Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras dar prieš XXV koncertų sezono atidarymą kviečia į ypatingą koncertą. Šviesiam Maironio ir M.K. Čiurlionio atminimui ir jų išaukštintai Lietuvai skirtą simfoninį koncertą „Lietuva brangi“ klausytojams orkestras padovanos kartu su Kauno valstybiniu choru (vadovas Petras Bingelis).

Koncertai vyks rugsėjo 21 d., šeštadienį, 17 val. Kauno filharmonijoje ir rugsėjo 22 d., sekmadienį, 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose. Diriguos Nacionalinės premijos laureatas, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius. Maironio eiles skaitys aktorius Rimantas Bagdzevičius.

Sunku patikėti, kad meilė Tėvynei gali išeiti iš mados, tapti beverte, tuščia patetika. Jei kažkam, Maironio žodžiais kalbant, ji nebeuždega krūtinės, gal vertėtų atsiversti šio dainiaus lyrikos tomelį ar pasklaidyti Čiurlionio biografiją, jo laiškus, pavartyti dailės kūrinių albumą, o gal vienumoje tylų vakarą pasiklausyti jo „Miško“ ar „Jūros“ slėpiningų balsų? Arba ateiti į koncertą, kuriame gyvai skambės žodžiai ir melodijos, kartų kartas mokę jausti ir suprasti, jog pavienis gyvenimas, net ir genijaus – tiktai blyksnis bekraštėje pašvaistėje, tik nykstantis dūmas, o tautos gyvastis, mūsų visų gyvenimų, siekių ir meilės dėka, išlieka istorijoje ir keletą tūkstančių metų.

Abu menininkai pranoko savo laiką ir pačius save: Maironis ne tik Vinco Mykolaičio Putino ar Sąjūdžio kartoms, bet ir dabartiniam tautinės tapatybės ieškančiam jaunimui yra daugiau negu poetas. Ne visada madingas, grakštus, korektiškas, dažnai sarkastiškas, nusivylęs, sentimentalus, bet visada atidus ir jautrus tautos istorijai, kalbai, žmogaus dvasiai. Ne knyginis, o atminties poetas, kaip yra pastebėjęs jo plunksnos brolis Marcelijus Martinaitis.

Maironio posmai, keliaudami iš lūpų į lūpas, iš širdies į širdį, virto lietuvių poezijos etalonu, tautos himnais, liaudies dainomis, kurių žodžiai išvien su melodija dažnam iki šiol sukelia jaudulio šiurpuliukus, išspaudžia neklusnią ašarą. Į koncertą atvykę klausytojai išgirs tokius chorinius Marionio kūrinius kaip „Jaunimo giesmė“, „Vasaros naktys“, „Už Raseinių, ant Dubysos“, „Užmigo žemė“, „Lietuva brangi“, „Kur bėga Šešupė“.

M.K. Čiurlionis – galbūt gryniausias mūsų kultūroje kūrybinės sielos ir polėkio genijus, vienas pačių didžiausių, originaliausių, įžvalgiausių žmogaus dvasios žinovų. Čiurlionis, laikomas kertiniu akmeniu profesionalios lietuviškos muzikos istorijoje, dėl savo idėjų ir atradimų polifonijoje gretinamas su Frederiku Šopenu, Johanu Štrausu, Aleksandru Skriabinu. Vos pusę žingsnelio žengti iki pasaulinio garso kompozitoriaus šlovės jaunystėje jam sutrukdė nesulaikomai prabudęs dailininko talentas ir vaizduotė, kurių dėka gimė ir įsikūnijo unikali muzikos ir dailės sintezė. Koncerte skambės M. K. Čiurlionio simfoninė poema ,,Miške‘‘, kantata mišriam chorui ir simfoniniam orkestrui „De Profundis“ bei "Sanctus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)