Vita, supažindinkite su „Sporto kino festivaliu“ dar niekad į jį neužsukusius. Kas tai?

Tai unikalus kino festivalis, vienintelis toks Lietuvoje, kuris yra skirtas tik su sportu susijusiems filmams. Sportas – svarbi visuomenės ir šalies kultūros dalis, bet dažnai matome tik medalius, pergales ar pralaimėjimus, įvardijame varžybų rezultatą ir taip nuasmeniname sportą. O sporto (tiek elitinio, tiek mėgėjiško) centre yra žmogus, kuris turi save motyvuoti, dėti nežmoniškas pastangas, kovoti su iššūkiais, įveikti apribojimus, gydytis traumas ir siekti savo tikslų. Dažnai pamirštame trenerius, gydytojus ir kitus žmones, kurie nenuilsdami dirba, kad ne tik elitiniai sportininkai, bet ir vaikai, senjorai, mes visi būtume fiziškai aktyvūs, pajustume sporto teikiamą džiaugsmą, būtume sveiki.

Sportas atlieka socializacijos rolę, mažina atskirtis, griauna stereotipus, suteikia džiaugsmo, moko saviraiškos, lavina mąstymą, sprendimų priėmimą čia ir dabar ir dar daug kitų dalykų.

„Sporto kino festivalyje“ žiūrovai pamatys tą nematomą pusę, galės susipažinti su skirtingomis kultūromis, prisiminti pasaulio istorijos detales ir jų įtaką sportui, susipažinti su sporto istorija, pamatyti, kaip pasaulyje sportas padeda integruotis į visuomenę ir atrasti save.

Festivalis gyvuoja jau šeštus metus, kuo jis išskirtinis šiemet?

Šie metai ypatingi. „Sporto kino festivalis“ išaugo tiek filmų skaičiumi, tiek miestais, tiek festivalio erdvėmis – persikėlėme į lankomiausius Lietuvoje„Forum Cinemas“ kino teatrus. Pirmą kartą filmus galės stebėti Šiaulių kinomanai. Festivalis pirmą kartą vyks 8 dienas, tad pakviesime žiūrovus pamatyti ne vieną filmą ir sudalyvauti jau tradicija tapusiose diskusijose, kuriose įvairiomis temomis kviesime pasikalbėti ir aptarti matytus filmus su sportininkais, sporto ekspertais, treneriais, kitų sričių specialistais.

Kiek ir kokių filmų pamatys žiūrovai?

Žiūrovai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose pamatys 13 sporto filmų iš viso pasaulio. Stengėmės atrinkti kuo skirtingesnių pasaulio šalių, rasių, tautybių ir įvairias sporto šakas pristatančius filmus. Todėl žiūrovai turėtų nenustebti, kad filmų herojai ir jų istorijos yra iš ne tik JAV, Argentinos ar Ispanijos, bet ir Japonijos ar Papua Naujosios Gvinėjos. Dvylika iš trylikos filmų Lietuvoje bus rodomi pirmą kartą, tačiau yra patikrinti kitose valstybėse vykusių panašių filmų festivalių auditorijos.

Kuriais filmais programoje didžiuojatės, kuriuos suorganizuoti Lietuvos žiūrovams buvo sunkiausia? Kodėl?

Džiaugiuosi, kad padedant partneriams į Lietuvą atvežame ne vieną čia dar nerodytą filmą. Labai laukiu žmonių nuomonių apie filmą „Čempionai“ (ang. – „The Champions“), kur kalbama apie Lietuvos antrąją religiją – krepšinį, tačiau šiek tiek netikėtu kampu – buriama žmonių su protine negalia krepšinio komanda.

Vienas iš tų filmų, kur atrodo privaloma buvo jį turėti – „National Geographic“ filmas „Laisva siela“ (ang. – „Free Solo“). Turėjome užsibrėžę tikslą šį filmą būtinai parodyti Lietuvos žiūrovams. Tai išskirtinis filmas ne tik savo siužetu, bet ir filmavimo ypatybėmis. Visa filmavimo komanda seka herojaus lipimą be apsaugos įrangos pavojingiausiomis pasaulio uolomis.

Pirmą kartą už JAV ribų bus rodomas filmas „Aukso kaina“. Tai dokumentinis filmas apie visame pasaulyje nuskambėjusį ilgamečio seksualinio smurto atvejus gimnastikos sporto šakoje. Buvęs JAV gimnastikos rinktinės gydytojas Laris Nasaras už savo padarytus nusikaltimus šiuo metu kalėjime atlieka bausmę iki gyvos galvos (jis buvo nuteistas mažiausiai šimtui metų kalėjimo). Diskutavome, ar jį reiktų rodyti, nes tai tikrai sukrečiantis filmas, bet nutarėme, kad per filmus turime pasakoti ne tik įkvepiančias, bet šiuo atveju ir siaubingas istorijas. Privalome užtikrinti, kad tokios istorijos nepasikartotų.

Kokiai auditorijai skirtas festivalis?

„Sporto kino festivalis“ skirtas kiekvienam, nes ir sportas yra skirtas kiekvienam. Net ir tiems, kurie patys nesportuoja – apleido, primiršo ar niekad net nepažino sporto. Sudarinėdami programą atrinkome filmų skirtų vaikams ir jaunimui, skirtingų sporto šakų mėgėjams ar kultūrų puoselėtojams. Savo filmą festivalyje šiais metais atras tiek krepšinio, tiek ledo ritulio ar bangų sporto atstovai.

Festivalio metu taip pat bus organizuojami specialūs seansai mokiniams bei senjorams. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose specialus seansas senjorams kainuos tik 1 eurą. Visi kiti bilietai – po 3 eurus.

Kokių staigmenų galima tikėtis festivalyje?

Šiuo metu vyksta konkursas Lietuvos mokyklų žaidynių „Facebook“ paskyroje, kuriame penkios Lietuvos mokyklų klasės laimės bilietus į pasirinktą filmą ir keliones į bet kurį „Forum Cinemas“. Specialiai festivaliui sukūrėme džemperius ir marškinėlius, kurių krūtines puošia Andriaus Gudžiaus, Dianos Lobačevskės, Dano Rapšio, Mindaugo Griškonio, Vidos Vencienės ir Simonos Krupeckaitės raštu parašytas festivalio pavadinimas. Juos galite laimėti LTOK ir festivalio draugų rengiamuose konkursuose specialiniuose tinkluose. Išduosiu paslaptį, organizuojame ir festivalio atidarymą bei vieno iš filmų išankstinę peržiūrą.

Ko daugiau šiais metais festivalyje: progų paverkti, nusijuokti ar pasimokyti?

Bus visko. Tuo sportas ir ypatingas, kad ten gali atrasti ir pamokų, ir pavyzdžių, ir įkvepiančių istorijų, ir tragedijos bei liūdesio. Aš tikiu, kad iš kiekvieno filmo žiūrovai išsineš pamąstymų, atras sąsajų su savo ar artimųjų gyvenimais, taps atviresni ir pamatys ne tik sportą ar sportininkus, bet ir žmones aplink save kitomis spalvomis.

Jei reikėtų išskirti vieną filmą, kuris Jums, vienai iš pagrindinių šio renginių organizatorių, šiemet yra tas „-iausias“?

Filmas, kurį sau pažadėjau pamatyti dar kartą, bet jau didžiajame ekrane, yra „Nesustabdoma Betany Hamilton“ (angl. – „Unstoppable: Bethany Hamilton“). Jaunos banglentininkės mergaitės, kuriai ryklys nutraukia ranką, istorija, jos stiprybė ir požiūris į gyvenimą jau subrendus persipynę su neįtikėtinais gamtos vaizdais sukelia labai daug emocijų ir šiurpuliukų. Jaučiu, kad Betany man suteikė labai daug įkvėpimo, ryžto augti ir eiti į priekį ir nepasiduoti. Jeigu ši moteris įveikė save, savo negalią ir kitų abejones siekdama būti geriausia, tada savo iššūkius galime įveikti ir mes visi. Jau prieš kurį laiką žiūrėjau šį filmą, bet jis vis dar manęs nepalieka. Rekomenduoju jį pamatyti kiekvienam.

„Sporto kino festivalis 2019” – jau nuo lapkričio 26 dienos „Forum Cinemas“ kino teatruose. Daugiau informacijos apie festivalį – Lietuvos tautinio olimpinio komiteto svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją