Neabejotinai ryškiausiu šio koncerto akcentu taps iš Pietų Korėjos kilusios smuikininkės Bomsori Kim pasirodymas su LNSO. Ją drąsiai galima vadinti viena ryškiausių jaunosios kartos žvaigždžių – 2021 m. Berlyne ji pasirašė išskirtinę sutartį su žymiąja garso įrašų leidybos kompanija „Deutsche Grammophon“, o tarp 2022–2023 m. koncertinio sezono viršukalnių minėtini pasirodymai su Niujorko ir Roterdamo filharmonijų, BBC nacionaliniu bei kitais simfoniniais orkestrais, diriguojant žymiausiems batutos meistrams.

Su LNSO ir maestro M. Pitrėnu Bomsori Kim atliks romantiškąjį Johanneso Brahmso Koncertą smuikui ir orkestrui. Žinant, kad instrumentinius koncertus Brahmsas traktavo kaip simfonijas su solo instrumentais, o jo lyriškas ir melodingas Koncertas smuikui ir orkestrui laikomas vienu geriausių šio žanro kūrinių pasaulio muzikoje, publika gali tikėtis įspūdingo smuikininkės ir LNSO susitikimo.
Programoje skambėsianti spalvinga kito vokiečių kūrėjo Pauliaus Hindemitho simfonija „Dailininkas Matis“, kaip ir to paties pavadinimo opera, paremta vokiečių dailininko Matthiaso Grünewaldo gyvenimu. Trys simfonijos dalys atitinka šiuos operos orkestrinius epizodus: uvertiūrą, interliudą iš paskutinio veiksmo bei orkestrinę operos 6-osios scenos versiją. Tai yra tarsi trijų M. Grünewaldo paveikslų – „Angelų koncertas“, „Įkapės“ ir „Šv. Antano gundymas“ – Isenheimo altoriaus medžio panelėse įgarsinimas. Simfonija tapo vienu žinomiausių Hindemitho kūrinių.

Muzikiniam vakarui šiuolaikiškų potėpių pridės viena nūdienos muzikos pasaulio aktualijų – 2022 m. Vilniuje vykusio kompozicijų konkurso „Future Symphony“ Didžiojo prizo nugalėtojo, olandų kompozitoriaus Jaspero de Bocko kompozicija „Was auch geschieht?“ („Kad ir kas nutinka“) vokalui ir orkestrui, ją atliks jauna lietuvių dainininkė Salomėja Petronytė. Nyderlandų jaunosios kartos kompozitorius Jasperas de Bockas šiuo metu studijuoja Hagos karališkojoje konservatorijoje. Jo muzikoje dera logiški sprendimai ir absurdo bei komiškumo elementai, įvairios kompozicinių technikų įtakos ir muzikos kalbos bei paprastumas. Kaip teigia kompozitorius, jam pačiam būtų labai įdomu, kaip poetė Ingeborg Bachmann reaguotų į kūrinyje „Kad ir kas nutinka“ pritaikyto jos eilėraščio „Mano paukštis“ („Mein Vogel“) ištraukas. Bachmann frazės de Bocko kūrinyje transformuojamos į klausimus, kurie taip ir lieka neatsakyti. Orkestre girdėti paukščių klegesys, muzikantai šnabžda, o vokalas pasineria į labirintą, iš kurio nėra išėjimo.

Orkestro muzikos koncertas „Simfonijos tapymas. LNSO, Bomsori Kim, Modestas Pitrėnas“ vyks balandžio 15 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją