Nuo 18 val. Meno ir mokslo laboratorija (MMLAB erdvė) (Vokiečių g. 13A).

18 val., MMLAB erdvėje pradės garso instaliacija „I’m gonna sleep with one eye open“, renginio dalyvius kviesianti prigulti miesto centre bei naujai išgyventi būsenas tarp miego ir budrumo. Instaliacija veiks iki pat vidurnakčio.

Nuo 18 iki 19 val. čia vyks ir žiūrovams nuo 16 metų skirtas jaunųjų dramaturgų kūrybos pristatymas „Kur esu aš, o kur mano kūnas?“, kuris „Kultūros nakties“ metu auditorijai parodytas bus pirmą kartą. „Literariumo“ pristatomame kūrinyje susipina dokumentinės skirtingų žmonių patirtys seksualumo tema. Tai, apie ką vis dar kartais nejauku kalbėtis. Tai, ką svarbu išgirsti.

Nuo 19.30 val. MMLAB erdvė atsivers šokiui: iki 20.30 val. vyks Pietro Marullo ir LMTA šokio specialybės studentų šokio spektaklis „WRECK – List of extinct species“. Tai – tarpdisciplininis spektaklis, jungiantis judesį, šokį, muziką ir vizualiuosius elementus. Erdvėje esantis milžiniškas juodo plastiko objektas lyg plėšrūnas tyko grobio. Siurrealistiniame pasaulyje abstraktus objektas įgauna pasakų monstrų, globalaus kapitalizmo ir kitas metaforas.
Stepai, gazo (D. Putino nuotr.)


21 val. šokio spektaklį keis storytellingo (istorijų pasakojimo) spektaklis „Stepai, gazo!“, praėjusią vasarą sulaukęs didžiulio žiūrovų susidomėjimo. Aktorių Aleksandr Špilevoj ir Lauryno Jurgelio pasirodymas smagia ir ironiška forma atskleidžia neįtikėtinai įdomias, bet mažai kam žinomas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stepono Batoro gyvenimo istorijas. Jau pirmosiomis spektaklio minutėmis žiūrovams taps akivaizdu, kad S. Batoro gyvenimas buvo kupinas intriguojančių nuotykių, apie kuriuos aktoriai pasakoti pradeda tiesiai nuo savo motociklų…

22.30 val. Gintarė Šmigelskytė ir Paulina Simutytė pakvies stebėti performansą „Erdvė Kūnas Mėlyna“, kurio metu kūnas virs teptuku, judesiai – štrichais, o MMLAB erdvė – drobe. Kūrėjos sako, kad performanso metu žmogaus organizmas ribotoje trijų matmenų tuštumoje sukurs dangaus ir vandens spalvos paveikslą. Pasirodymas vyks iki 23.30 val.

Kultūros nakties programą MMLAB erdvėje baigs vidurnaktį, 24 val., prasidėsiantis spektaklis „Analizuojant žvėrį“ (rež. P. Markevičius). Jame neveikia įprastos teatro taisyklės: žiūrovas patalpinamas erdvėje, kurią gaubia elektroninės muzikos garsai, šviesų atspalviai, rūkas ir jame išnyrantys veikėjai. Jie miške sutinka įvairių rūšių žvėris, o užmezgę kontaktą su jais, kartu panyra į bendrą patirtį, permąstydami savo vertybes.
Grand Trio: Davidas Geringas (violončelė), Petras Geniušas (fortepijonas) ir Dalia Kuznecovaitė (smuikas)

Nuo 20 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademija (Didžiojoje salėje, Gedimino pr. 42, Vilnius)

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) rengiamame koncerte „Juodais baltais“ gros ne tik pianistas ir LMTA profesorius Petras Geniušas, bet ir garsus violončelininkas, dirigentas, LMTA garbės daktaras Davidas Geringas bei žymi Lietuvos jaunosios kartos smuikininkė, Valstybinio Vilniaus kvarteto pirmasis smuikas, LMTA lektorė Dalia Kuznecovaitė.

P. Geniušo, D. Geringo ir D. Kuznecovaitės „Grand Trio“ savo pasirodymą pradės lygiai vidurnaktį. O iki tol, nuo 20 val., pagal jau įsitvirtinusią tradiciją publika galės išgirsti perspektyviausius Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuojančius jaunosios kartos pianistus: Gabrielę Agilę Bajoraitę, Benediktą Bazarą, Joną Benjaminą Balsį, Gabrielę Bekerytę, Ugnę Čepkauskaitę, Jokūbą Fedorkiną, Julianą Germanovičių, Gabiją Maknavičiūtę-Janavičienę, Skaistę Kašėtaitę, Liudmilą Mešeniną, Lauryną Naujiką, Arminą Suchovą, Airinę Taučaitę ir Liną Žutautaitę. Jaunieji klaviatūros virtuozai skambins L. van Beethoveno, F. Schuberto, F. Chopino, F. Liszto, J. Brahmso, J. Vytuolo, S. Rachmaninovo, J. Turinos, K. Szymanowskio, S. Prokofjevo, O. Respighi, N. Medtnerio, J. Andrejevo kūrinius.

Vidurnaktį koncertą vainikuos „Grand Trio“ – Davido Geringo (violončelė), Petro Geniušo (fortepijonas) ir Dalios Kuznecovaitės (smuikas) – parengta programa. Publikai ruošiama tikra aukštosios klasikos puota!
Tibeto skvere - ukrainiečių karo poezija ir muzika Tibetui (Evgenios Levin nuotr.)

Nuo 20.30 val. Tibeto skvere (Malūnu g. 6, Vilnius)

Tibeto skvere, Užupyje skambės ne tik autorinės dainos bei tibetietiškų dubenų garsai, tačiau ir ukrainiečių karo poezija, įvairių autorių parašyta per pastaruosius tris karo mėnesius. Poeto, vertėjo ir aktyvaus Ukrainos įvykių stebėtojo Mariaus Buroko verstus eilėraščius perskaitys aktorius ir rašytojas Marius Povilas Elijas Martynenko. Šie skaitymai – solidarumo ir simboliškos paramos ukrainiečių tautai meninė akcija.

Nuo 20.30 val. Tibeto skvero scenoje pasirodys Andrius Zalieska-Zala, kurio koncertai visuomet sklidini žaismingos poetikos, ironiškų tekstų ir pasikalbėjimų pritariant akustinei gitarai. Ne vienus metus jo dainos skamba įvairiuose Tibeto skvero renginiuose, suteikdamos klausytojams džiaugsmo ir ilgo galiojimo šypsenų.

Nuo 21.30 val. Marius Povilas Elijas Martynenko skaitys ukrainiečių karo poeziją, kurioje liūdesys maišosi su pykčiu, mirtis – su neviltimi ir liūdesiu, bombų sprogimai – su širdį veriančia tyla.

Nuo 22.30 val. programą pratęs dainų autorius ir atlikėjas Domantas Razauskas, jau ne kartą klausytojus kvietęs į improvizuotas savo kūrybos programas su grupe ar pavieniui. Kultūros naktį jis ketina pratęsti šią gražią tradiciją ir savo muzikiniais garsais bei eilėmis siųsti linkėjimus visoms gyvoms būtybėms Tibeto skvere, Tibete bei Ukrainoje.

Kultūros naktį Tibeto skvere nuo 23.30 užbaigs gongų meistras Raimondas Binkauskas panardinsiantis į skambančių tibetietiškų dubenų kosmines erdves.

Nuo 18 val. Valdovų rūmų didysis kiemas (Katedros a. 4 )

Valdovų rūmų renginių salėje kaip įprastai koncertų maratoną pradės M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ talentai. O didžiajame Valdovų rūmų kieme startuos ir savo palaikymą Ukrainai išreikš kartu su muzikantais iš Ukrainos: Очеретяний кіт, Aliona Olena Enko, Valeryia Kucherenko.

Vėliau 5 skirtingi, labai stiprūs ir ypatingi lietuvių muzikantų pasirodymai: Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“, Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO, „The Schwings Band“, Girmantė ir A. Polevikov Trio ir finišui „Colours of Bubbles“!

Net 7 valandos tikros ir kokybiškos muzikos bei naujiena – trumpi pokalbiai su atlikėjai po jų pasirodymų.

Nuo 18 val. Vilniaus paveikslų galerija (Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padalinys, Didžioji g. 4, Vilnius)

Kultūros naktį Vilniaus paveikslų galerija kviečia nemokamai aplankyti XIX a. istorinių interjerų ekspoziciją, parodas „Iš nusidėjėlių didžiausia“: Vladislovo Neveravičiaus paveikslas „Atgailaujanti šv. Marija Magdalietė“ ir „Hommage donatoriams. Vilniaus paveikslų galerijos pradžia“ bei sudalyvauti ekskursijoje „Ką šnabžda rūmų sienos?“.

Ekskursijos metu išgirsite intriguojančią Chodkevičių rūmų istoriją, apžiūrėsite XIX a. interjerus bei sužinosite, kas gyveno rūmuose sovietmečiu. Didžioji Muziejų nakties staigmena – galimybė aplankyti paslaptingus, net gotikos laikus siekiančius muziejaus rūsius.

Nuo 18 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus (Vilniaus g. 41)

Vilniaus miesto naktinėtojai kviečiami į neeilinį renginį – performansą ir neofreską, dedikuotą Clarai Rockmore. C. Rockmore dažnai vadinama elektroninės muzikos pradininke. Vilniuje gimusi žydų kilmės menininkė, pirmo pasaulyje gestais valdomo instrumento teremino virtuozė, šiais metais būtų šventusi simbolišką 111-ąjį gimtadienį.
Lina Šlipavičiūtė

Trys menininkės – dailininkė, įvairių meno projektų autorė, tarp kurių išsiskiria gatvės meno projektas „Sienos prisimena“; meno laboratorijos „Kiaurai sienas“ vadovė Lina Šlipavičiūtė, pripažinta kompozitorė, muzikos kūrėja ir atlikėja, intensyviai dirbanti su moderniais elektroninės muzikos instrumentais ir kitomis muzikos inovacijomis Raminta Naujanytė-Bjellw, Vilniaus gidė, edukacinių ekskursijų maršrutų apie Vilniaus moteris „(Ne)pamirštos Vilniaus moterys“ ir „(Ne) pamirštos XX a. vilnietės“ autorė Rūta Norkūnė ir muziejaus komanda, įamžins kūrėją, palikusią ryškų pėdsaką šiuolaikinės muzikos raidoje ir iki šiol veikiančią viso pasaulio kūrėjus.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje bus sukurta C. Rockmore dedikuota neofreska. Jos kūrimo procesą galės gyvai stebėti čia pat, performanso metu. Renginio lankytojai kartu su muziejaus edukatorėmis galės išbandyti purškimo techniką ir patys suskurti C. Rockmore piešinį, pasigaminti sintezatorių bei jį išbandyti. Neofreskos atidengimo metu išgirsime pasakojimą apie C. Rockmore gyvenimą. Renginį užbaigs unikalus muzikinis pasirodymas – Raminta Naujanytė-Bjelle surengs gyvą koncertą su teremino „anūku“ – šiuolaikiniu gestais valdomu instrumentu MI.MU Gloves.

Visa renginio programa ČIA.

Nuo 19 val. Lazdynų Pelėdos skveras (Visų Šventųjų gatvė)

Pelėdos skvere įsikūrusioje kultūros baro „Garinis angelas“ terasoje vyks šiuolaikinės lietuvių poezijos skaitymai. Savo kūrybą skaitys: Dovydas Grajauskas, Vytautas Stankus, Dovilė Bagdonaitė, Mantas Balakauskas, Laura Kromalcaitė, Donatas Petrošius, Greta Ambrazaitė, Simonas Bernotas. Esant prastoms oro sąlygoms, skaitymai persikeltų į kultūros baro „Garinis angelas“ (Visų Šventųjų 5) vidines patalpas.

19.30-20.30 val. ir 21.00-22.00 val. Rašytojų klube (K. Sirvydo g. 6, Vilnius)

Klasikinės muzikos vakaras, – kad kuo daugiau žmonių pajustų neįkainojamą klasikinės muzikos naudą. Dalyvaus Marija Šešelgytė (altas), Dalia Šešelgienė (smuikas), Elena Šešelgytė (fortepijonas).

Vidurnaktį Vilniaus Rotušės pirmojo aukšto hole

Asociacija LATGA jungiasi prie „Kultūros nakties“ maratono ir vilniečiams bei miesto svečiams dovanoja įspūdingą renginį Rotušės aikštėje „LATGA Autorių namai“, kurio metu žinomi įvairių sričių Lietuvos autoriai scena ir žiūrovų dėmesiu dalinsis su karo alinamos Ukrainos kūrėjais. Renginio programoje – ir drauge su Lietuvos rašytojų sąjunga organizuojami Naktiniai poezijos skaitymai.

Vilniaus Rotušės pirmojo aukšto hole 24.00–02.00 Naktiniai poezijos skaitymai, kuriuose skambės aktualios lietuvių ir ukrainiečių autorių eilės. Renginio metu savo eiles ir ukrainiečių poetų kūrinių vertimus skaitys žinomi Lietuvos poetai Dainius Gintalas, Antanas A. Jonynas, Aušra Kaziliūnaitė, Dainius Gintalas, Antanas Šimkus, Birutė Jonuškaitė, Aistis Žekevičius, Ramunė Brundzaitė, Donatas Petrošius, taip pat dalyvaus viešnios iš Ukrainos Natalia Trokhym ir Lesia Mudrak. Renginį moderuos poetė Marija Mažulė.

Visa Kultūros nakties programa ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją