys senosios muzikos profesionalai: atlikėja Cristina Alís Raurich (Ispanija, Šveicarija), dainininkė Emilė Ribokaitė. Kartu išvysime ir festivalio metu surengtų Viduramžių muzikos kursų dalyvius iš Biržų, Kaišiadorių, Panevėžio, Grigiškių ir Vilniaus.

Vienuoliktasis senosios muzikos festivalis Valdovų rūmų muziejuje vyksta nuo rugsėjo mėnesio. Kaip sako jo vadovė B. Baltrušaitytė, „tai yra bene vienintelis senosios muzikos festivalis Lietuvoje, profesionaliai orientuotas į senosios muzikos edukaciją, pasitelkiant patirtį, teoriją ir gyvą atlikimą, įtraukiantis įvairaus amžiaus ir skirtingo muzikinio pasirengimo dalyvius (nuo ikimokyklinukų, mokinių iki jaunų profesionalų ir suaugusiųjų).“

Prieš trejus metus į edukacinio Šv. Cecilijos senosios muzikos festivalio programą įtraukta atskira edukacinė dalis – Šv. Cecilijos festivalio muzikos studija ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikams. Tokia senosios muzikos studija su tęstiniais edukaciniais muzikiniais istoriniais užsiėmimais 4–6 metų vaikams, kurie vėliau įtraukiami į bendrą baigiamąjį koncertą su profesionaliais senosios muzikos atlikėjais, yra pirmoji Lietuvoje. Kiekvienas užsiėmimas pritaikomas, atsižvelgiant į vaikų raidos etapus ir amžių, turi savo temą – nuo rašymo žąsies plunksnomis (prisimenant Viduramžių muzikos raštą) iki pirmosios italų Baroko operos Lietuvoje „Elenos pagrobimas“ improvizavimo. B. Baltrušaitytės teigimu, remiantis savo patirtimi ir įgytomis žiniomis, gilinantis į senosios muzikos edukaciją, kaskart ieškoma rakto, kuris atrakintų mažo vaiko širdį į muziką, o linksmoji animacija – bene vienas patraukliausių būdų ne tik vaikui, bet ir suaugusiajam šiuolaikiškai pristatyti tai, kas atrodo sena ir užmiršta.

Daugiau informacijos apie festivalio renginius čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją