Darbo dienomis vėl kvies kino seansai – „Oskarais” apipiltas sezono hitas „Lūšnynų milijonierius”, mistinė drama „Aklumas” ir nepakartojamas Emiro Kusturicos dokumentinis filmas apie futbolo dievaitį Diego Maradoną.

Lietuviškos laimės paieškos

Nuotaikingoje lietuviškoje muzikinėje komedijoje „Meilė ir taika” susipina aibė intrigų, meilė, bohema, pinigai, paradoksalūs vyrų ir moterų santykių posūkiai bei meilės deficitas.

Šiuolaikinio kompozitoriaus Antano Jasenkos miuziklas patrauklus ne vien aistringomis dainomis ir efektingais šokiais, bet ir spalvingais personažais plėtojama intriga bei spalvingais personažais, kuriuos įkūnija žymiausi Lietuvos teatro aktoriai: Eglė Mikulionytė, Leonardas Pobedonoscevas, Audrius Bružas, Džiugas Siaurusaitis ir daugelis kitų.

Pasak kūrėjų, savo dvasia „Meilė ir taika” galėtų prilygti žymiajai „Mulen Ružo” istorijai, tik su lietuviško gyvenimo realijomis. Komedijos veiksmas vyksta bohemiškoje kavinėje, kurioje renkasi „nežinomi“ XXI a. menininkai, bei „plataus profilio artistai“. Kas išgelbės šią švaistūnų bendruomenę nuo bankroto? Pamatysite šį penktadienį Druskininkų teatro festivalyje.

Visai kitoks, nors vietomis iš koto verčiantis teatro „Atviras ratas” spektaklis pagal jame vaidinančios aktorės Marijos Korenkaitės pjesę „Pabėgimas į Akropolį”. Jo centre - mažas žmogus prieš dvikojų visuomenę. Naivi svajonė prieš cinizmą. Meilė prieš abejingumą.

Septyni aktoriai scenoje (jų tarpe ir druskininkietis Justas Tertelis) iš spalvingos situacijų karuselės ir daugybės skirtingų personažų kuria vieną istoriją apie šių dienų pasaulį paauglių akimis.

Spektaklis „Pabėgimas į Akropolį”
Kartais gražų, kartais žiaurų. Čia ir pirmoji meilė, mokyklinė merginų draugystė, vaikinų pasistumdymai, tėvų nerimas ir maištaujanti, kažko ieškanti vaikų siela. Mažo Lietuvos Rokiškio miestelio paauglė klausia - ar yra Akropolis - miestas, kuriame visi žmonės laimingi, kur išsisprendžia visos problemos? Ar tai tik televizijos sukurta iliuzija?

Spektaklio kūrėjai atskleidžia savo kritišką požiūrį į šiuolaikinę visuomenę, diagnozuodami pagrindinę jos ligą - vienatvę, kuri provokuoja abejingumą ir susvetimėjimą. Spektaklis buvo nominuotas „Auksiniam scenos kryžiui” už geriausią Nacionalinės dramaturgijos pastatymą.

Šlifuoti ir nešlifuoti muzikos perlai

Muzikinėje festivalio programoje klausysime grupės „Veto bank” ir Lietuvos bliuzo karalienės Arinos balso. Jau dvidešimt metų magiškas jos balsas priverčia suklusti koncertų sales, o nuoširdumas ir spinduliuojama šiluma prikausto žiūrovų dėmesį.

Savo skleidžiama energija nuo pat pirmųjų žingsnių scenoje, kuomet dainininkė tapo pirmojo mūsų šalyje surengto ritmenbliuzo ir rokenrolo čempionato nugalėtoja, ji pavergė gerbėjų širdis.

Turtingame kūrybiniame kelyje Arina pelnė daugybę įvairių apdovanojimų, kurių tarpe yra ne vienas Grand Prix iš prestižinių Lietuvos bei tarptautinių festivalių užsienyje, ji ne kartą pripažinta geriausia mūsų šalies atlikėja. Ir sutikime – Arinai patikėto bliuzo karalienės titulo šiandien iš jos negalėtų pavergti niekas.

To ir nemano daryti keturi vyrukai iš nedidelio, bet gražaus Lietuvos miestelio Anykščių, susibūrę į grupę „Flamingo”. Kadaise jie drauge „tūsinosi“, žaidė futbolą ir klausė muzikos. Šiandien jie ją kuria ir atlieka patys. Tokią, kokią vyrukai įsivaizduoja.

Per trejus bendro grojimo metus, po truputį formuojasi garsas, stilius, vaizdas būdingas tik šiai grupei. „Flamingo” – tai gyvenimo būdas, bendravimo stilius ir muzikinis skonis viename. „Taip kaip mes, Lietuvoje negroja niekas ir niekada negros, nes jie nėra „Flamingo”, - juokauja grupės nariai.

2007 m. „Flamingo“laimėjo pirmą vietą festivalyje „Tu Esi Pamanits“ Jūrmaloje (Latvija) bei „Coca-cola Soundwave“ konkurse, 2008 m. Grupė laimėjo „Metų proveržio“ nominaciją „A.LT“ – alternatyvios muzikos apdovanojimuose, tais pat metais ji apdovanota „MTV FRESH“ prizu už pirmąjį grupės klipą „Shutdown Baby“.

Realybe mintantis kinas

Rugpjūčio 2 – 6 d. laukia smagi kelionė po kino džiungles. Ją pradės į didįjį ekraną filme „Imtynininkas” sugrįžęs profesionalus boksininkas ir aktorius Mickey Rourke. Už „Avinu" pravardžiuojamo vienišo imtynių veterano vaidmenį jis pelnė „Auksinį gaublį" ir nominaciją „Oskarui".

Dėl nenumaldomos aistros sportui herojus paliko žmoną ir pamiršo dukterį. Jis vos suduria galą su galu ir neklauso gydytojų, griežtai uždraudusių jam lipti į ringą. Filmo režisierius įtaigiai rodo nešlovingąją, skausmingąją ir tamsiąją sportininko gyvenimo pusę.

Tuo tarpu 8 „Oskarus" nuskynęs filmas „Lūšnynų milijonierius” nutapytu šiuolaikinės Indijos paveikslu nepalieka abejingų. Tik filmo pradžioje žiūrovai iki ašarų kvatoja, vėliau tikroviška „pasaka” užgroja kitomis jausmų stygomis.

Braziliško „Dievo miesto" autoriaus apokaliptiniame trileryje „Aklumas” pagal „Nobelio" premijos laureato Jose Saramago bestselerį prabyla metaforomis. Filme apstu provokuojančių užuominų į dabartinius įvykius, primenančius žmoniją talžančius uraganus, cunamius, žemės drebėjimus, nesibaigiančius karus ir skaudžias jų pasekmes.

Tačiau savaitės kino maratoną vainikuos dar vienas įsimintinas dokumentinis filmas. Kitaip ir negali būti, juk tai – „Maradona pagal Kusturicą”. Absurdo genijus ir futbolo dievaitis.

Žmogiškų silpnybių ir nuopolių lydimas Maradonos gyvenimas filme neužtemdo jo dieviško spindesio. Režisierius lydėjo futbolininką tiek stadione, tiek naktiniuose klubuose, o pastarasis jam patiki asmeniškiausias paslaptis.

Filme pamatysime 3 skirtingus sportininko veidus - neprilygstamąjį futbolo dievą ir mokytoją, politiškai nekorektišką pasaulio pilietį su radikaliu požiūriu į JAV politiką ir savo dukteris mylintį nuoširdų šeimos tėvą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją